Home » Wat leren kinderen in groep 7?

Wat leren kinderen in groep 7?

Het nieuwe schoolseizoen is weer begonnen en je kind begint in groep 7. De moeilijkste groep van de hele basisschool als je het mij vraagt, groep 8 is tenslotte alleen maar een herhalingsjaar. Maar wat leren ze nou allemaal in groep 7 en wat kun jij doen om ervoor te zorgen dat dit jaar niet té moeilijk wordt voor je kind? 

Begrijpend- en studerend lezen 

Je kind kan al aardig goed begrijpend lezen maar in groep 7 leert hij/zij onderscheid te maken tussen feiten en meningen en tussen informatieve teksten en betogende teksten. Ook gaan ze vanaf groep 7 van start met studerend lezen. Hierbij leren ze vooral te lezen om er ook daadwerkelijk iets van te leren. Iets dat ze in hun verdere schoolperiode zeker nodig hebben, bijvoorbeeld voor het blokken voor een tentamen. 

Ook kan het zo zijn dat ze mee gaan doen aan voorleeswedstrijden of dat ze naar de kleuters toe gaan om daar voor te lezen. Op deze manier leren ze voor te lezen op toon.

Lees ook: Back to school; op jacht naar lunchbakjes en drinkbekers

Het hakken van zinnen en benoemen van woorden

Zinsontleding komt ook aan bod in groep 7. Je kind leert het onderwerp, meewerkend voorwerp, gezegde, het lijdend voorwerp en de bijwoordelijke bepalingen te benoemen. Dit is voor de meeste kinderen best zwaar dus als jij als ouder daar ook maar een klein beetje bij kunt en mag helpen, zou dat voor je kind vast al een hoop schelen. 

Ook leren ze het benoemen van woordsoorten, oftewel taalkundig ontleden. Ook dit is een pittige klus, maar zorgt er wel voor dat je kind aan het eind van de basisschool de zelfstandige naamwoorden, werkwoorden, bijvoeglijke naamwoorden, lidwoorden, voegwoorden, voorzetsels en voornaamwoorden kan benoemen.

’t Ex-kofschip 

Heeft je kind net in groep 6 kennis gemaakt met werkwoordsvormen op -dt, krijgt hij/zij in groep 7 de hele werkwoordspelling! Allemaal d’s en t’s waar je zomaar in kunt verdwalen. Het ezelsbruggetje ’t ex-kofschip kan helpen bij de spelling van al die woorden en de werkwoorden die je met een -d of met -dt schrijft. Als je kind de regels eenmaal doorheeft zien ze de logica ervan in en kunnen ze met veel oefenen goed leren spellen.

 • Grammatica – taalkundig ontleden van het zelfstandig naamwoord, werkwoord, bijvoeglijk naamwoord, lidwoord, voegwoord, voorzetsel, persoonlijk/bezittelijk/aanwijzend voornaamwoord; redekundig ontleden van het onderwerp, gezegde, lijdend voorwerp, meewerkend voorwerp en bijwoordelijke bepaling; passieve en actieve zinnen.
 • Lezen – het toepassen van leesstrategieën voor begrijpend lezen en het studerend lezen door middel van herlezen, schematiseren, onderstrepen, aantekeningen maken, uittreksel maken en samenvatten.
 • Stellen – informatieve en instructieve teksten schrijven.
 • Spelling – leenwoorden, woorden met ‘s, woorden met trema en koppelteken en werkwoordspelling.
 • Spreken/luisteren – discussiëren, een discussie leiden en argumenteren.

Lees ook: Yes, de vakantie is weer afgelopen

Het rekenen in groep 7

Het rekenen in groep 7 is best wel moeilijk. Ze leren rekenen met breuken, procenten, verhoudingen, kommagetallen, inhouden, oppervlakten berekenen, schalen lezen ,rekenen met snelheden en geldkoersen. Ook leren ze rekenen met steeds grotere getallen en ingewikkeldere sommen. Ook hierbij kan het maar zo zijn dat kinderen extra hulp nodig hebben. Wanneer je dit zelf niet kan, is het misschien een idee bijles aan te vragen. Heb je het idee dat je kind het echt niet meer kan bijhouden? Neem dan contact op met de leerkracht om te kijken of er wat aan gedaan kan worden. 

 • Breuken – het optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en veelvoud berekenen 
 • Hoofdrekenen – + en – tot 100 
 • Meten – het hele metrieke stelsel van lengte, oppervlakte, inhoud en gewicht
 • Sommen – tot en met 1.000.000 +/- en x/:, cijferend en kolomsgewijs berekenen en het gebruik van de rekenmachine

En verder; schaalsommen, gemiddelden, verhoudingen, procenten, decimale getallen, schattend rekenen, afronden, schattend van sommen met kommagetallen en de uitkomst schatten als controle bij het rekenen met een rekenmachine. 

Engels 

Engels is al jaren een verplicht vak op de basisschool, al sinds 1986. Op veel scholen wordt er Engelse les gegeven vanaf groep 7 of 8 maar op sommige scholen beginnen ze hier al eerder mee; soms zelfs al in de kleuterklassen. Wanneer je kind start met Engelse les gaat het vooral om de mondelinge communicatie. Ze moeten kunnen groeten, vertellen wie ze zijn en bijvoorbeeld vertellen wat hun hobby’s zijn of een gesprek voeren over het weer. Ook leren ze zelf Engelse teksten lezen. Het schrijven is nog niet heel belangrijk, al leren ze wel een aantal veel voorkomende woorden juist te schrijven. 

 • Luisteren/lezen – informatie halen uit simpel en geschreven teksten en eenvoudige gesprekken
 • Schrijven – eenvoudige, alledaagse en veelvoorkomende woorden kunnen schrijven
 • Spreken – Engels durven spreken, om informatie vragen en een gesprek kunnen voeren
 • Woordenschat – alledaagse woorden die veel voorkomen; de betekenis daarvan weten evenals de schijfwijze en het woord op kunnen zoeken in een woordenboek 

Lees ook: Stress bij kinderen. Hoe herken je het?

Wat leert je kind in groep 7?

Naast deze standaard lessen leert je kind ook over de verschillende klimaten in Europa tijdens aardrijkskunde en zijn de meeste scholen in groep 7 bezig met de Tachtigjarige Oorlog, de Gouden Eeuw en de Frans revolutie tijdens geschiedenis. 

Een hele kluif dus; groep 7. Ik weet nog dat ik dit ook een erg pittig jaar vond, en dat zal iedereen denk ik wel met me eens zijn. Onthoudt dat, wanneer je het gevoel hebt dat je kind vast loopt, je altijd kunt kijken of je zelf kunt helpen. Gaat dit niet? Vraag dan een gesprek aan met de leerkracht, de intern begeleider of remedial teacher.

Heb je waardevolle informatie gelezen in dit artikel? Bewaar het op Pinterest met deze afbeelding.  

Foto van kind in klaslokaal van Yuganov Konstantin via Shutterstock••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond