Met meerdere kindjes in de luiers heb ik vaker wasbare luiers overwogen. Het idee wuifde ik alleen altijd meteen weer weg. Ik wist er niet veel van, maar dat je ze moest wassen leek me een vast gegeven. En ja laat dat nou net niet mijn hobby zijn. Ook zijn de luiers ontzettend duur in aanschaf en zie ik vast door de bomen het bos niet meer. Vooroordelen waren het. Ik wist niet waar te beginnen en begon er maar niet aan. Hoe stom! Dus uiteindelijk begon ik er wél aan. Met de alles in 1 wasbare luier ging ik mijn vooroordelen te lijf. Is wasbaar luieren misschien toch iets voor ons?
Wasbare luiers uitproberen
Er zijn een paar opties als het gaat om wasbaar luieren. Je kunt kiezen voor een ééndelige variant of voor luiers van het type tweedelig gaan. Allebei hebben ze weer verschillende soorten luiers. Pocketluiers, strikluiers, snap in one en all in one bijvoorbeeld. Elk met hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel bespreek ik die laatste; de alles in 1 wasbare luier. Achteraf kwam ik erachter dat als je wilt proberen of wasbare luiers iets voor je zijn, dit een fijne start kan zijn. Deze luiers lijken namelijk het meest op wegwerp luiers.
Wat heb je nodig voor een vliegende wasbaar luieren start?
- Wasbare luiers (er zijn startpakketten!)
- Inlegvliesjes
- Waszakje voor onderweg
- Afsluitbare luieremmer voor thuis
Van start met wasbaar luieren
Een wasbare luier moet je zeker een keer of 3 (zonder wasverzachter!) gewassen hebben voordat hij zijn maximale absortievermogen heeft bereikt en hij dus klaar is voor gebruik. Met mijn gebruikelijke wasroutine duurde het dus even voor ik zover was. Deze alles in 1 luier sluit met klittenband en heeft binnen 2 flapjes. De buitenkant van het broekje is van waterdicht materiaal gemaakt en de binnenkant (zie foto hieronder, nr3) zacht biologisch katoen. De voorste flap (nr1) is van zachte fleecestof en heeft de eigenschap je kind een droog gevoel te geven. Deze flap leg je het best bovenop. De achterste flap is ook van biologisch katoen (nr2). Als je kindje bijna zindelijk is, kun je overwegen om deze flap boven te doen. Alles is lekker zacht en ik vermoed fijn voor baby’s billetjes.
Helemaal bovenop, ter hoogte van de billen, leg je een bio inlegvliesje om het meeste vuil, lees poep, op te vangen. Bij een poepluier spoel je dit vliesje simpelweg door. Heeft je kindje enkel geplast, dan kan hij een keer of 2, 3 mee in de was totdat hij scheurt.
Tip: heb je een jongetje? Vouw dan de voorste flap aan de voorkant dubbel voor extra plaatselijke absortie.
Ik heb me laten vertellen dat je met een wasbare luier nagenoeg geen ongelukjes hebt in de draagdoek
Conclusie
Ja, een wasbare luier is iets dikker dan een wegwerp luier. Nee, het is niet vies! Ja, het is veel wassen. Wel zijn de luiers snel (binnen een dag) droog. Ook zijn wasbare luiers een stuk duurder in aanschaf. Het verschil haal je op den duur in, want je hoeft geen wegwerpluiers te kopen. Al helemaal als de luiers een volgende ronde bij een broertje of zusje meegaan.
Is je kindje uit de luier? Je kunt nog met gemak je luiers doorverkopen. Ideaal!
••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••
[…] Lees ook: Wil jij graag wasbare luiers uitproberen? De alles in 1 luier is een perfecte start. […]
[…] Lees ook: Alles in 1 wasbare luier | Review […]