Het leven van een zwangere vrouw gaat niet altijd over rozen. Maar als je wilt kun je aan deze magische periode wel een aantal feestjes vastplakken. Zo is er allereerst de gender reveal. Deze is ongeveer rond de 20 weken zwangerschap waarin je, zoals de naam al verklapt, het gender verklapt. Rond de 32 weken kun je vaak een babyshower verwachten. Het surprise feestje voor mama’s to be. De zwangere vrouw word verwent en onder het genot van een hapje en een drankje spelletjes speelt met de gasten. Als de baby geboren is, kun je er nog een feestje aan vastplakken, namelijk de babyborrel!
Wanneer geef je een babyborrel
Een babyborrel vindt over het algemeen plaats zo’n 4-8 weken na de geboorte. Omdat je deze vaak van tevoren plant kun je rekening houden met de bevalling die eventueel een langer herstel vraagt. Niet iedereen is even snel ter been, een bevalling kun je (meestal) niet plannen en het herstel al helemaal niet.
Voordelen van een babyborrel:
– Je hebt direct alle visite in één keer gehad en hebt dus niet wekenlang steeds maar iedereen over de vloer.
– Je maakt je huis 1x netjes voor je bezoek (of huurt een ruimte) en daarna kun je het gewoon weer lekker de boel laten.
– De agenda wordt niet volgeboekt de eerste weken. Er is gewoon tijd voor het gezin en er komt niet steeds tussendoor visite op de stoep. Zo kun je beter wennen aan dit nieuwe leven samen en jullie nieuwe routine.
– Je bent al wat meer aangesterkt dan zo vlak na de bevalling. Wellicht heb je je huispak al ingeruild voor je casual kleding en ben je meer toe aan visite.
– Het organiseren van een babyborrel hoef je niet persé zelf te doen. Er zijn genoeg bedrijven die dit compleet verzorgen waardoor je deze dag echt ontzorgd wordt en niet zelf de beschuitjes hoeft te smeren.
– De mensen kletsen onderling met elkaar. Vind je het lastig om die ene tante of buurvrouw uit te nodigen op kraambezoek omdat je geen gespreksstof hebt? Dan is het nu perfect dat ze ook andere mensen heeft om gezellig mee te kletsen. Jij bent niet de enige aanwezige!
Nadelen van een babyborrel:
– Omdat je dus iedereen in één bezoekje hebt gepland, komt er daarnaast dus vrijwel niemand meer. Dit kan als vervelend worden ervaren omdat je zo nu en dan je baby wel even wil showen.
– Ook de kosten van een babyborrel liggen hoger dan gewoon kraambezoek. Je kleedt het waarschijnlijk toch allemaal wat gezelliger aan. De mensen drinken/ eten meer dan wanneer je ze tijdens een kraambezoek alleen een beschuitje met muisjes aanbiedt. Wanneer je een kleiner huis hebt, zal je sneller kiezen voor een andere locatie, wat ook kosten met zich mee brengt.
– Omdat iedereen tegelijk komt heb je nooit tijd voor iedereen. Je zal je tijd moeten verdelen tussen de gasten en dit betekent dat je met die ene vriendin nu even niet de avond lang kan volkletsen.
– Al die prikkels kunnen vermoeiend zijn, dus plan de dag ervoor en erna een rustdag voor jezelf in. Ook voor de baby heb je kans dat de overprikkeling zorgt voor een onrustige nacht.
Tips voor de babyborrel:
– Er zijn hele leuke invulboeken te vinden voor kraamvisite. Vergeet dit boek dan ook zeker niet in te laten vullen door iedereen die aanwezig is! Leg hem ergens op een prominente en goed zichtbare plek neer.
– Maak een online cadeaulijstje. Je weet zeker dat je dingen krijgt die je zelf leuk vindt en ook daadwerkelijk gebruikt. Zeker als je al één of meerdere kindjes hebt, dan heb je vaak al wel meer spulletjes in huis.
– Spreek een duidelijke eindtijd af. Zo blijft niet iedereen gezellig met elkaar kletsen en voel jij je niet verplicht om het feestje maar eindeloos te laten duren.
– Vraag of iemand foto’s wil maken. Deze kun je dan plakken in je invulboek of er een leuk fotoalbum als blijvende herinnering van maken.
– Zorg dat er iets te doen is voor de kinderen die mee komen. Print wat leuke kleurplaten uit of richt een gamehoek in zodat ze kunnen spelen.
– Wanneer je het feestje thuis houdt, vraag dan of er iemand kan helpen. Zodat je niet zelf de drankjes aan het uitdelen bent en dus alsnog niet kan genieten van het bezoek.
••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••