Home » Zo help je jouw eindexamenleerling aan een diploma!

Zo help je jouw eindexamenleerling aan een diploma!

Het eindexamenjaar brengt heel veel spanningen met zich mee. Niet alleen voor de eindexamenleerling zelf, ook voor de ouders. Lees onze tips!

Het eindexamenjaar brengt heel veel spanningen met zich mee. Niet alleen voor de leerlingen zelf, ook voor de ouders. Ben jij de ouder van één van de eindexamenkandidaten van dit jaar? Dan staat je een spannende tijd te wachten. Denk niet alleen aan een gestreste puber, maar ook het feit dat je jezelf heel machteloos voelt. Want hoe kun je je puber voorbereiden als deze liever eigenlijk weinig van jou aan wilt nemen? Gelukkig zijn er enkele dingen die je kunt doen om jouw kind bij te staan. Natuurlijk kan je niet alles uit handen nemen, maar je kunt wel dé handvaten aanreiken die het mogelijk maken om dat felbegeerde diploma te halen.

Schaf de juiste leermaterialen aan

Het grootste voordeel van de huidige moderne tijd is dat er heel veel leermaterialen in omloop zijn. Door een kleine investering kun je je kind op de juiste weg helpen. Schaf bijvoorbeeld samenvattingen examens VMBO-kader of TL aan. In een school- of eindexamen samenvatting staat alle lesstof die je kind voor een vak moet leren wanneer het examen gaat doen. Zo hoeft het niet zelf te bepalen wat belangrijk is en wat niet.

Natuurlijk kan je kind ook zijn of haar eigen lesboeken gebruiken om samenvattingen te maken en de stof te leren, maar dit is vaak veel meer werk. Bovendien is de vraagstelling op het centraal examen heel anders dan het gewend is. Daarom is het goed om hier eerst mee te werken, zodat je kind niet volkomen verrast wordt tijdens de examens.

Maak het wel leuk voor je kind om met deze leermaterialen te werken. Bijvoorbeeld door een beloning in het vooruitzicht te stellen. Beloof bijvoorbeeld dat jullie een stedentrip gaan maken zodra hij of zij het diploma heeft behaald. Dat maakt het direct een stuk aantrekkelijker om hard aan het werk te gaan.

Neem contact op met de mentor

Als moeder zie je niet altijd precies waar het aan schort bij je kind. Zeker niet omdat je niet meekrijgt hoe hij of zij op school is. Je ziet enkel de cijfers. Meer ook niet. Daarom is het goed om – zeker in het eindexamenjaar – een afspraak te maken met de mentor van je kind. Deze weet vaak precies te vertellen hoe het gedrag op school is, waar je kind nog aan moet werken en welke dingen hij of zij al beheerst. Op die manier is het veel gemakkelijker om je kind de juiste handvatten aan te reiken.

Laat je kind vrij

Natuurlijk kun je je kind helpen bij het maken van planningen en het aanschaffen van leermateriaal of het geven van bemoedigende woorden, maar uiteindelijk zal hij of zij het toch geheel zelf moeten doen. Als ouder sta je aan de zijlijn en hoop je je kind te begeleiden naar volwassen worden. Meer kan je niet doen. Daarom is het ook belangrijk om los te laten. Het is niet de bedoeling dat je er constant bovenop zit. Natuurlijk kan je je kind af en toe de juiste richting op sturen, maar uiteindelijk moet hij of zij zelf die knop omzetten en aan de slag gaan. Zo behaal je het beste resultaat. Niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond