Home » Zelf spelen, dat kun je leren!

Zelf spelen, dat kun je leren!

Zelf spelen, dat kun je leren!

‘Ga maar even lekker spelen, lieverd.’ Je hoort het jezelf tegen je kindje zeggen en waarschijnlijk herinner je zelfs nog dat jouw moeder dit tegen jou zei. Even lekker spelen. Eigenlijk bedoelen we dan dus ‘even lekker jezelf vermaken’. Hoe fijn is het als je kindje zich even zelf vermaakt? Niet alleen omdat je dan je handen vrij hebt, maar ook is er bijna niks leuker om naar te kijken; een kind dat lekker (zelf) aan het spelen is en hier ook van geniet! Ook voor later is het heel belangrijk dat kinderen zelfstandig dingen leren doen. Zelf spelen is niet voor ieder kind makkelijk. Veel kinderen willen graag dat je met ze meedoet, logisch ook wel. Veel gezelliger! Toch kun je met wat simpele tips het alleen spelen stimuleren. In deze blog vertel ik daar meer over als moeder van een dreumes en als leerkracht van jonge kinderen.

Het eigen spel

Wanneer je kindje nog een baby is kan je al beginnen met even ‘zelf laten spelen’. Je leert je kind steeds beter kennen en merkt wat hij leuk vindt. Een baby-gym bijvoorbeeld, is bij veel baby’s geliefd. Natuurlijk kun je per leeftijd (en per kind) andere dingen verwachten. Zo kan een dreumes minder lang zelfstandig spelen dan een kleuter. Dit heeft alles te maken met leeftijd, het karakter van je kind, maar ook met oefenen! Ik heb zelf vaak de neiging om met mijn kindje samen te gaan spelen. Daarvoor ben ik toch gezellig thuis bij haar? Maar, wanneer ik echt goed kijk, zie ik dat ik mijn dochter soms zelfs uit haar eigen spel haal als ik mij er steeds (met een goede bedoeling) mee ‘bemoei’. Net zoals volwassenen hebben ook kinderen zo nu en dan behoefte aan ruimte en even iets voor zichzelf doen.

Hoe oefen je het zelfstandig leren spelen?

Klinkt heel logisch allemaal, maar hoe ontwikkel en oefen je dat zelfstandig leren spelen? Eigenlijk door vooral goed te blijven kijken naar je kind. Waar liggen de interesses van mijn kind? Welke signalen merk ik op? Als je merkt dat jouw kind steeds mee wil doen als jij iets opschrijft, dan kan dit betekenen dat jouw kind eraan toe is om zelf te gaan kleuren. Wanneer je ziet dat jouw kind steeds in de keuken te vinden is als je gaat koken en graag wil zien wat je allemaal aan het doen bent, dan kan het zomaar zijn dat jouw kind zich lange tijd kan vermaken met een pollepel en een pannetje. Observeer en probeer! Verder is het goed om het alleen spelen eerst samen te doen. Je start dus samen een spelletje op, leest samen in een boekje of speelt samen met het speelgoed. Daarin werkt een rollenspel heel stimulerend! Samen speel je een situatie na; je speelt dat de pop gaat slapen, je gaat koken met pannen en lepels, je doet voor hoe je met het speelgoed speelt en laat verschillende manieren zien om iets te doen of te gebruiken. Vaak enthousiasmeer je jouw kind zodanig dat hij meteen wil meedoen. Wanneer je merkt dat je kind het leuk vindt kun je je langzaam meer terugtrekken. Je loopt niet gelijk weg, maar eerst ga je erbij zitten zonder mee te spelen, dan ga iets verderop zitten, vervolgens ga je nog steeds in de buurt iets voor jezelf doen (boodschappenlijstje maken, was opvouwen, tijdschrift lezen, etc.) Je breidt het steeds meer uit. Natuurlijk heb je te maken met een bepaalde spanningsboog. Verwacht dus ook niet gelijk dat je kind zich een uur lang zelf weet te vermaken. Ook hierbij is het weer belangrijk om naar je kind te blijven kijken. Vaak ben je geneigd ergens weg te gaan (op bezoek bij iemand of in een lunchtentje) of te stoppen met een spel als het echt niet meer leuk is, maar als je probeert om dat moment voor te zijn zorg je voor een succeservaring voor jouw kind. Dan is het de volgende keer weer leuk!

De zone van naaste ontwikkeling

Als leerkracht heb ik het vaak over de ‘zone van naaste ontwikkeling’. Niet alleen op school leert je kind, maar juist ook thuis. Als je samen kijkt naar wat een kind al kan, daar een stukje uitdaging op biedt en dit samen gaat verkennen, dan leert je kind iets nieuws. En natuurlijk is het niet zo dat je thuis schooltje moet gaan spelen, maar als je je hier bewust van bent, dan zal je merken wat dit met je kind doet. Ik merk het dagelijks aan mijn eigen kindje! Iets nieuws leren zorgt voor positieve gevoelens bij je kind en als je kindje merkt dat hij iets nieuws kan wat hij daarvoor nog niet kon, dan groeit het zelfvertrouwen! Een kind dat vertrouwen heeft in zijn eigen kunnen zal ook sneller zelfstandig iets gaan doen. Dat durft je kind dan en zo kom je dus weer bij het zelf spelen uit.

Aan de slag!

Blijf je kind volgen, verwacht niet té veel, oefen eerst samen en geef je kind ook wat zeggenschap over het spel. Wanneer je kind zelf iets uitkiest is de kans groter dat hij hier graag (alleen) mee speelt. Ook voor later, bijvoorbeeld bij het leren keuzes te maken en zelf durven te doen, kun je jouw kind nu al iets meegeven!

En nu lekker spelen maar! 😉

Zelfstandig leren spelen is iets wat je kunt oefenen. Win-win, want jij meer je handen vrij en je kindje ervaart hoe fijn het zelf spelen kan zijn!

Kleuterfoto via Shutterstock



••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 



Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reacties

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond