Home » Zo maak je jouw huis toekomstbestendig

Zo maak je jouw huis toekomstbestendig

Wanneer je een dagje ouder wordt, ga je over andere dingen nadenken. In deze blog geven we je een aantal tips voor een toekomstbestendig huis

Wanneer je een dagje ouder wordt, ga je over andere dingen nadenken. Waar je als twintiger nog totaal niet bezig bent met de drempels in je huis of je slaapkamer op zolder, wordt dat op middelbare leeftijd anders. Je merkt dat elke dag twee trappen op en af niet zo heel handig is en wat als je ouder wordt en een trap lopen niet meer zo soepel gaat? Op dat punt gaan mensen vaak nadenken over het toekomstbestendig maken van hun huis. In deze blog geven we je een aantal tips voor een toekomstbestendig huis (en nee, daar hoef je echt niet tot je vijftigste mee te wachten!)

Drempels weghalen

Om te beginnen is het een aanrader om de drempels en opstapjes in je huis weg te halen. Denk aan een drempel tussen de keuken en woonkamer, of een drempel tussen de woonkamer en de gang. Nu denk je misschien: wat is nu die centimeter. Maar wanneer je gebonden bent aan een rollator, of moeite hebt met lopen, is iedere drempel vervelend. Het is een kleine moeite om de drempels weg te laten halen en alles gelijkvloers te maken. Een klusje waar je later veel profijt van zult hebben.

Traplift aanbrengen

Een traplift is de ideale oplossing als je geen ruimte hebt om op de benedenverdieping een slaapkamer en badkamer in te richten. De meeste huizen zullen niet de ruimte hebben hiervoor en dan is een traplift dus ideaal. Veel mensen denken dat traplift kosten hoog oplopen, maar dat valt enorm mee. Zeker voor een rechte trap vallen de kosten enorm mee, maar het ligt er natuurlijk wel aan welk merk je kiest.
Twijfel je of je wel een traplift wil of nodig hebt, of je wil hem eerst uitproberen voor je hem eventueel aan wil schaffen? Dan is een traplift huren een ideale oplossing. Voor vrijwel elke trap is een traplift beschikbaar, dus kijk zeker eens naar de mogelijkheden!

Inloopdouche in een toekomstbestendig huis

Vaak zien we in de badkamer een probleem: een douche met een douchebak. Voor een oudere persoon kan het lastig zijn om over de rand in te stappen, en ook niet zonder gevaar. Een inloopdouche is daarom de perfecte oplossing: geen drempels en verhogingen die in de weg zitten! Mocht je je badkamer hiervoor moeten verbouwen, houd dan ook meteen rekening met de breedte van de inloopdouche én laat wandbeugels of een douchestoel installeren.

Kleine aanpassingen, groot plezier

De voorgaande drie tips zijn wat grotere aanpassingen en vragen dus relatief meer tijd en geld. Gelukkig is er ook veel winst te behalen met kleine aanpassingen in en rondom je huis, die je met weinig tijd en geld voor elkaar kunt krijgen:

  • Haal vloerkleden of matten weg, zodat je niet kunt blijven haken met je schoen of eventuele rollator
  • Zorg voor goede verlichting bij de buitendeur(en)
  • Zorg voor soepele sloten waar weinig kracht voor nodig is om deze op slot te doen
  • Installeer een slimme deurbel zodat je van binnenuit kunt zien wie er voor de deur staat en kunt praten
  • Vaste telefoon in huis? Zet hem op een plek waar je vaak zit zodat je op tijd de telefoon op kunt nemen
  • Valt de post altijd op de mat? Hang een postvak aan de brievenbus op, zodat je niet hoeft te bukken
  • Maak losliggende snoeren goed vast en werk ze weg
  • Richt de keuken zo in dat je zo min mogelijk hoeft te bukken voor spullen die je vaak nodig hebt
  • Leg een antislip douchemat in de douche


••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond