Home » Zo herken je of je kind een bril nodig heeft

Zo herken je of je kind een bril nodig heeft

n deze blog lees je meer over de symptomen waaraan je herkent dat je kind minder goed ziet en welke stappen je hierna kunt ondernemen, zoals een bril.

Niet ieder kind houdt van lezen, maar hier is niet altijd dezelfde reden voor. Sommige kinderen kijken namelijk liever naar een televisieprogramma of gaan gezellig met vriendjes of vriendinnetjes buitenspelen. Het is ook mogelijk dat je kind niet graag leest, omdat het minder fijn is voor zijn of haar ogen. Als een kind een refractieafwijking heeft, dan zijn er signalen die er op wijzen dat een bril wel eens van pas zou komen. In deze blog lees je meer over de symptomen waaraan je herkent dat je kind minder goed ziet en welke stappen je hierna kunt ondernemen.

Het kijkgedrag van je kind observeren

Kijken naar je kind, dat vind je als ouder toch geweldig? Gelukkig komt dat ook van pas als je erachter wilt komen of je kind minder goed ziet. De volgende signalen kunnen aangeven dat je kind last heeft van verslechterd zicht:

  • Het hoofd schuin houden: heb je jouw kind betrapt op het lezen van een boek? Let dan eens op of hij of zij zijn of haar hoofd schuin houdt. Een onnatuurlijke lichaamshouding geeft vaak aan dat je kind niet scherp ziet. Dit komt ook wel eens voor bij het kijken van televisie.
  • Wrijven in de ogen en knijpen met de oogleden: als je ogen niet goed meewerken, wil je dit graag zo snel mogelijk oplossen. Kinderen hebben vaak de neiging om in de ogen te wrijven of de oogleden samen te knijpen om scherper te kunnen zien. Hoewel dit misschien voor even werkt, is dit natuurlijk niet de juiste oplossing voor beter zicht.
  • Concentratieproblemen tijdens het lezen: zie je dat jouw kind regelmatig een boek al snel weglegt? Weinig concentratie tijdens het lezen zou kunnen duiden op een refractieafwijking bij kinderen. Het is goed mogelijk dat je kind in dit geval ook moeite heeft met begrijpend lezen of lezen bewust vermijdt.

Als je deze signalen herkent, is het slim om actie te ondernemen. Je wilt natuurlijk dat je kind weer zo snel mogelijk scherp gaat zien. Afhankelijk van de leeftijd van je kind, kun je op verschillende plekken terecht voor een oogmeting. Met deze oogmeting wordt er voor jou en je kind meer duidelijk over de eventuele refractieafwijking én welke zichtoplossing voor jouw kind geschikt is.

Mijn kind vindt een bril niet leuk, wat nu?

Als ouder vind je de ooggezondheid van je kind vanzelfsprekend erg belangrijk. Als een bril voor je kind beter is, dan is dat de juiste oplossing. Kinderen zijn echter meer bezig met hoe een bril staat. Grote kans dus dat ze gaan zeggen dat een bril niet de mooiste oplossing is. Als deze situatie zich voordoet, kun je er voor kiezen om voor je kind daglenzen te bestellen. Contactlenzen zijn geschikt voor kinderen vanaf acht jaar. Met contactlenzen hoeft je kind zich geen zorgen te maken dat hij of zij er anders uitziet. Bovendien kan je kind dan zonder enige belemmering buiten spelen of sporten. Daglenzen zijn ideaal om uit te testen of je kind klaar is voor contactlenzen, want elke dag gebruik je een nieuw setje lenzen!••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond