Home » Waarom zou je een draagconsult nemen als je het zelf via YouTube kunt leren?

Waarom zou je een draagconsult nemen als je het zelf via YouTube kunt leren?

waarom zou je een draagconsult nemen als je het zelf kunt leren met een filmpje

Er zijn altijd mensen als de kippen erbij om je een draagconsult te adviseren. Eerlijk? Hier irriteerde ik me soms enorm aan. Waarom zou je een draagconsult nemen als je alles zelf al via YouTube kunt leren? Gratis en voor niets nog wel! De irritatie werd na verloop van tijd nieuwsgierigheid. En daarna zelfs een wens. Ik heb onlangs gewoon de stap gezet en een consult geboekt en kan voor mezelf de vraag beantwoorden waarom dit zeker aan te raden is. Vraag jij je ook af wat het nut hiervan kan zijn voor jou? Lees dan zeker verder!
 
waarom zou je een draagconsult nemen als je het zelf kunt leren met een filmpje
 

Een draagconsult

 
Eerst een klein beetje droge kost. Want wat is het nou precies? Een draagconsult, ook wel kortweg consult genoemd, is simpel gezegd een training die gegeven wordt door iemand die daartoe bevoegd is. De consulent. De training bestaat als het ware uit uitleg over het dragen met een draagdoek of draagzak. Het kan zo specifiek zijn als les krijgen over hoe je een bepaalde knoop uitvoert of zo breed als welke draagzak het meest geschikt is voor jou. In het eerste geval spreek je dan van een knoopconsult en het laatste wordt ook wel een pasconsult genoemd.
 
Lees ook: Op zoek naar een klein cadeau voor iemand die draagt? Ik geef je meer dan 10 toffe suggesties!
 

Wat zijn de kosten?

 
We steken veel geld in de aankoop van draagdoeken en/of draagzakken, maar vaak worden de kosten voor een consult als bezwaarlijk ervaren. Niet ieders portemonnee is gelijk, maar in verhouding vallen de kosten eigenlijk reuze mee. Reken op ongeveer €45,00 tot €55,00 voor een knoopconsult van 1,5 uur. Een pasconsult kost circa €25,00. Bij de meeste winkels krijg je trouwens bij aankoop een gratis knoopinstructie voor die specifieke draagdoek of draagzak.

Ook aan de smalle beurs valt een mouw te passen. Bij sommige mamacafés heb je namelijk gratis inloopspreekuren. Ook kun je denken aan het boeken van een consult samen met een vriendin. Of doe het met een groepje tijdens een babyshower. Een workshop kan ook uitkomst bieden.  De individuele lasten zijn hierbij dan gewoon een heel stuk lichter.
 
Lees ook: Waar zoek je een geboortedoek op? En andere handige websites!
 


 

Waar vind je een draagconsulent?

 
Na een rondje Google zag ik zelf door de bomen het bos niet meer. Tot ik mij ineens de Vereniging van Draagdoekconsulenten herinnerde. Hier kun je gemakkelijk op provincie zoeken. Op de website van Die Trageschule© kun je ook op provincie zoeken. Hier kun je echter alleen consulenten vinden die daar hun opleiding hebben gevolgd.
 

Waarom zou je een draagconsult nemen?

 
Toen ik er eenmaal over na had gedacht, kon ik zo een aantal redenen opnoemen waarom ik toch wel graag uitleg wilde van een proffessioneel iemand. Na het bewuste consult zijn hier nog meer redenen bijgekomen. Met gemak som ik onderstaande rijtje op.

Persoonlijke situatie. Draaginstructies krijgen die toegespitst zijn op je persoonlijke situatie is wat mij betreft dé belangrijkste reden om te betalen voor een consult. Een prematuur kindje dragen wordt enorm aangeraden, maar het vereist bijvoorbeeld bepaalde inzichten en kennis. Niet elke doek is geschikt om maar een dwarsstraat te noemen.

Kennis en ervaring. Minstens net zo belangrijk als oog voor iemand zijn persoonlijke situatie. Er zijn vast veel draagmama’s met veel draagervaring die je graag willen helpen. En toch zal een goede consulent zeker zijn geld waard zijn. Deze persoon heeft namelijk geleerd om zijn kennis over te brengen en beschikt over achtergrondinformatie.

Zelfvertrouwen. Doordat iemand met je meekijkt, je zwakke punten herkent en corrigeert, geeft dat een enorme boost voor je zelfvertrouwen. De zogenaamde wiggle bij het knopen van de fwcc durfde ik echt niet aan. Nu ik face to face van iemand heb gehoord en gezien wat de aandachtspunten zijn en waarom je het veilig kunt doen, doe ik het nu zonder moeite. Hetzelfde geld bijvoorbeeld voor het op je rug krijgen van je kindje. Doodeng vind ik het. En oefening baart zeker kunst, maar door hulp te krijgen bij bepaalde details voel je je zekerder. Ik althans wel. Daarmee stip ik al het volgende punt aan.
 


 
De puntjes op de i. Mijn baby dragen leerde ik van zogenaamde tutorials op internet. Geen enkel filmpje kreeg echter voor elkaar dat ik bijvoorbeeld een platte knoop kon maken. Roos van Studio Koester, waar ik mijn consult heb gevolgd, heeft het me niet alleen helder uitgelegd, ook gaf ze me tips hoe ik dit het beste kan oefenen als zij er niet bij is.

Nazorg. Dat brengt me meteen bij de nazorg. Als een filmpje afgelopen is, is het klaar. Na mijn consult kreeg ik niet alleen een envelopje met algemene draaginstructies, maar ook nog een uitgebreide email met aandachtspunten die naar voren zijn gekomen. Zo kon ik op mijn gemak alles nog eens doorlezen.

Gemak. Deze blog is zeker niet bedoeld om het leren dragen via een filmpje af te kraken. Zelf kijk ik met veel plezier naar de erg duidelijke filmpjes van Hedwych van Wrap you in love en ook de voor zichzelf sprekende tutorials van Chelsea van Keep Calm and Carry Them bekijk ik graag, dus dat zou ook een beetje raar zijn. De filmpjes zijn gemakkelijk op te zoeken en te bekijken wanneer het je maar uitkomt. Gemak dus. En die dient nog altijd de mens moeder. Als ik je nu eens vertel dat je met hetzelfde gemak een consult kan krijgen? De meeste draagconsulenten komen namelijk ook gewoon naar jou toe!

Goed aanleren. Als ik het allemaal over kon doen zou ik eerst een consult nemen voor de basiskennis en daarna lekker zelf aan de slag. Door het mezelf aan te leren heb ik nu maniertjes ontwikkeld die moeilijk af te leren zijn.

Tips en trucjes. Iemand die hiervoor geleerd heeft kan jouw voorzien van net die tips waardoor het dragen leuker wordt en blijft.
 
Lees ook: Nieuw van Snoozebaby; de Kiss & Carry draagzak
 

Conclusie

 
Ik hoop dat duidelijk is dat het geenszins mijn bedoeling is om te beweren dat je niks opsteekt van filmpjes. Integendeel zelfs. Het kan juist heel handig zijn. Op je gemak kun je de filmpjes bekijken en oneindig oefenen zonder dat de teller loopt, maar hiermee heb ik meteen de grootste voordelen van de filmpjes wel benoemd. Zoals je kon lezen is het lijstje waarom een draagconsult zeker aan te raden is, en soms zelfs geprefereerd wordt, een heel stuk langer.
 
 
 

Wat vind jij het grootste voordeel van een consult? 

 
 
Foto: draagconsult en vrouw die fwcc knoopt via Shutterstock
 ••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reacties
  • Ik heb zelf nooit zo’n consult gehad. Ik bestelde mijn babybundler bij de Geboortewinkel en daar zaten instructies bij. Maar zo’n consult lijkt me zeker de moeite waard.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond