Dippen! Een controversieel, maar tegelijk ook boeiend onderwerp. Ik heb getwijfeld of ik wel een artikel wilde wijden aan dit onderwerp. Nou ja, de wil was er zeker, de durf iets minder. Je hoofd boven het maaiveld en zo. Met mijn blog wil ik echter niet alleen mijn hersenspinsels de wereld in gooien, maar ook informeren over daar waar behoefte aan is. Uiteraard moet ik er ook iets zinnigs over kunnen zeggen. Gezien de vele vragen die zeer regelmatig gesteld worden over dippen, is er zeker behoefte aan meer informatie over dit onderwerp. Toch heb ik eerst even mijn plan aan enkele andere draagmama’s voorgelegd. Allemaal reageerden ze hier positief op. Dus op deze draag(dins)dag ga ik je, voor zover mijn kennis reikt, onder andere antwoord geven op de volgende vragen: Wat is dippen? Hoe en waar kun je dippen?
 

Wat is dippen?

Dippen is eigenlijk niets meer dan een loterij waarbij de prijs een product is. Een draagdoek bijvoorbeeld, maar ook draagzakken en allerhande accessoires voor bij het dragen kunnen verdipt worden. Een dergelijke loterij wordt een dip (of maindip) genoemd. Aan de hand van voorbeelden zal ik je eerst uitleggen hoe het dippen werkt voor een verkoper (verdipper) en vervolgens voor een koper (dipper).
 
 

Verdippen

Je wilt een draagdoek verkopen. Dit kun je doen door deze op Marktplaats te zetten, of op de verschillende verkoopgroepen op Facebook. Er zijn vast nog meer manieren waarop een doek te koop kan worden aangeboden, maar je kunt dus ook je doek verdippen. Stel je wilt je doek voor €500,00 verkopen. In plaats van €500,00 van 1 koper te vragen deel je je vraagprijs in stukjes op. Hierbij bepaal jij hoe groot je dip wordt. Dus in hoeveel stukjes je je vraagprijs opdeelt. Je kunt bijvoorbeeld 100 lootjes maken van €5,00 of 50 lootjes van €10,00. Dit zijn alleen maar voorbeelden. “Alles” is mogelijk! Jij als verkoper bepaalt. Aan het einde van de rit heb jij als je al je dipjes hebt verkocht je €500,00. Dat is de kant van de verdipper, dus de verkoper van de doek.
 


 

Dippen

Je hebt een mooie doek op het oog, maar deze kost maar liefst €500,00. Sparen is natuurlijk een hele verstandige optie. 😉 Meedoen met een dip kan dus ook. Afhankelijk van je budget koop je één of meerdere lootjes. Met het kopen van de lootjes heb je geen zekerheid op de prijs. Je koopt er een kans op! In het geval van een totale dip van 50 lootjes maak je logischerwijs meer kans dan in een dip met 100 lootjes. Uiteraard kosten de lootjes in het eerste geval dan wel meer. Het totaalbedrag moet je immers met minder mensen halen.
 

Minidip

Om het nog ietsjes ingewikkelder te maken bestaat er ook nog zoiets als een minidip. Soms organiseert een verdipper een minidip in een maindip. Het kan zo zijn dat je een lootje van €10,00 veel te duur vindt. Dan kun je dus meedoen met een minidip. De te winnen prijs van een minidip is geen product, maar lootjes voor de maindip. Volg je het nog? Als de te winnen prijs bijvoorbeeld 5 lootjes zijn voor de maindip moet een minidip €50,00 opbrengen voor de verdipper. Als zij een minidip maakt waarvoor er 10 lootjes te verkrijgen zijn, zijn de kosten voor jou nu aanzienlijk lager, namelijk €5,00 per lootje. Maar voor die €5,00 maak je dus kans op meerdere lootjes voor de maindip. Dus ook hier weer een kans óp! En geen zekerheid.
 

Dippen maar

De winnaars van een dip worden bepaald middels een trekking (de draw). Hier heb je op internet verschillende websites voor. Als verliezer van een minidip sta je met lege handen. Als winnaar van een maindip heb je dus een draagdoek (of drager of wat er ook gedipt wordt) bemachtigd die aanzienlijk duurder is dan jij ervoor hebt betaald. In theorie. Lees vooral verder naar wat ik hier nog over te zeggen heb.
 

Hoe kan ik meedoen aan een dip?

Hiervoor kun je je aanmelden bij diverse groepen op Facebook. Alleen de meeste van die groepen zijn besloten of geheim. Je hebt dus iemand nodig die je wil toevoegen aan zo’n groep.
 

Is dippen illegaal?

In sommige draaggroepen op Facebook mag je niks plaatsen over dippen. Doordat de dipgroepen ook niet zomaar te vinden zijn, hangt er een waas van geheimzinnigheid erom heen. Er zijn mensen die principieel tegen het dippen zijn. Dit omdat het tegen het illegale aanschurkt of omdat ze van mening zijn dat dippen de verkoopmarkt verpest. Maar is dippen illegaal of niet? Hier weet ik zelf het minste over. Naar wat ik heb begrepen is de scheidslijn dun. Dippen is een loterij. En zoals je misschien wel weet moet je over gewonnen prijzen, boven een bepaald bedrag, kansspelbelasting betalen. Een dip wordt alleen nergens geregistreerd dus ik acht de kans groot dat niemand belasting betaalt. In het buitenland is dippen in elk geval wel illegaal. Facebook is echter grenzeloos.
 

Dippen kan verslavend zijn!

Een dip is spannend. Dippen is leuk. Dat weet ik uit ervaring. Zo gek is dat niet, alle loterijen en kansspelen zijn in meer of mindere mate spannend. Win je wel of win je niet? De spanning wordt opgebouwd en eindigt in euforie als je hebt gewonnen of deceptie in het andere geval. Eerder zei ik al dat je bij winst, in theorie, minder voor een gewonnen prijs hebt betaald dan dat deze waard is. Hier zit natuurlijk een kanttekening aan. Als je je laat verleiden om mee te doen aan veel dips en die verlies je, is de kans groot dat je met al het geld wat je al hebt uitgegeven aan dips, gewoon zelf die gewonnen draagdoek hebt gesponsord. Net als bij andere kansspelletjes is de kans om verslaafd te raken erg aanwezig. Dus dip met mate!
 
 

••Op mamaLou blogt maak ik soms gebruik van affiliatelinks (te herkennen aan een *). Dit betekent dat als jij hier op klikt, ik daar mogelijk een commissie voor ontvang. Dit kost jou niets extra, maar levert mij wel een kleine vergoeding op. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Dit beïnvloed mijn mening echter niet. Meer informatie vind je in mijn disclaimer.

 9 Comments

 1. Goh, ik had er echt nog nooit van gehoord!
  Tis ook niet mijn ding denk ik zo…te weinig kans denk ik.

  Doe jij het vaak?

  • Een paar keer gedaan, verspreid over langere periodes. Gelukkig heb ik wel een aantal keer iets gewonnen. Dat maakt wel dat ik eens in de zoveel tijd een poging waag.

 2. Wat een interessant stuk. Ik heb hier nog nooit van gehoord! Lijkt me in ieder geval niet leuk om te doen. Ik heb altijd pech .

  Groetjes!

 3. Dit is echt helemaal nieuw voor mij.. Aan de andere reacties te zien, zat ik niet alleen onder die steen 😉
  Ik denk ook niet dat dit iets voor mij is.

 4. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ga het snel weer vergeten ook. Het is niet echt mijn ding. Het dippen dan. Verdippen levert volgens mij altijd op wat het moet opleveren. Maar goed, nee denk ook niet dat dat iets voor mij is.

 5. Ik had er nog nooit van gehoord, en ik moest dit stukje ook twee keer door lezen haha. Tsja..geen idee of dit iets voor mij is. -x-

 6. Pingback: Een kijkje in mijn blogkeukentje #4 Eindejaarseditie | mamaLou blogt

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It
%d bloggers liken dit: