Home » Zo maak je een onderhoudsvrije tuin

Zo maak je een onderhoudsvrije tuin

Afgelopen jaar hebben wij onze voortuin op de schop gegooid. Samen met onze buren maakten we een plan voor onze voortuinen, zodat het een mooi geheel zou worden samen. Eén ding was bij mij wel echt belangrijk: ik wilde graag een onderhoudsvrije tuin. Dat is gelukkig vrij goed gelukt en in deze blog vertel ik je een aantal tips uit eigen ervaring.

Een onderhoudsvrije tuin hoeft absoluut niet saai te zijn, dat wil ik graag even voorop stellen. Je moet namelijk niet denken dat een onderhoudsvrije tuin bestaat uit een boom, bestrating en verder niets. Integendeel: een onderhoudsvrije tuin kan juist vol met planten staan, als je maar de juiste kiest. Op deze manier creëer je dus een mooie voortuin, waarbij weinig onderhoud nodig is. Dat scheelt toch weer kosten hovenier inhuren, want bij een onderhoudsvrije tuin kun je je tuin prima zelf bijhouden.

Een boompje

Een boompje in je voortuin plaatsen is absoluut een goed idee, mits je een boom kiest die niet te groot wordt en goed bij te houden is. Je wil natuurlijk niet dat er in je voortuin een enorme boom met dikke stam groeit die ook nog eens al zijn bladeren verliest in de herfst.
Voorbeelden van kleine boompjes die perfect in je voortuin zouden kunnen zijn de dwergsering, de judasboom (prachtige kleuren!), de Japanse esdoorn (en dan de Crimson Queen die maximaal 3 meter hoog wordt) en de papiermoerbei.

De planten

In een onderhoudsvrije tuin kies je uiteraard voor planten die wintervast zijn, want het laatste wat je wil is elk voorjaar nieuwe bloemetjes zetten, toch? Daarnaast doe je er goed aan om planten te kiezen die tevens dienen als bodembedekker, zodat je onkruid minder snel ziet en je dus minder vaak onkruid weg hoeft te halen. Want hoe onderhoudsvrij je tuin ook is: onkruid krijg je, áltijd. En natuurlijk helpt het enorm als je een goed worteldoek onder het zand hebt liggen, maar door de jaren heen zal er altijd onkruid ontstaan helaas. Dus dan is een bodembedekker die ervoor zorgt dat het onkruid minder snel zichtbaar is wel erg prettig.
Siergras is de ideale plant: winterhard, mooi en niet duur. Zo blijven de kosten onderhoudsvrije tuin ook laag en heb je dus twee vliegen in een klap.
In onze voortuin ben ik vier dagen per jaar een middagje aan het werk om alles bij te houden, dus dat is echt heel weinig!

Wil je nu écht de ultieme onderhoudsvrije voortuin, dan kun je natuurlijk overwegen om kunstgras te leggen, kunstplanten te kiezen en de grootste delen te bestraten. Uiteraard heb je ook hiermee nog onderhoud, zoals onkruid dat door de bestrating heen komt.

Ik wilde graag een onderhoudsvrije tuin. Dat is gelukkig vrij goed gelukt en in deze blog vertel ik je een aantal tips uit eigen ervaring.

De heg

Om onze voortuin te scheiden met het trottoir, hebben we een beukenhaag. Het grote voordeel van een beukenhaag is dat hij het hele jaar een groot deel van zijn bladeren vasthoudt. In de zomer zijn ze mooi groen en in de winter bruin. Hierdoor heb je weinig last van bladeren die opgeruimd moeten worden. Daarnaast is de beukenhaag goed bij te houden: je hoeft hem maar twee keer per jaar te snoeien.

Heb jij al een onderhoudsvrije tuin en heb je een cruciale tip? Deel hem dan hieronder in de reacties!••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond