Home » Zo maak je een keuken kindvriendelijk

Zo maak je een keuken kindvriendelijk

Vroeger droomde ik al van een warme en gezellige keuken. Zo eentje die het hart vormt van je huis. Waar je bij elkaar kunt zitten voor een maaltijd en een goed gesprek. Een echte leefkeuken. Landelijk uiteraard want romantisch. Die droom heb ik laten varen toen ik ontdekte dat de gemiddelde huizen helemaal niet zo’n grote keuken hadden. Wat ik nu vooral wil is een kindvriendelijke keuken, maar wel strak en wit en inclusief een heleboel praktische opbergruimte. Ook mooi!

Kindvriendelijke keuken

Wat maakt een keuken eigenlijk kindvriendelijk? Voor mij betekent het dat ik bij het uitkiezen van de materialen al rekening hou met de kinderen. Denk bijvoorbeeld aan het aanrechtblad. Het moet oersterk zijn om tegen een stootje te kunnen. Er moet vloeistof kunnen omvallen zonder dat het er in trekt en makkelijk te onderhouden zijn, is een pré. Uiteraard! Mijn voorkeur gaat daarom nu uit naar een composieten aanrechtblad zoals deze. Sommige houtsoorten zijn daarentegen kwetsbaarder als materiaal voor een aanrechtblad.

Keuken slim inrichten

De keuze voor kindvriendelijk materiaal is overigens slechts een eerste stap naar een keuken waar je kinderen bijna zorgeloos hun gang zou kunnen laten gaan. Bijna dan hè! Zo gaat alle apparatuur, behalve de vaatwasser, de lucht in. Nieuwsgierige kinderen en hete ovens zijn gewoon geen goede combi. Hier vind je meer informatie over een veilige keuken.

Een keuken is natuurlijk sowieso geen speelplek, maar ik wil wel de mogelijkheid creëeren dat ze zelfstandig iets kunnen pakken. Bij het inrichten van de kastjes kun je hierop inspelen. Kastjes en lades waar ze niets te zoeken hebben, voorzie ik van kindersloten voor keukenkastjes. Daarentegen zou ik graag een kastje speciaal voor hun willen inrichten met hun bordjes, bekers en bestek. Alle drie dekken namelijk, op hun manier, graag de tafel. Daar komt ook de wens om veel opbergruimte om de hoek kijken. Dan uiteraard niet meer volproppen met lege plastic ijsbakjes waar ik geen afstand van kan doen onder het mom van je weet maar nooit…

-Benieuwd naar onze nieuwe keuken? Hier kun je een voorlopige tekening zien.-

Voor de kleintjes

Met dromen is niets mis. En over dromen gesproken… Die kunnen groot, maar ook klein zijn. Want zodra onze nieuwe keuken geplaatst gaat worden, ga ik eindelijk het beroemde witte opstapkrukje van Ikea kopen. Want sommige dingen uit die ene droom van vroeger mogen best mee naar de toekomst.

 

 

Foto: kind in keuken van Africa Studio via Shutterstock••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond