Home » Waarom is de hoogte van de ziektekostenpremie elk jaar zulk groot nieuws?

Waarom is de hoogte van de ziektekostenpremie elk jaar zulk groot nieuws?

Waarom worden er nieuwsberichten gewijd aan de kosten van de basisverzekering 2022. Met name die ziektenkostenpremie is elk jaar nieuws.

Je kunt er de klok bijna op gelijk zetten. Zodra de blaadjes van de bomen beginnen te vallen en de herfst definitief zijn intrede heeft gedaan, kun je bijna wachten op de eerste nieuwsberichten. De eerste zorgverzekeraars maken hun premies voor het nieuwe jaar bekend. Waarom is dat zulk groot nieuws? Waarom worden er nieuwsberichten gewijd aan de kosten van de basisverzekering 2022. Aan andere soorten verzekeringen die hun premie verhogen of verlagen wordt toch ook nauwelijks aandacht besteed.

De basisverzekering is verplicht

De reden waarom de zorgverzekering, en in het bijzonder de basisverzekering, wel groot in het nieuws komt, is omdat deze verplicht is. Iedere volwassen Nederlander moet deze afsluiten. De dekking ervan, die wordt door de overheid bepaald. Daardoor is deze bij iedere verzekeraar gelijk, en hoef je daar in ieder geval niet naar te kijken wanneer je de verzekering afsluit.

Ieder jaar wordt de dekking door de overheid iets aangepast. Daarnaast is er vrijwel ieder jaar sprake van een stijging van de zorgkosten in het algemeen. Dit zie je terug in de hoogte van de premie van de basisverzekering. Juist omdat iedereen verplicht is deze af te sluiten, is een stijging (of een daling, maar dat komt een stuk minder vaak voor) van de premiehoogte nieuwswaardig. Bovendien kun je niet zomaar op ieder moment in het jaar overstappen naar een andere verzekeraar. Dit kan alleen per 1 januari. Om die reden vind  je zorgverzekeringen in de laatste maanden van het jaar niet alleen terug in het nieuws, maar ook zeker in reclame uitingen. Dit is tenslotte de periode waarin er overgestapt kan worden.

Overstappen, is dat de moeite waard?

Zijn de zorgverzekering premies 2022 bekend, dan is er altijd eentje de hoogste, en altijd eentje de laagste. Is het verstandig om hier ieder jaar opnieuw naar te kijken, en over te stappen naar de basisverzekering met de laagste premie?

Dat hangt helemaal van jou af. Al kan de premie onderling wat verschillen, het gaat doorgaans niet om vele tientallen euro’s per jaar. De dekking van de basisverzekering is bij iedere verzekeraar tenslotte gelijk, waardoor grote prijsverschillen lastig te realiseren zijn. Wel kan het zo zijn dat een zorgverzekeraar zowel een lage premie voor de basisverzekering in rekening weet te brengen, en daarnaast ook een goedkopere aanvullende verzekering aanbiedt die precies past bij jouw wensen en eisen. Dan kunnen de verschillen wel flink gaan oplopen, en is het zeker de moeite waard om overstappen te overwegen. Bij welk bedrag je dat de moeite waard vindt, dat is natuurlijk aan jou. Moeilijk is het in ieder geval niet, dus wil je wat geld besparen, al is het maar een paar euro, is dit wel één van de makkelijkste manieren om dat te doen.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond