Home » Zo lang mogelijk thuis blijven wonen; zo blijf je mobiel

Zo lang mogelijk thuis blijven wonen; zo blijf je mobiel


Het is niet iets waar je nu al over nadenkt of over na wilt denken, maar misschien kom je het wel tegen in je directe omgeving. Ouder worden, minder mobiel zijn, maar toch graag thuis willen blijven wonen. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van hulpmiddelen om thuis mobiel te blijven. In dit artikel deel ik daarom enkele tips met je, die jij kunt gebruiken voor bijvoorbeeld je (schoon-, of groot-)ouders of je eigen toekomst.

Aanpassingen voor de badkamer

Zorg allereerst voor een ruime douche. Een douche is een stuk makkelijker dan bijvoorbeeld een bad. Je kunt er gemakkelijk onder gaan staan of onder rijden en hebt zo ook minder kans om uit te glijden. Om het douchen zo comfortabel mogelijk te maken, kun je een douchestoel aanschaffen. Zeker wanneer het niet lukt om lang te blijven staan, is dit een ideaal hulpmiddel. Ook is het verstandig om te kijken naar anti slip materialen en een verlaagd toilet. Vergeet ook handgrepen op strategische plekken niet.

Schaf een lichtgewicht rollator aan

Met een lichtgewicht rollator kun je gemakkelijker mobiel blijven in en rondom je woning. Even naar het toilet, een klein blokje om of naar de tuin lopen, gaat zo makkelijker en veiliger. Daarnaast is het gevaar op vallen een stuk kleiner, doordat je vastigheid hebt door de rollator. Wil je een dagje op pad? Dan is een lichtgewicht rollator ook handig om mee te nemen in bijvoorbeeld de auto. Misschien wordt er tegen een rollator opgezien, maar het is een hulpmiddel die je ook een stukje vrijheid weer terug geeft.

Zorg voor hulp

Als je ouder wordt, lukt het niet meer om alles zelf te doen. Dat is geen schande, maar de realiteit voor de meesten. Het is daarom belangrijk om hulp in te schakelen als je dit nodig hebt. Misschien kun je onderling met de familieleden een rooster maken, wie wanneer helpt met bijvoorbeeld schoonmaken, andere huishoudelijke taken en tuinonderhoud. Lukt het onderling niet? Kijk dan of je thuiszorg of een schoonmaakster kunt inschakelen voor extra hulp. Hulp zorgt voor meer rust, wat erg belangrijk is op je oude dag. Sommige mensen vinden het lastig om om hulp te vragen. Weet dat hulp vragen geen teken van zwakte is, maar juist van sterkte. Heb je iemand in je omgeving die zorgbehoevend is of gaat worden, houd dit dan goed in de gaten. Zo kun je het aanbieden als je merkt dat er niet zelf om gevraagd wordt.

Woning aanpassen

Om het risico op vallen te verkleinen is het raadzaam om een professional zoals een ergotherapeut of veiligheidsadviseur in de woning mee te laten kijken naar zogenaamde risicovolle plekken. Met het advies in de hand kun je aanpassingen doen die zo lang en veilig mogelijk in het eigen huis blijven wonen mogelijk maken. Denk aan drempels, vergroten van kamers en een trapleuning of traplift installeren. De kosten voor het aanpassen van je woning komen sinds een aantal jaar voor je eigen rekening, maar wellicht is een vergoeding onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wel mogelijk. Informeer voor de voorwaarden hiervoor bij je gemeente.

Zo lang mogelijk thuis blijven wonen

Ouder worden; ooit moeten we er hopelijk allemaal aan geloven. Uiteraard hoop je dat in goede gezondheid te doen. Ook is het fijn om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Op de plek waar je herinneringen hebt gemaakt en je je thuis voelt. Veelal kan dit gelukkig ook. Door bijvoorbeeld aanpassingen te doen aan een woning en gebruik te maken van hulpmiddelen zoals een rollator en een rolstoel.

Denk jij al na over de toekomst?
Of help je iemand in je directe omgeving met thuis blijven wonen?••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reactie

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond