Home » Zelf speelgoed maken van huis, tuin- en keukenspullen

Zelf speelgoed maken van huis, tuin- en keukenspullen

De Media Ukkie Dagen zijn in volle gang. Nog heel deze week (t/m 5 april 2019) worden er op verschillende plekken bij je in de buurt leuke activiteiten georganiseerd. Bij de start van de Media Ukkie Dagen heb ik een presentatie mogen houden in Bibliotheek aan de Vliet. Wat ik die dag heb verteld, heb ik als moeder gedaan. Het thema van de Media Ukkie Dagen is dit jaar van Speen tot Game en de bieb in Leidschendam, Rijswijk en Voorburg heeft er voor gekozen om hierin het onderwerp spelen uit te lichten. Dat komt zeker ook terug in het leuke programma dat ze hebben samengesteld. Ik besloot het voor een keer anders aan te pakken en besloot te vertellen over zelf speelgoed maken. Of beter gezegd spullen aanbieden die iedereen in huis heeft waarvan ze zelf speelgoed maken.

Als ik midden in onze woonkamer ga staan en ik kijk om me heen, dan is het wel duidelijk dat mijn kinderen ook qua speelgoed niets tekort komen. Auto’s, poppen, een keuken en nog zoveel meer! Ze hebben veel keus. Tussen al dat toffe speelgoed staat ook een flesje gevuld met rijst. Er is speelgoed bijgekomen en weer weggegaan, maar ik kom maar niet van dit flesje af.

Spelen met huis, tuin- en keukenspullen

Maar wat is het? Wie het weet, mag het zeggen. Is het een rammelaar? Of toch een busje zout voor over de friet? Dit flesje fascineert mij. We hebben het al een jaar of 3 en voor mij staat dit flesje er voor dat spelen helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Dit flesje herinnert mij er aan dat ze niet altijd knoppen en lichtjes nodig hebben om te spelen.

Wat kun je nu eigenlijk doen met die wetenschap? Kijk eens om je heen! Als je met een andere bril om je heen kijkt, liggen er in huis zoveel meer “flesjes met rijst”. Letterlijk huis, tuin- en keukenspullen waar een kind wel raad mee weet. Een grote kartonnen doos, rijst, pasta, scheerschuim, plastic bekers en kommen, noem maar op. Op Pinterest vind je talloze voorbeelden. Voor mijn presentatie nam ik dan ook verschillende leuke dingen mee zoals gekleurde pasta, zelfgemaakte slijm van maizena en water en nog wat andere spulletjes.

Zelf speelgoed maken

Het mooie van dit soort zelfbedacht speelgoed is dat het de fantasie prikkelt. Het maakt ze actief. Ze worden niet geduwd in een keurslijf die een fabrikant heeft bedacht. Daarnaast stimuleert het ook de zintuigen. Hoor ik iets? Wat zie ik? Wat voelt dat eigenlijk gek. Ruikt het ergens naar? Mag ik het misschien ook even proeven? Dat maakt het allemaal super aantrekkelijk voor kinderen.

Is het ook veilig?

Omdat het niet bedoeld is als speelgoed is het goed om bij de veiligheid stil te staan. Toch ben ik van mening dat je net als met alles gewoon even logisch moet nadenken. Een baby laat je waarschijnlijk niet met scheerschuim spelen omdat alles in het mondje gaat, maar een 4 jarige weer wel. Het ene kunnen ze zonder begeleiding mee spelen en bij het andere moet je er bij blijven zitten. Ik ben helemaal pro gezond verstand. Waar voel je je fijn bij? Welk verantwoordelijkheid kan jouw kind aan?

Out of the box denken

Laat ik voorop stellen dat ik totaal niet tegen traditioneel speelgoed ben, het bewijs hiervoor kun je vinden in talloze artikelen hier op de website. Ik ben alleen van mening dat het één het ander niet hoeft uit te sluiten. Door steeds iets anders aan te bieden, stimuleer je je kind op alle mogelijke vlakken. Of dat nu Duplo is of een bak met rijst. Een ketting rijgen van penne of een Toet toet auto. Wees je bewust van de mogelijkheden en trap niet in de val dat je probeert te bedenken of ze er iets leuks mee kunnen. Daarmee belemmer je het potentieel. Mogen ze er iets mee punt. Of vraagteken…

 

Like it? Pin it!

De rechten van de uitgelichte foto liggen bij de Bibliotheek aan de Vliet••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond