Ben je een wijnliefhebber, maar ook een bewuste consument? Dan wil je waarschijnlijk zeker weten dat je wijn op een milieuvriendelijke wijze is geproduceerd, en dat de wijnboer en de druivenplukkers eerlijke lonen krijgen. Wijnen die met liefde, zorg en vakmanschap zijn gemaakt zonder stoffen die schadelijk zijn voor het milieu, zoals chemische toevoegingen en bestrijdingsmiddelen en zonder het gebruik van pesticiden. Maar hoe kun je wat milieubewuster je wijn uitkiezen?
We geven je graag een aantal tips om met een goed gevoel wijn te kopen.
1. Vermijd fabriekswijnen
De wijnen die grootschalig worden ingekocht en fabrieksmatig worden geproduceerd zijn over het algemeen van matige kwaliteit en niet duurzaam. Onder het mom van ‘tijd is geld’ moet er in korte tijd zo veel mogelijk wijn door de supermarkten worden ingekocht. Het verminderen van de impact op het klimaat zal dus niet het streven zijn bij deze fabriekseigenaren. Bovendien wordt er gebruikgemaakt van chemische ingrepen om het productieproces te versnellen zoals ‘supergisten,’ die de kwaliteit van de wijn niet ten goede doen. Wees dus kritisch bij goedkope wijnen uit de supermarkt. Voor zo’n spotprijs kunnen ze vast geen verantwoorde kwaliteitswijnen maken.
Minder wijn, meer kwaliteit
Vind je wijnen die op volledig milieuvriendelijke wijze zijn geproduceerd wat aan de prijzige kant? Overweeg dan eventueel om wat minder vaak wijn te drinken, en om jezelf wanneer je wel wijn wil kopen te trakteren op een kwalitatieve biologische wijn uit de hogere prijsklasse. Een biologische wijn is gemaakt van biologisch geteelde druiven. Ook zijn ze doorgaans smaakvoller omdat de kwaliteit van de druiven optimaal is.
Kleinere hoeveelheden
Ga je een speciaal moment vieren met z’n tweeën? Misschien willen jullie allebei maar één glaasje van die lekkere mousserende wijn om mee te proosten. Om te voorkomen dat je wijn weg moet gooien en moet verspillen, kun je in dit geval net zo goed een klein formaat flesje biologische bubbels kopen. Die kleine hoeveelheid maakt je glaasje Cava, Prosecco of Champagne bovendien nog een beetje specialer, waardoor je er ook meteen aandachtiger van geniet!
Keurmerk
Tot slot vind je bij een biologische wijn altijd een duidelijk keurmerk op de fles. Als je dit groene biokeurmerk ziet, weet je dat de wijn met minimale impact op het milieu is geproduceerd, en voldoet aan specifieke eisen.
*Hoe ziet zo ‘n biologische productie er dan uit?
Bij biologische productie wordt minimaal gebruikgemaakt van sulfieten en chemische meststoffen. Om de wijngaard gezond te houden en ongewenste bacteriën en insecten van de druiven af te houden, gebruiken ze natuurlijke onkruidbestrijding op de wijngaard. Bijvoorbeeld algen en heermoes, en grazers zoals schapen die het onkruid kort houden. Ook in het productieproces mag er geen gebruik gemaakt worden van kunstmatige conserveringsmiddelen of chemische kleurstoffen.
••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••