Home » Doe het lekker zelf: bewateringssysteem moestuintjes

Doe het lekker zelf: bewateringssysteem moestuintjes

Doe het lekker zelf windowfarm voor je moestuintjes

Ik zit in een aantal facebookgroepen en soms plaats er iemand iets waarvan ik meteen weet dat ik er iets mee wil doen. Dit resulteerde onlangs in een artikel over het geweldige initiatief voor minima: Pass it on! De aanleiding voor deze Doe het lekker zelf is Sacha. Zij liet zien hoe ze een zelfbewateringssysteem maakte voor moestuintjes. 

Doe het lekker zelf: zelfbewatering voor je moestuintjes

Het idee heeft wel wat weg van een windowfarm. Een windowfarm is een verticale tuin die veelal gebruikt wordt bij gebrek aan buitenruimte. Ook heb je er niet persee groene vingers voor nodig. Sacha heeft haar idee hierop gebaseerd maar koos voor een eenvoudigere versie. Daarnaast is het idee ook nog eens goedkoop. Perfect voor Doe het lekker zelf! Het grootste voordeel is echter dat je veel minder zelf water hoeft te geven.

Ook lekker zelf doen?

Er zijn een aantal stappen die doorlopen moeten worden en per stap legt Sacha uit wat ze heeft gebruikt met een korte beschrijving:

Stap 1

Doe het lekker zelf moestuintjes stap 1

> PETfles

> (markeer) stift

> schaar of een mes

> schuurpapier

1.We gaan beginnen! Verwijder het etiket en het plastic oogje om de hals.

2+3.Als je een stift op een verhoging legt (glas o.i.d.) en je draait je fles eromheen heb je een perfect rondje.

4.Snij of knip nu voorzichting langs het randje wat je net hebt getekend totdat de fles doormidden is.

Stap 2 is de scherpe randjes wegschuren en de flessen schoonmaken. Maar wil je de kans op schimmel minimaal houden en de flessen een leuk kleurtje geven scroll dan nu eerst helemaal door naar onderen en volg stap 2.1 en 2.2.

Stap 3

Doe het lekker zelf moestuintjes stap 3

> boortje

1.Ik heb geen boortje dus heb het opgelost door een spijkertje te verwarmen. LET OP: Spijkertje wordt HEET, heel HEET, dus zorg dat je een tangetje hebt om het spijkertje vast te houden.

2+3.Je pakt de bovenste helft van de fles en maak gaatjes rondom. Dit is nodig voor de ventilatie van de aarde.

4+5.Vervolgens maak je vijf gaatjes in de dop, hier gaan straks, bij stap 4, touwtjes doorheen.

6. Voor het ophangen (stap 6) van je potje is het noodzakelijk dat er aan beide zijkanten en op gelijke hoogte een gaatje komt te zitten. Tip: Wil je niet steeds het bovenste potje uit het waterreservoir tillen, maak dan een zodanig groot gat, dat je door dat gaatje met een gietertje het water kan bijvullen. Ook hier is meten weten.

Stap 4

Doe het lekker zelf moestuintjes stap 4

> katoentouw Tip:Je kunt ook dunne reepjes katoen van je oude t-shirts knippen (recycle! )

1.Je knipt vijf touwtjes af op een lengte wat gelijk is aan de lengte van de fles. Maak een knoopje op een kwart hoogte.

2.Rijg het touwtje door de dop waarbij het knoopje aan de binnenkant van de dop komt. De langste stuk van je touwtje moet ook aan deze kant.

3.Allemaal 😉

4.+5. Het komt er dan zo uit te zien.

Stap 5

 

> potaarde

> zaadjes van je moestuintjes

1.Maak dezelfde opstelling.

2.Schep aarde in het potje en verspreid de touwtjes zodat het water lekker door al het aarde heen kan. Doe dit bij elk schepje.

3. Leg de zaadjes op de aarde, en doe er daarna nog een schepje bovenop (afhankelijk van de instructies van je moestuintjes)

4. Water in het reservoir stoppen, het potje met aarde erop en KLAAR!

Of toch niet? Bovenstaande beschrijving herhaal je totdat je het gewenste aantal potjes hebt. Als je deze ook nog eens leuk wilt kunnen ophangen, lees dan vooral verder.

Stap 6

 

> splitpennen

> kogeldraad

> haakjes

3.Hang twee haakjes op aan je plafond. De breedte van de haakjes moeten de breedte van je flessen zijn. Ook hier weer METEN IS WETEN!

Knip een stuk kogeldraad af. Deze moet zo lang zijn als minimaal twee keer de afstand van plafond tot waar je de potjes wil hebben. Hang ze over de haakjes heen en dan kun je goed zien waar je ze af kunt knippen. Laat het draadje hangen want zo kun je goed meten waar je je potjes gaat ophangen.

Pak ook  nu weer je meetlint (of tel de bolletjes)  en kijken op welke hoogte het potje moet komen. Plaats daar 2 splitpennen (aan elke kant 1) Pak een waterreservoir. (hou het water er nog even uit, gaat het wat makelijker)

4+5.Bij stap 3 heb je als het goed is 2 gaatjes aan de zijkanten van het waterreservoir gemaakt. Pak een splitpen vast en steek deze door het gaatje heen. Split de pen en doe dit ook aan de andere kant. Je potje hangt nu.

Stap 2.1 + Stap 2.2

 

> afplaktape

> (grond)verf

> kwast

> schuurpapier

Gebruik het liefste grondverf, want dat is echt licht ondoorlatend. Daaroverheen kun je natuurlijk leuke kleurtjes gebruiken. Tip: verf op waterbasis gaat afgeven als je een keertje knoeit met water, dus ook niet gewenst!
1. Maak een afscheiding met afplaktape. Dit maak je zodat je dadelijk makkelijker je waterlevel kan zien!
2-5. Schuur de hele fles. Zo blijft de verf beter zitten. Terwijl de verf droogt kun je verder gaan met stap 3.

 

 

Disclaimer: Sacha maakt nog de kanttekening dat er in PET flessen BPA voorkomt. ••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond