In de zomer is de tuin een heerlijke plek om te zijn. Kinderen die aan het spelen zijn. Zelf een beetje aanlummelen. Samen met vrienden borrelen en bbq’en. Maar die dagen zijn met de herfst in aantocht voorbij toch? Mis! Ook in het najaar is het goed toeven in de tuin. (Als ik tenminste net doe of ik alle spinnen niet zie) Al is het alleen maar omdat je je tuin klaar moet maken voor de herfst. Om ook volgend jaar hiervan te kunnen genieten bijvoorbeeld.

Schoonmaken

Onkruid, gevallen bladeren, speelgoed. Ook buiten gaat het schoonmaakwerk lekker door. Met de snelheid waarmee onkruid steeds weer opkomt ben je daar eens in de zoveel tijd sowieso zoet mee. Speelgoed dat niet of weinig meer gebruikt gaat worden, kun je (nadat je het een sopje hebt gegeven) het beste wegzetten.

Lees ook: Het begon allemaal met een modderkeuken…

Opbergen

Dat opbergen doe je het liefste in een afgesloten en droge ruimte zoals een kist of box. Het is handig én staat enorm leuk. Dit is ook een goede plek voor je kussens. Het liefst bewaar je deze ook in de zomer op een dergelijke plek, maar in de herfst is het zeker een must. Tuinsets kun je afdekken met een passende zeil. Zo blijven je spullen mooi en kun je er langer van genieten.

Snoeien

Het najaar (en voorjaar) is typisch een snoeiseizoen. Dode takken en bladeren verwijderen om het nieuwe leven volgend jaar kans te geven. Controleer op je afvalkalender wanneer snoeiafval (gratis) aan huis wordt opgehaald. Scheelt je weer een ritje.

Seizoensdecoratie

Nu komt naar mijn idee het leukste gedeelte. Decoratie! Als de tuin aan kant is, is het tijd voor een ritje naar de Action en het tuincentrum. Pompoenen, paddenstoelen en andere herfstige decoratiemateriaal doen het nu goed. Denk ook aan potten met herfstbloemen zoals asters, najaarsmargrieten, winterviooltjes en chrysanten.

 

Foto van pompoendecoratie gemaakt door Natalia Greeske via Shutterstock