Home » Welke loopfiets is voor welke leeftijd geschikt?

Welke loopfiets is voor welke leeftijd geschikt?

Binnenkort een jarige in huis? Een loopfiets is een perfect cadeau voor een jarig kindje. Maar welke loopfiets is voor welke leeftijd geschikt? Vanaf welke leeftijd is een loopfiets geschikt? En tot welke leeftijd is een loopfiets nog leuk? In dit overzicht een duidelijk antwoord.

Waarom een loopfiets

Met een loopfiets zet een kind spelenderwijs de eerste stappen naar een echte fiets. Vooruit komen, balanceren en je fiets onder controle houden zijn allemaal oefeningen voor het grove motoriek. En op een loopfiets wordt er uiteraard hard gewerkt aan het evenwichtsgevoel. Je zou het niet verwachten, maar ook het zelfvertrouwen groeit. Kijk eens wat ik kan, mama! roept mijn zoontje geregeld. Voor je kindje staat natuurlijk het speelplezier voorop. Als ouder wordt je daarnaast ook wel blij van de ontwikkeling die een kind doormaakt.

Lees ook: Fietsendiefstal; daar word je knap ziek van

Waar let je op bij het kopen van een loopfiets?

Als je op zoek bent naar een loopfiets zijn er een paar dingen waar je rekening mee kunt houden. Uiteraard moet de fiets passen bij de leeftijd van je kind. Welke loopfiets voor welke leeftijd geschikt is, komt dan ook zeker aan bod in dit artikel. Een in hoogte verstelbaar zadel is erg prettig. Zo groeit de fiets met je kindje mee. Een ergonomisch zadel is vooral als je kindje langere afstanden gaat afleggen erg fijn. Deze herken je aan de vorm die vrij smal is. Dit zodat het kindje maximale bewegingsvrijheid heeft.

Let bij het kiezen van een loopfiets ook op de bandjes. Hard plastic is goedkoper, maar minder comfortabel en hoor je van ver aankomen. Niet te doen! Tenzij de loopfiets alleen binnen gebruikt gaat worden. Luchtbandjes zijn al wat prettiger, maar kunnen lek gaan. EVA (Ethyleen Vinyl Acetaat) zijn net zo comfortabel als luchtbandjes, maar kunnen niet lek gereden worden.

Welke loopfiets is voor welke leeftijd geschikt?

Loopfiets voor kind van 1 jaar

Is een loopfiets geschikt voor een kind van 1 jaar? Zeker wel. Kenmerkend is wel dat deze meer dan twee wielen heeft. Balanceren én vooruit komen is nog iets teveel gevraagd. Er zijn mooie loopfietsen met drie en vier wielen die zeer geschikt zijn voor een kind van 1.

Loopfietsen vanaf 1 jaar

Wishbone 3 in 1 | Van Dijk Beuken | Kinderfeets Tiny Tot | Sevi Baby Buggy | Puky Pukylino | Woodtoys | Bandits & Angels (bakfietsje) | Trybike Wood | Kettler Sliddy (1,5 jaar)

Loopfiets voor een tweejarige

Vanaf twee jaar wordt de zadelhoogte heel belangrijk. Die bepaalt of je kind met z’n voeten goed bij de grond kan om zich af te zetten. Door de benen van je kindje te meten (vanaf de grond tot de kruis) kun je deze hoogte bepalen. Is het zadel te verstellen dan kun je even vooruit. Een verstelbaar stuur is helemaal mooi meegenomen.

Loopfietsen met een verstelbaar zadel

Wishbone Bike 2 in 1 | Kettler Run (Air)| Wheelyrunner | Kiddimoto Hero Superbike | Kinderfeets Classic | Van Dijk-Bike

Janod loopfietsen zijn stoere houten loopfietsen voor een drie jarige. Ze gaan ook een tijdje mee (deze is van grote zus geweest en gaat nu een 2e ronde mee)

Loopfiets vanaf drie jaar

Voor deze leeftijd zijn de zwaardere fietsen zoals de Janod scootertjes heel geschikt. Ook kun je kiezen voor een loopfiets die meer overeenkomsten heeft met een gewone fiets. Met een standaard bijvoorbeeld of met een handrem.

Veloretti Mini | Wishbone Bike Cruise | Janod Scooter | Kettler Spirit Air | Kinderfeets Retro

Accessoires voor je loopfiets

De meeste loopfietsen hebben geen standaard. Daarom is een houten loopfietsstandaard erg fijn. Daar kun je mooi de fiets in parkeren. Volgens mij is het alleen niet geschikt voor buiten staan in weer en wind. Er is nog meer bijpassend moois te koop. Van een stuurmandje bijvoorbeeld of fietstas worden kinderen erg blij. Een helm is uit veiligheidsoverwegingen ook een goede optie.

Goedkope loopfietsen

Zoals je ziet is de keuze weer eens reuze. Je kunt het, wat prijs betreft, net zo gek maken als je wil of kan. Er zijn fietsen die duidelijk in het hogere prijssegment vallen zoals de Wishbone Bike. Daarentegen zijn er gelukkig ook goedkope loopfietsen voor een smalle beurs.

Budget loopfietsen

De loopfietsen van Kettler zijn naar verhouding goedkoper. Ook de loopfietsen Yipeeh zijn goed te doen qua prijs. Hetzelfde geldt voor Smoby.

Wanneer is een kind te oud voor een loopfiets?

Tsja, lastige vraag. Geen kind is namelijk hetzelfde. Toch kun je stellen dat ze tegen de tijd dat ze naar school gaan de overstap naar een echte fiets kunnen maken en ze een loopfiets ontgroeien. Ook de step wordt dan interessant.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reacties

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond