Home » Wat is een mongolenvlek?

Wat is een mongolenvlek?

Vlak na de geboorte van mijn dochter ontdekte ik een blauwe plek boven haar billen. Het ziekenhuispersoneel stelde me meteen gerust. Het zou een mongolenvlek zijn en vaak voorkomend bij een getinte of donkere huidskleur. Ik hoefde me in elk geval geen zorgen te maken. Mongolenvlek? dacht ik. Wat is een mongolenvlek? En jeetje wat een onvriendelijke benaming.

Wat is een mongolenvlek?

Vroeger werden mensen met het Downsyndroom mongolen genoemd. Omdat het ook als scheldwoord wordt gebruikt, heeft het een negatieve lading. Ik ging op onderzoek uit en ontdekte dat de naam in tegenstelling tot wat ik dacht hier niks mee te maken heeft. Het schijnt dat een Duitse hoogleraar de term in het leven heeft geroepen nadat de vlekken bij Japanse babies werden ontdekt. Hij dacht dat het alleen bij kinderen van het Mongolische ras voorkwam. Et voila, de naam was geboren. Dat het bij Aziatische kinderen voorkomt klopt zeker, maar het verschijnsel zie je ook bij het negroïde ras. Ook bij halfbloedjes dus.

Lees ook: Ik heb drie kinderen gekregen, maar ik ben nooit bevallen.

Een mongolenvlek, ook wel archipelvlek genoemd, is als het ware een hoopje pigmentcellen. Tijdens de ontwikkeling van de baby in de baarmoeder verplaatsen pigmentcellen zich naar de huidoppervlakte. Het vermoeden is dat tijdens dit proces iets misgaat waardoor sommige cellen niet de huidoppervlakte bereiken, maar daar vlak onder blijven steken. Daarom zie je het verschijnsel nagenoeg nooit bij kindjes met een blanke huidskleur.

Hoe ziet een mongolenvlek er uit?

Pigmentcellen die netjes de huidoppervlak bereiken hebben een bruine kleur. Het hoopje cellen wat blijft steken geeft een blauw grijze tot zwarte kleur. De plekken zijn vaak een paar centimeter groot en komen het meest op de billen, onderrug en schouder voor. Ze kunnen echter ook op andere plaatsen voorkomen zoals op de enkel. Maak je geen zorgen, het is een onschuldige aandoening.

Lees ook: Baas in eigen kraambed; ik wil geen bezoek meteen na de bevalling.

Wat kun je doen tegen een archipelvlek?

Het proces waarbij de pigmentcellen zich naar de huidoppervlakte verplaatsen, gaat na de geboorte trouwens gewoon door. Daarom verdwijnen mongolenvlekken meestal vanzelf na vier tot tien jaar. Er is geen behandeling of kuur. Je kunt het proces ook niet bespoedigen. Bij een heel klein percentage kinderen blijft de vlek zichtbaar.

Like it? Pin it!

Wat is een mongolenvlek?

Foto van japanse baby met archipelvlek van Palookpook via Shutterstock



••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 



Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reacties

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond