Home » Weer een mooie kleurige tuin na de buxusmot

Weer een mooie kleurige tuin na de buxusmot

Hoewel ik geen groene vingers heb, geniet ik wel van een mooie kleurrijke tuin. Het duurt even voor ik me er toe heb gezet, maar als ik eenmaal bezig ben, vind ik het zelfs wel een beetje leuk dat tuinieren. Het mooiste is natuurlijk als het arbeid er op zit en je voldaan kunt kijken naar je eigen onkruidvrije stukje natuur. De laatste paar maanden riep het helaas alleen maar frustratie op die tuin. Dat heeft alles te maken met een klein beestje; de buxusmot. En dan vooral de rupsen die eruit voortkomen. Binnen een paar weken was onze mooie groene buxushaag helemaal kaalgevreten. Er was geen redden meer aan. Als ik om me heen keek in de wijk, hadden meer mensen hetzelfde probleem. Het bleek zelfs een landelijke plaag te zijn. Wat nu? Kunnen we de buxus redden van rupsen?

Een kleurrijke tuin

Door de rupsen is het een kale bedoening in de achtertuin. Daarom ben ik nu maar wat blij met onze bloeiende hortensia. Ze zijn perfect voor ons. Op genoeg water doen ze het al goed. In het voorjaar even de ingedroogde bollen afknippen en binnen een paar weken hebben we weer mooie bloeiende struiken. Ideaal! Verder hebben we wat bomen staan die ook in de winter groen blijven, erg fijn. Nu ga ik me beraden op andere mooie en kleurrijke planten zoals die hortensia. Ik mis achterin namelijk nog wat kleurigs en zat te denken aan stokrozen. Door de schuur is het er redelijk windstil, maar toch heerlijk zonnig. Een mooie plek voor de roos.

Wat is de buxusmot?

Maar eerst aan de gang met die buxusmot. Is het een rups of is het een mot? Nou, beide ben ik inmiddels achtergekomen. De buxusmot is een nachtvlinder dat in zijn korte leventje van 8 dagen tientallen eitjes legt op de onderkant van de bladeren. In circa een maand tijd ontwikkellen de eitjes zich naar poppen. Doe je niets dan zul je al snel spinsels zien, dode plekjes en uiteindelijk een kale heg. Met de kennis van nu terugkijkend hebben we er al een paar jaar last van. Alleen eerder kon de haag zich mooi staande houden. Afgelopen jaar trok hij het niet meer en was hij binnen een paar weken helemaal kaal.

Buxus snoeien

Even had ik trouwens wel goede hoop. Ik zag hier en daar groene blaadjes tussen de dorre takken. Maar die hoop vervloog al snel toen die niet door kwamen. Onlangs was ik die kale struiken bij de voordeur helemaal zat en besloot ik er de heggenschaar in te zetten. Het deed pijn, maar het voelde goed om schoon schip te maken. Nu was het een kwestie van doorpakken naar de achtertuin.

De buxus redden

Rondom de hele tuin hebben, pardon hádden, we een groene buxushaag. Prachtig was hij! Nu is hij niet meer. Ik was er helemaal klaar voor om ook hier de schaar in te zetten, maar ik kan het nog niet over mijn hart verkrijgen. De operatie red de buxus is dus van start. Met mest en bestrijding ga ik, op hoop van zegen, toch de strijd aan. Het zal me benieuwen.

Mooie tuin na de buxusrups

Van de buxusrups wordt niemand blij. Het is een echte plaag waarbij je snel moet ingrijpen om erger te voorkomen. Is je mooie buxus getroffen? Dan kun je proberen om de boel te redden door de plant te laten aansterken met mest en daarnaast de rupsen aan te pakken. Is het te laat dan kun je de schaar er in zetten en de buxus eventueel vervangen door een plant waar de rupsen niet naar omkijken. Voor een mooie kleur in de tuin ben ik helemaal team hortensia. Het is dan wel geen heg, maar wel een vergevingsgezinde plant die je jaar op jaar trakteert op mooie bloemen.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond