Door Marinka – Het is voor ons al weer even geleden dat wij voor deze keuze stonden. Waar begin je, wat zijn de afwegingen en bovenal, wat wil je voor je kindje? In dit artikel antwoord op de vraag: Waarom wij kiezen voor gastouderopvang en geen kinderdagverbijf. Een kinderdagverblijf is voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Daarnaast zijn er ook kinderdagverblijven die naschoolse opvang bieden. Een gastouderopvang kan alleen voor de jongsten zijn, van 0 tot 4 jaar. Maar er zijn ook gastouders die ook naschoolse opvang bieden. Er zullen ook gastouders zijn die juist alleen naschoolse opvang bieden.
Toen ik zwanger was van onze oudste, nu zo’n negen jaar geleden, werkten mijn vriend en ik beiden fulltime. Bij mij wisselden de werk locaties nogal vaak en beiden waren wij ’s ochtends vroeg de deur uit. Mijn vriend vertrok op z’n laatst 06:30, mijn dagen startten variabel van 06:15 tot 07:30 vertrekken. Maar als je nog een kindje naar de opvang moet brengen, moet je nog vroeger weg. Daarnaast werkte ik wisselende dagen.
Onze voorwaarden
Wat waren onze voorwaarden die wij stelden aan de opvang? Een belangrijk en praktisch punt was: vanaf hoe laat (of hoe vroeg) konden wij ons kindje brengen? Tot hoe laat was de kinderopvang open? Waren er wachtlijsten? En is het gevoel van ons als ouders goed over de opvang? Hoe is de flexibiliteit wat betreft de opvangdagen en de tijden van het halen en brengen?
Kinderdagverblijf
Eerst hadden wij een afspraak gemaakt met een kinderdagverblijf bij ons in de buurt. Het kinderdagverblijf zat toen nog in een gedeelte van een vroegere kleuterschool. De leidster die ons een rondleiding gaf was heel vriendelijk, de kindjes die daar opgevangen werden leken het naar hun zin te hebben. Het zag er op zich goed uit, voor zover wij dat als onervaren aanstaande ouders konden zien. De jongste kinderen konden veilig rond kruipen in een gedeelte wat gescheiden was van de grotere kinderen. De grotere kinderen hadden hun eigen speelruimte.
Voldeed het kinderdagverblijf aan onze voorwaarden?
Tijdens het gesprek wat wij hadden met de leidster, was het voor ons al snel een no go. De tijd om ons kindje te brengen was 07:30 en tot 18:30 konden we ons kindje ophalen. ’s Ochtends moest ik vaak al vroeger weg en ik had ook werkdagen dat ik al wist dat ik het niet zou redden om 18:30 bij het kinderdagverblijf te zijn. Mijn vriend was ’s avonds vaak ook niet thuis voor 18:30. We konden geen flexibele dagen afnemen, waardoor het kinderdagverblijf voor ons echt afviel.
Wat moesten we nu?
Ik vond het destijds frustrerend dat het kinderdagverblijf afviel. Frustrerend omdat het kinderdagverblijf niet aan onze voorwaarden kon voldoen en omdat wij destijds onze werktijden niet makkelijk konden aanpassen naar de tijden van het kinderverblijf. Na opnieuw zoeken, kwamen wij uit bij een gastouderbureau. Daar hebben wij onze vraag en voorwaarden neergelegd en heel misschien wisten hun een gastouder voor ons.
Kennismaking gastouder
Toen kwam het verlossende bericht: het gastouderbureau wist een gastouder die flexibel was wat betreft dagen en uren. Maar ze woonde wel in een ander dorp, iets verderop. Acht minuten rijden met de auto. We hebben contact opgenomen om een kennismakingsafspraak te maken bij haar thuis. Ik vond het best gek, zo’n gesprek wanneer je baby nog niet geboren is. En ook spannend, want wat als zij alsnog niet voldeed aan onze voorwaarden? Wat als het helemaal niet klikte?
Wij waren bijna om
Tijdens het gesprek bleek deze gastouder aan al onze voorwaarden te kunnen en willen voldoen. Haar insteek was om een huiselijke en flexibele gastouderopvang te zijn, omdat zij had ervaren hoe vervelend het is als je op wisselende dagen werkt als je kinderen hebt. ’s Ochtends konden we onze baby vanaf 06:30 brengen en tot 18:30 ophalen. Drie weken van te voren konden we de uren die wij nodig hadden doorgeven. Ik heb in de acht jaar tijd dat onze kinderen naar deze gastouder gaan, nog nooit meegemaakt dat zij niet aan onze vraag van opvanguren kon voldoen.
Ons gevoel
Toen wij wegreden na het kennismakingsgesprek was volgens mij het eerste wat wij tegen elkaar zeiden: wat een leuke gastouder! Een huiselijke en gezellige sfeer. En kleinschalig, want een gastouder heeft een maximum aantal kinderen dat zij op mag vangen. We zijn nu acht jaar verder, alledrie onze kinderen zijn in de leeftijd van 0 tot 4 jaar bij deze gastouder geweest. De oudste is er het meeste geweest, onze tweede en derde beiden 2 dagen in de week. Nu onze kinderen 4, 6 en 8 jaar zijn, gaan ze nog twee middagen na school naar de gastouder toe. Zij kent de kids al hun hele leven en de kids kennen haar al hun hele leven. Voor ons is dit ideaal!
Kinderdagverblijffoto via Shutterstock
••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••