Home » Zwanger zijn en borstvoeding geven

Zwanger zijn en borstvoeding geven

In deze Nationale week van de Borstvoeding wil ik weer even stilstaan bij het geven van borstvoeding. Mijn verhaal delen. Niet omdat ik het zo bijzonder vind, maar misschien vraag je jezelf, net als ik een tijd geleden, of zwanger zijn en borstvoeding geven samen gaan.
 

De wens voor een derde kindje

Toen we besloten om onze wens voor een derde kindje te proberen werkelijkheid te laten worden, vroeg ik me meteen af of dit consequenties zou hebben voor de borstvoeding. Ik wist dat de kans erin zat dat het zou minderen of zelfs kon stoppen. De wens voor een derde was alleen groot, maar de hoop dat het goed zou komen ook.
 

Zwanger zijn en borstvoeding geven

Toen Bas 7 maanden was, had ik een positieve test in handen. In het begin leek het allemaal goed te gaan. Wel begon ik steeds meer te twijfelen of hij wel genoeg melk kreeg. Hij was erg onrustig aan de borst en wilde steeds vaker drinken. Soms wel vijf keer of meer per nacht. Ik had het gevoel alsof mijn lichaam alle zeilen moest bijzetten om het tempo van een groeiende foetus en een kind aan de borst bij te houden. Gevolg: extreme moeheid. Dit duurt, weliswaar niet meer zo erg, eigenlijk nog steeds voort.
 
Zwanger zijn en borstvoeding geven gaat dat samen?
 

Knopen doorhakken

Na lang wikken en wegen hebben we besloten om hem flesvoeding te geven voor het slapen gaan. Dit hielp meteen. Hij kwam veel minder vaak voor een voeding. Alleen de keren dat hij kwam kon ik hem ineens niet meer verdragen. Het wekte irritatie op en ik heb serieus overwogen om te stoppen met borstvoeden. Waar het gevoel vandaan kwam is mij een raadsel. Het lag niet aan het gewekt worden, maar het drinken an sich. Ik heb dit nooit eerder ervaren en zou te maken kunnen hebben met de zwangerschap. Het blijft gissen.

Toen zijn we ook ’s nachts een flesje gaan geven. Op een gegeven moment kreeg hij alleen de borst als hij thuiskwam van het kinderdagverblijf. Net als bij Mila is dat een moment waarop hij het echt nodig lijkt te hebben. Op de dagen dat we samen thuis zijn krijgt hij, al naar gelang zijn behoefte, overdag vaker de borst. Dat gaat voor ons beide goed.
 

Het was een fase

Nu zijn we weer een paar weken verder en mijn irritatie is net zo plotseling als het opkwam ook weer verdwenen. Een fase dus. S’ nachts krijgt hij daarom weer de borst. Als ik merk dat hij behoefte heeft aan meer, maken we een flesje.
 

De gulden middenweg

Dus op de vraag of zwanger zijn en borstvoeding geven samen gaan, is het korte antwoord ja. In de praktijk zitten er voor mij echter haken en ogen aan. Het is een combinatie geworden van borstvoeding en flesvoeding. Bas (inmiddels 1 jaar) maakt het allemaal niks uit. Zolang ik zijn behoeftes goed in de gaten houd en daar adequaat op reageer, is hij wat betreft zijn voeding een tevreden kind.
 
 
 

Benieuwd naar mijn andere borstvoedingverhalen?

•Ik schreef over hoe het kolven mij tegenvalt
•Toen mijn kolfrecht voorbij was, deelde ik wat ik er niet aan zal missen. Inclusief een afbouwschema!
Borstvoeding; de naakte waarheid!
•Stoppen met borstvoeding omdat je kindje tanden krijgt? Misschien wil je eerst deze tips proberen!••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reacties

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond