Home » Wat is dippen? En waarom wordt er zo geheimzinnig over gedaan?

Wat is dippen? En waarom wordt er zo geheimzinnig over gedaan?

Hopen dat je een dip wint, maar wat is dippen?

Dippen! Een controversieel, maar tegelijk ook boeiend onderwerp. Gezien de vele vragen die zeer regelmatig gesteld worden over dippen, is er zeker behoefte aan meer informatie over dit onderwerp. Dus op deze draag(dins)dag ga ik je, voor zover mijn kennis reikt, onder andere antwoord geven op de volgende vragen: Wat is dippen? Hoe en waar kun je dippen? En is het is nu wel of niet illegaal?

Wat is dippen?

Dippen is eigenlijk niets meer dan een loterij waarbij de prijs een product is. Een draagdoek bijvoorbeeld, maar ook draagzakken en allerhande accessoires voor bij het dragen kunnen verdipt worden. Een dergelijke loterij wordt een dip (of maindip) genoemd. Aan de hand van voorbeelden zal ik je eerst uitleggen hoe het dippen werkt voor een verkoper (verdipper) en vervolgens voor een koper (dipper).

Lees ook: Yes! Een Nederlandse podcast voor moeders. Welkom bij de PloeterMoeders Club Podcast

Verdippen

Je wilt een draagdoek verkopen. Dit kun je doen door deze op Marktplaats te zetten, of op de verschillende verkoopgroepen op Facebook. Er zijn vast nog meer manieren waarop een doek te koop kan worden aangeboden, maar je kunt dus ook je doek verdippen. Stel je wilt je doek voor €500,00 verkopen. In plaats van €500,00 van 1 koper te vragen deel je je vraagprijs in stukjes op. Hierbij bepaal jij hoe groot je dip wordt. Dus in hoeveel stukjes je je vraagprijs opdeelt. Je kunt bijvoorbeeld 100 lootjes maken van €5,00 of 50 lootjes van €10,00. Dit zijn alleen maar voorbeelden. “Alles” is mogelijk! Jij als verkoper bepaalt. Aan het einde van de rit heb jij als je al je dipjes hebt verkocht je €500,00. Dat is de kant van de verdipper, dus de verkoper van de doek.

Dippen

Je hebt een mooie doek op het oog, maar deze kost maar liefst €500,00. Sparen is natuurlijk een hele verstandige optie. 😉 Meedoen met een dip kan dus ook. Afhankelijk van je budget koop je één of meerdere lootjes. Met het kopen van de lootjes heb je geen zekerheid op de prijs. Je koopt er een kans op! In het geval van een totale dip van 50 lootjes maak je logischerwijs meer kans dan in een dip met 100 lootjes. Uiteraard kosten de lootjes in het eerste geval dan wel meer. Het totaalbedrag moet je immers met minder mensen halen.

Lees ook: Ik tel tot drie.. één, twee, twee en een half…

Hoe werkt een minidip

Om het nog ietsjes ingewikkelder te maken bestaat er ook nog zoiets als een minidip. Soms organiseert een verdipper een minidip in een maindip. Het kan zo zijn dat je een lootje van €10,00 veel te duur vindt. Dan kun je dus meedoen met een minidip. De te winnen prijs van een minidip is geen product, maar lootjes voor de maindip. Volg je het nog? Als de te winnen prijs bijvoorbeeld 5 lootjes zijn voor de maindip moet een minidip €50,00 opbrengen voor de verdipper. Als zij een minidip maakt waarvoor er 10 lootjes te verkrijgen zijn, zijn de kosten voor jou nu aanzienlijk lager, namelijk €5,00 per lootje. Maar voor die €5,00 maak je dus kans op meerdere lootjes voor de maindip. Dus ook hier weer een kans óp! En geen zekerheid.

Dippen maar

De winnaars van een dip worden bepaald middels een trekking (de draw). Hier heb je op internet verschillende websites voor. Als verliezer van een minidip sta je met lege handen. Als winnaar van een maindip heb je dus een draagdoek (of drager of wat er ook gedipt wordt) bemachtigd die aanzienlijk duurder is dan jij ervoor hebt betaald. In theorie! Lees vooral verder naar wat ik hier nog over te zeggen heb.

Hoe kan ik meedoen aan een dip?

Hiervoor kun je je aanmelden bij diverse groepen op Facebook. Alleen de meeste van die groepen zijn besloten of geheim. Je hebt dus iemand nodig die je wil toevoegen aan zo’n groep.

Lees ook: De Wobbel en nog 6 andere balansborden. Een overzicht van balanceboards en wiebelplanken

Is dippen illegaal?

In sommige draaggroepen op Facebook mag je niks plaatsen over dippen. Doordat de dipgroepen ook niet zomaar te vinden zijn, hangt er een waas van geheimzinnigheid erom heen. Er zijn mensen die principieel tegen het dippen zijn. Dit omdat het tegen het illegale aanschurkt of omdat ze van mening zijn dat dippen de verkoopmarkt verpest. Maar is dippen illegaal of niet? Kon je eerder spreken over een grijs gebied of dunne scheidslijn, die tijd is voorbij. De Kansspelautoriteit heeft van zich laten horen. Zowel het dippen als verdippen zijn verboden.

Dippen kan verslavend zijn!

Een dip is spannend en waarschijnlijk daardoor ook leuk. Zo gek is dat niet, alle loterijen en kansspelen zijn in meer of mindere mate spannend. Win je wel of win je niet? De spanning wordt opgebouwd en eindigt in euforie als je hebt gewonnen of deceptie in het andere geval. Eerder zei ik al dat je bij winst, in theorie, minder voor een gewonnen prijs hebt betaald dan dat deze waard is. Hier zit natuurlijk een kanttekening aan. Als je je laat verleiden om mee te doen aan veel dips en die verlies je, is de kans groot dat je met al het geld wat je al hebt uitgegeven aan dips, gewoon zelf die gewonnen draagdoek hebt gesponsord. Net als bij andere kansspelletjes is de kans om verslaafd te raken erg aanwezig.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond