Home » Wel of geen hond als huisdier voor je kinderen?

Wel of geen hond als huisdier voor je kinderen?

Veel Nederlandse gezinnen hebben huisdieren. Katten en honden komen het meest voor. De meeste kinderen vinden huisdieren prettig. Kinderen ontwikkelen zo ook een groter gevoel voor verantwoordelijkheid. Het periodiek uitlaten van een hond, verzorgen en liefkozen brengt namelijk een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee.

Uitlaten

Met de anderhalve metermaatregel is uitlaten niet meer hetzelfde. Het verplicht afstand houden tot elkaar is nog wat moeilijker als je een hond bij je hebt. Het is lastiger manoeuvreren dan normaal. Zeker als je hond minder gehoorzaam is en soortgenoten tegenkomt.

Honden dienen sowieso aan de lijn gehouden te worden. Voor kinderen zijn de eindeloze uitrollijnen niet even gemakkelijk. Een hond krijgt mogelijk te veel vrijheid. Steeds meer parken, stranden en plekken in het bos worden vanwege het coronavirus afgesloten. Daardoor worden de mogelijkheden voor het uitlaten van de hond ook steeds minder.

Aantallen

Nederland telt naar schatting ruim 1 miljoen honden. Veel mensen hebben het liefst een pup uit het nest, anderen kiezen een hond uit een asiel. Met een pup is de socialisatiefase in het begin erg belangrijk. Een hond moet aan verschillende omstandigheden wennen en dat dient getraind te worden. Een puppytraining is een goede manier om de pup te socialiseren. Niet socialiseren leidt tot onaangepaste en asociale honden of honden met verlatingsangst.

Zorg voor hond

Verzorging van de hond is een belangrijk aspect en betekent meer dan goed voer en regelmatig vers water. Langharige huisdieren hebben meer verzorging nodig dan kortharige. Denk ook aan de jaarlijkse inentingen bij de dierenartsen en de halsband voor bescherming tegen teken, vlooien en luizen.

Aandacht

Naast verzorging is aandacht essentieel voor een huisdier. Een hond kan niet zonder liefde en aandacht. Je kan fietsen, hardlopen of snelwandelen met je hond. Maar je kan ook thuis van alles met ze doen. Speel zoekspelletjes of leer ze nieuwe commando’s met een klikker.

Hanteer zeker bij kinderen een goede basishygiëne. Was vaak en goed de handen, en let daar extra op nadat je aan je huisdier hebt gezeten en voordat je gaat eten. Bedenk ook dat een huisdier geld kost. Gezond en kwalitatief goed voer zoals van Zoo-enzo.nl, dierenarts, gemeentelijke aanslag voor de hondenbelasting en het regelmatig trimmen. De kosten van huisdieren zijn opgebouwd uit verschillende posten die periodiek zijn.

Wel of geen hond als huisdier

Een huisdier neem je niet zomaar. Ook een hond niet. Hoe schattig je kinderen het wel niet vinden. Het is goed om jezelf goed voor te lichten over de algemene verzorging en kosten van een hond en daarnaast natuurlijk ook rasspecifiek inlichtingen in te winnen vóór je verliefd wordt op een schattig pupje.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reacties

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond