Home » Zo maak je de mooiste foto’s van je kind met een mobiel

Zo maak je de mooiste foto’s van je kind met een mobiel

winterjas Noppies

Van foto’s waar kinderen lekker spontaan op staan, word ik heel blij! Daarentegen vind ik foto’s waar kinderen bijvoorbeeld met een handje in de zij en een gemaakte lach op staan zo zonde. Van dat laatste heb ik helaas zelf ook veel gemaakt, maar al doende leert men. In de loop der tijd heb ik ontdekt wat wel en niet werkt als ik foto’s van mijn kinderen wil maken. Omdat ik zo veel foto’s maak (Mamarazzi slash blogger slash moeder, joehoe!) kan ik mijn beste tips met je delen.

Foto’s maken met je mobiele telefoon

Baalde ik er eerst enorm van dat ik vorig jaar geen Sim Only abonnement kon kiezen, nu ben ik des te blijer met het toestel (Samsung S9+) dat ik er bij heb gekozen. Toch blijf ik goede hoop houden dat mijn toestel nu langer meegaat en ik volgende keer wel op die extra toestelkosten kan besparen door voor Sim Only te kunnen kiezen.

Ik maak al mijn foto’s met mijn mobiele telefoon. Dat maakt het wat uitdagender qua beweging, maar je hebt het vaak bij de hand en is makkelijk om even te pakken. Ondanks dat je voor het resultaat ook een beetje afhankelijk bent van je toestel, zijn er wel een paar algemene tips voor fotogrageren met je mobiel waarmee je ook het verschil kunt maken. Allereerst veeg ik mijn lens altijd even schoon en ik zorg dat ik mijn toestel stevig vasthoud. Een foto genomen vanuit de losse pols heeft net wat meer ruis. Wat ook zeker helpt is je lens scherpstellen op het onderwerp. Dit doe je door op de juiste plek op je scherm te tikken. Zeker bij kinderen die bewegen kan het geen kwaad om je toestel hierbij te helpen.

Dit zijn mijn andere tips die specifiek gaan over als je foto’s van je kinderen wilt nemen:

1 Niet poseren

Deze zag je natuurlijk al aankomen na het lezen van mijn inleiding. De paddenstoelen in de Efteling zijn een goed voorbeeld om aan te halen. Bijna iedereen heeft weleens een foto gemaakt van hun kind er op. Toe nou… Blijf nou zitten… Nu even lachen… Het levert bijna altijd geforceerde foto’s op die echt minder leuk zijn om naar te kijken. De jongste kinderen laten poseren is sowieso een mission impossible en ook bij oudere kinderen vind ik het geen succes.

2 Laat ze hun gang gaan

Maar wat werkt dan wel? Meestal maken we foto’s om een herinnering of moment vast te leggen. Waarom dan die herinnering stoppen? Laat ze lekker gaan en zwerm er maar lekker omheen. Het levert gegarandeerd de meest ongedwongen en dus ook mooiste foto’s op. Als blogger is het weleens nodig om bijvoorbeeld foto’s te maken van kleding voor een review. Ook dan probeer ik een moment van spel te creëren door naar een speeltuin te gaan en ze daar lekker hun gang te laten gaan.

3 Stel een vraag

Als ik in gesprek ben met mijn kinderen trekken ze altijd de mooiste gezichten. Fronsend nadenken, een diepe lach, gewoon lekker zichzelf zijn. Precies wat je altijd op de foto probeert te vangen. Dingen die meteen weg zijn zodra ik mijn camera pak en daadwerkelijk die foto’s wil maken. Een trucje dat ik nu toepas is ze verrassen. De onderstaande foto is geposeerd, maar ook weer niet. Tijdens een wandeling zagen we deze boom en dat leek mij wel een mooie plek voor een foto. Met de eerste foto’s was ik absoluut niet tevreden, totdat ik haar een vraag stelde. Ik vroeg haar wat voor feestje ze wilde wanneer ze jarig was. Daar moest ze heel diep over nadenken en vergat dat ik foto’s aan het maken was. Haar ogen gingen nadenkend omhoog, vingertje onder d’r kin, precies wat ze in het echt ook altijd doet. Dat resulteerde in een foto waar Mila op staat zoals ze is.

4 Het hoeft niet perfect

Een leuke foto is een foto waarop het kind lacht, in de camera kijkt en geen vieze snottebellen uit zijn neus heeft hangen. Mis! Een leuke foto is een foto waarop het kind zichzelf is. Mijn meest recente leukste foto van Sem is een foto waarop het overduidelijk heel zonnig is, hij rood met wit gestipte regenlaarzen aan heeft, een blauwe broek met sterren en een sneeuwwitje verkleedshirtje van zijn zus aanheeft over zijn trui. Hij zit lekker te pielen in het gras en al zijn aandacht gaat daarheen. Zijn gezicht is amper te zien. Het is niet een foto dat ik op mijn blog of social media zou plaatsen omdat ik niet wil dat ze zich later ergens voor zullen schamen, maar man wat is die foto mij dierbaar. Het is Sem punt. Dus spot je een keer een vieze toet? Lekker laten gaan. Snottebel? Vooral laten hangen. Dat gaan later de mooiste meest echte foto’s in je fotoalbum zijn.

Mooie foto’s maken van je kinderen met een mobiel

Kon ik eerst gerust aan mijn dochter vragen om even te lachen, sinds ze een jaar of 3 is eindigt dit steevast in een soort van grimas. Toch kan het wél! Leuke en ongedwongen foto’s maken van kinderen met je mobiel is niet onmogelijk. Zolang je ze niet in een bepaalde pose zet en ze lekker hun gang laat gaan terwijl jij de foto’s maakt, is er niets aan de hand. Laat ze plezier maken en dat plezier zal van je scherm afspatten.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond