Home » Zo kun je je administratie als ondernemer goed ordenen

Zo kun je je administratie als ondernemer goed ordenen

Een goed georganiseerde administratie zorgt voor rust en overzicht. Een goed boekprogramma voor je boekhouding is dus nodig

Als ondernemer is het bijhouden van een nauwkeurige administratie natuurlijk ontzettend belangrijk voor het succes van je bedrijf. Een goed georganiseerde administratie zorgt voor rust en overzicht. Een goed boekprogramma is hierbij onmisbaar. Waarom? Dat leg ik je graag hieronder uit.

1. Gebruik een digitale boekhoudsoftware

Ik heb mijn boekhouding in de eerste jaren van mijn onderneming in Excel verwerkt en ja, dat was te doen, maar sinds ik overgestapt ben naar een online boekhoudprogramma is mijn leven toch een stuk makkelijker geworden kan ik je vertellen! Wat een hoop tijd en gedoe scheelt dat. Een online boekhoudsoftware maakt facturen maken enorm simpel, betalingen volgen gaat gemakkelijk, je kunt met één klik rapporten genereren en de btw-aangifte heb je in een handomdraai gedaan. Tenminste, als je een goed boekhoudprogramma gebruikt.

Boekhouden is geen mensenwerk

Als echte Jortt’er (zo noemt men je als je je boekhouding bij Jortt onderbrengt 😉 ) weet ik als geen ander: boekhouden is geen mensenwerk. Iedere maand dezelfde bonnetjes bij elkaar zoeken, dezelfde boekingen maken, herhaling op herhaling. Zo vertelde Jortt eens dat ongeveer 85% van alle handelingen in een boekhouding vallen in deze categorie onmenselijke handelingen. Denk aan de maandelijkse factuur voor je telefoon en internet, je bonnetje van het benzinestation, de terugkerende factuur van je CRM-systeem, Google Ads facturen, de bankkosten en ga zo maar door.
Het mooie is, als Jortt’er gaan die kosten aan mij voorbij. Ze worden wel ingeboekt, maar niet door mij. Dat doet de Boekhoudbot van Jortt, simpelweg omdat het geen mensenwerk is.

2. Papieren documenten

Als je nog steeds met papieren documenten werkt, is het belangrijk om een gestructureerd systeem te hanteren voor het organiseren van je documenten. Gebruik bijvoorbeeld gelabelde mappen en archiefkasten om bonnetjes, facturen en andere belangrijke documenten te bewaren. Dit maakt het eenvoudiger om snel specifieke documenten terug te vinden wanneer dat nodig is. Doe dit overigens alleen als je echt niet zonder de papieren documenten kunt, want online je boekhouding bijhouden is een stuk simpeler en overzichtelijker.

3. Houd zakelijke en persoonlijke financiën gescheiden

Het is verstandig om zakelijke en persoonlijke financiën strikt gescheiden te houden. Open een aparte bankrekening voor je bedrijf en gebruik deze dan ook uitsluitend voor zakelijke inkomsten en uitgaven. Dit vereenvoudigt het boekhoudproces.

4. Plan tijd

Neem de tijd om regelmatig (bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks) administratieve taken in te plannen, zoals het controleren van openstaande facturen en het bijwerken van financiële overzichten. Met een online boekhoudprogramma zoals Jortt ben je hier ook in een paar minuten weer mee klaar, omdat precies op een rijtje wordt gezet hoe alles ervoor staat en waar eventueel actie vereist is.

Het goed organiseren van je administratie als ondernemer vraagt enige discipline, maar geloof me, met een goed online boekhoudprogramma wordt het je een stuk makkelijker gemaakt. Stop dus met twijfelen als je dat doet, want het is de investering dubbel en dwars waard.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond