Home » Zijn gembershots gezond?

Zijn gembershots gezond?

Gembershots zijn de laatste rage op het gebied van gezonde voeding. Je koopt gembershots in kleine flesjes die je in één teug op kunt drinken. Wij zochten uit waarom het lijkt of tegenwoordig echt iedereen aan de gembershots zit.

Wat is gember?

Laten we bij het begin beginnen en eerst bekijken wat gember precies is en waar het goed voor is. Gember is één van de meest gebruikte specerijen die we kennen. Het wordt vooral in de Aziatische keuken veel gebruikt. Zo wordt de saus van babi pangang gemaakt van gember maar het zit ook veel in Indiaanse gerechten.

Gember is afkomstig van de wortel van de gemberplant. Het groeit onder de grond, net zoals kurkuma. Gember heeft een pittige en scherpe smaak maar op een andere manier zoals we dat kennen van peper. In China en India wordt dit kruid al duizenden jaren gebruikt. Niet alleen in de keuken maar ook daar buiten vanwege de medicinale toepassingen. Gember kent dan ook tal van gezondheidsvoordelen.

De gezondheidsvoordelen van gember

De gezondheidsvoordelen van gember zijn werkelijk te veel om op te noemen maar we zullen een aantal in het oog springende voordelen hier bespreken.

Gezondheidsvoordeel 1: goed tegen misselijkheid

Iets waar gember veel tegen gebruikt wordt is misselijkheid. Zo helpt het goed tegen reisziekte. Of je nu van autorijden misselijk wordt of van vliegen. Met gember kan je de misselijkheid onderdrukken en genieten van een fijne reis. Maar ook als je last hebt van zwangerschapsmisselijkheid biedt gember uitkomst. Heb je last van misselijkheid dan kan je dit onderdrukken door gemberthee te drinken of een gembershot te nemen.

Gezondheidsvoordeel 2: beschermt tegen laaggradige ontstekingen

In ons lichaam hebben we vaak laaggradige ontstekingen. Dit zijn ontstekingen die zo licht zijn dat je ze niet merkt. Deze ontstekingen zijn echter wel de oorzaak van chronische ziekten door het verwoestende effect wat ze, op de lange termijn, hebben op de aderen en organen. Ontstekingen worden veroorzaakt voor virussen, bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. Maar denk ook aan leefstijlfactoren zoals voeding, drank en roken.

Gingerol beschermt tegen laaggradige ontstekingen dankzij de sterke antioxidant werking van deze stof. Gingerol is het de belangrijkste bioactieve component in gember.

Gezondheidsvoordeel 3: helpt tegen menstruatiepijn

Veel voorkomende klachten tijdens de menstruatie zijn buikpijn, krampen en rugpijn. Gember is net zo effectief in het verlichten van deze klachten als de pijnstiller ibuprofen.

Gezondheidsvoordeel 4: goed voor de bloedsuikerspiegel

Veel mensen hebben een bloedsuikerspiegel die te hoog is. Dit omdat we veel koolhydraatrijk voedsel eten zoals brood, aardappelen, pasta en rijst en daarnaast nog de nodige suikers binnen krijgen. Drink je frisdrank, vruchtensap of zuiveldrankjes dan krijg je veel suiker binnen. Suiker zit tegenwoordig in allerlei voedingsmiddelen waarvan je dit niet direct zou verwachten. Zo wordt er suiker toegevoegd aan kant-en-klaarmaaltijden en soepen, aan sauzen en aan vleeswaren.

Een hoge bloedsuikerspiegel kan op de langere termijn voor gezondheidsproblemen gaan zorgen. Zo zijn diabetes type 2 en hart- en vaatziekten het gevolg van een hoge bloedsuikerspiegel.

Gember heeft de eigenschappen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en zo de ergste pieken uit de bloedsuikerspiegel weg te nemen. Dit helpt bij het voorkomen van chronische ziekten maar het is tegelijker tijd ook goed om constanter in je energie te zitten.

Gezondheidsvoordeel 5: verlaagd het cholesterol

Als we over cholesterol praten dan maken we onderscheid tussen goed en slecht cholesterol. HDL is het goede en LDL het slechte. Gember verlaagd het slechte LDL cholesterol aanzienlijk en is op deze manier goed voor de preventie van hart- en vaatziekten.

Gezondheidsvoordeel 6: helpt bij het afvallen

Waar het bij afvalpogingen meestal mis gaat is met de tussendoortjes. De periode tussen 2 hoofdmaaltijden is net te lang om zonder honger gevoel te overbruggen. Hierdoor ga je tussendoortjes eten, snacken of snoepen. Dit zijn allemaal extra calorieën die de afvalpogingen frustreren. Door gember te gebruiken hou je langer een vol gevoel. Dit zorgt ervoor dat je zonder hongergevoel de periode tussen 2 hoofdmaaltijden kan overbruggen en zo minder snel naar tussendoortjes of snacks zal grijpen.

Hoe maak je zelf een gembershot?

Een gembershot maak je het beste met een slowjuicer. Heb je geen slowjuicer dan kan je ook een blender gebruiken, maar dit is wel minder lekker.

Wat je nodig hebt is ongeveer 3 cm verse gemberwortel en een halve citroen. Deze doe je samen in de slowjuicer. Het sap van de gember en de halve citroen meng je met wat water aan en je doet het in een glas. Zorg er voor dat een glas water klaar hebt staan voordat je je gembershot neemt. Zo kan je gelijk de pittige smaak wegspoelen, mocht je de gembershot wat heftig zijn.

Heb je de blender gebruikt dan kan je het sap eerst even door een zeefje halen om de grote stukjes eruit te filteren. Zo hou je een lekker en drinkbare gembershot over.

Moet je nog wennen aan de smaak van gembershot verdun deze dan met wat meer water. Je kunt de gembershots ook wat zoeter maken door sinaasappelsap te gebruiken.

Een slowjuicer is best wel een prijzig apparaat. Voordat je een slowjuicer koopt om te gaan proberen of gembershots ook iets voor jou zijn, kan je beter eerst gembershot kant-en-klaar kopen. In sommige supermarkten kan je tegenwoordig kant-en-klare gembershots kopen. Deze staan in het koelvak waarin je ook de vers geperste smoothies kunt vinden. Het nadeel van de supermarkt gembershots is wel dat deze vaak behoorlijk verdunt zijn en niet zo veel gember bevatten. Ook zijn ze vaak gezoet met wat suiker waardoor ze minder gezond zijn.

Wil je gezonde gembershots uitproberen dan kan je deze ook online bestellen. Je koopt zijn bij gespecialiseerde webshops die ze zelf met de slowjuicer maken. De gembershots worden vervolgens ingevroren en bevroren bij je thuis gebracht. Zo kan je in je vriezer een gembershot voorraadje aanleggen.Uitgelichte foto via shutterstock••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reactie

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond