Home » Zelf je droomtuin ontwerpen? Hier moet je op letten

Zelf je droomtuin ontwerpen? Hier moet je op letten

Wat komt er allemaal kijken bij het ontwerpen van je droomtuin en wat zijn de do’s and don’ts? Hier moet je op letten.

Het is voorjaar en je bent er helemaal klaar voor om die groene vingers uit de mouwen te steken. De tijd is aangebroken om aan de slag te gaan met het ontwerpen van jouw droomtuin, maar waar begin je? Wat komt er allemaal kijken bij het ontwerpen van een tuin en wat zijn de do’s and don’ts? Hier moet je op letten.

Maak een budget

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voorkom dat je midden in het proces voor grote financiële verrassingen komt te staan, door de kosten inzichtelijk te maken. Als je bijvoorbeeld graag keramische tuintegels 60x60x4 wilt, moet je misschien aan andere bedragen denken dan bij het plaatsen van alleen wat gras.

Maak een realistisch en overzichtelijk budget voor jezelf en vink alles af wat je gekocht hebt. Trek voor de zekerheid ook een klein bedrag uit voor onvoorziene kosten.

Je weet maar nooit waar je gaandeweg nog tegen aanloopt. En mocht je daar uiteindelijk dan toch geen gebruik van maken, dan is dat weer een financiële meevaller!

Bepaal een realistische deadline

Het is belangrijk om naast het budget een periode af te bakenen. Niet alleen als stok achter de deur, maar ook met je eigen planning. Als je begint in een maand waar je heel veel sociale verplichtingen hebt, weet je van tevoren eigenlijk al dat je achter de feiten aan gaat lopen. Zorg dus dat je duidelijk weet hoe veel tijd je ongeveer nodig hebt en kies vervolgens een periode waar je nog niet zoveel gepland hebt staan. Blok deze periode voor het aanpakken van je tuin zodat je in alle rust aan de slag kan gaan.

Verzamel inspiratie

Heb je nog niet helemaal helder hoe jouw droomtuin eruitziet? Ga dan lekker op zoek naar inspiratie. Dit kun je online doen, door bijvoorbeeld Pinterest moodboards te maken. Er is echt oneindig veel inspiratie te vinden en misschien verras je jezelf wel met nieuwe ideeën. Je kan natuurlijk ook met tijdschriften aan de slag gaan. Het hoeven niet per se tijdschriften te zijn die specifiek over tuinen gaan, blader gewoon eens heen door de magazines heen die je nog hebt liggen. Verrassend genoeg staan daar vaak ook heel veel ideeën in en kun je altijd wel wat inspiratie opdoen.

Wat wordt de invulling?

Ga je voor gras of wil je de tuin liever bedekken met tegels. Allebei is natuurlijk ook een mooie optie. Een stuk gras in combinatie met tuintegels 60×60 bijvoorbeeld. Nadat je dat hebt besloten ga je verder met de rest van de invulling. Denk aan welke meubels je graag zou willen. Ga je voor een loungebank of wil je die lekkere hangmat ophangen? En als je voor die hangmat gaat, ga je dan voor een plekje tussen de bomen, of liever een flexibel plekje door middel van een hangmatstandaard? Door over dit soort dingen na te denken, komt het realiseren van je droomtuin steeds dichterbij.

Koop slim in

Vergelijk van tevoren goed waar je het beste je inkopen kan doen. Alles bij hetzelfde tuincentrum kopen is misschien wel de makkelijkste, maar niet de meest voordelige manier. Doe online onderzoek en kijk waar jij de nodige spullen en materialen allemaal kan verzamelen. Dit lijkt van tevoren misschien wat extra werk maar scheelt uiteindelijk echt veel in de kosten.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond