Home » Waarom is buitenspelen belangrijk voor een kind?

Waarom is buitenspelen belangrijk voor een kind?

Iedereen weet dat buitenspelen belangrijk is. Maar weet je wel waarom het zo belangrijk is? En hoe zorg je ervoor dat jouw kind lekker naar buiten gaat?

Iedereen weet dat buitenspelen belangrijk is. Maar weet je wel waarom het zo belangrijk is? En hoe zorg je ervoor dat jouw kind lekker naar buiten gaat? Ik leg het je uit en geef je graag tips.

Het verhoogt de weerstand

Door de zon maakt jouw lichaam vitamine D aan. Dat geldt ook voor kinderen. Kinderen hebben vitamine D nodig voor sterkere botten, een sterk gebit en een goede weerstand. Door buiten te spelen krijgen ze dat zonlicht. Let wel op, kinderen tot en met 4 jaar hebben extra vitamine D nodig.

Daarnaast hebben kinderen die vaker buitenspelen minder vaak een snotneus dan andere kinderen. Ze krijgen tijdens het buitenspelen lekker zuurstofrijke lucht binnen. En al dat zand dat naar binnen wordt gewerkt. Ik noem het maar even.

Buitenspelen is goed voor de motorische ontwikkeling

Klimmen, rennen, springen, voetballen, buiten doen ze het allemaal. Dit zorgt ervoor dat ze hun motoriek oefenen. Kinderen die vaker buiten spelen zijn meestal motorisch verder dan kinderen die vaker binnen zitten. Tijdens het bewegen ontwikkelen ze ook hun lenigheid en spieren. Wanneer dit allemaal beter is ontwikkeld zal het ook met meer plezier bewegen. Daarnaast is het ook erg gezond. Wist je dat kinderen die vaak buitenspelen minder kans hebben op obesitas?

Buitenspelen verhoogt de leerprestaties

Het is niet voor niks dat ze op scholen buitenspelen met de kinderen. Tijdens het buitenspelen kunnen ze hun energie kwijt en hebben ze daarna weer genoeg concentratie voor de vakken die komen. Daarnaast zorgt buitenspelen voor verbetering van de cognitieve ontwikkeling. Samen spelen met andere kinderen stimuleert hun taalvaardigheden. Dus hup, lekker naar buiten.

Verbeteren van de sociale vaardigheden

Buitenspelen gebeurt niet vaak alleen. Er zijn altijd wel andere kinderen te vinden. Om fijn buiten te kunnen spelen heb je sociale vaardigheden nodig. Door de interactie met andere kinderen leert jouw kind zijn sociale vaardigheden te verbeteren. Kinderen die vaker buitenspelen maken gemiddeld sneller en gemakkelijker vriendjes dan een kind dat binnen blijft. Door samen te spelen leert je rekening te houden met elkaar. Weer een mooie reden om naar buiten te gaan!

Tips om je kind aan het buitenspelen te krijgen

  • Maak samen een fietstocht! Door je kind mee te nemen, laat je zien hoe fijn het buiten is. Zodra het andere kinderen ziet spelen, wil het vast ook meedoen.
  • Organiseer iets leuks voor de kinderen in de buurt. En neem je kind mee!
  • Ga samen buitenspelen. Een goed voorbeeld is het halve werk…en laat die telefoon thuis!
  • Zoek een leuke, nieuwe speeltuin in de buurt. Iets nieuws is altijd aantrekkelijk
  • Neem een vriendje uit school mee die wel graag buiten speelt. Zo kan jouw kind ervaren hoe het is.
  • Neem speelgoed van binnen mee naar buiten. Die duploblokken kunnen wel tegen een stootje!
  • Zorg voor goede kleding. Een warme jas voor in de winter en een regenjas voor als het miezert.
  • Koop materiaal dat uitnodigt om naar buiten te gaan. Denk aan bijvoorbeeld stoepkrijt, een trampoline of een bal.
  • Krijg je jouw kind echt niet naar buiten dan zou je hem kunnen belonen voor het buitenspelen. Een uur buitenspelen is bijvoorbeeld een half uur extra op de tablet. Wedden dat jouw kind dan wel gaat!

Hoe zit het met jouw kind? Speelt hij of zij graag buiten of zit hij of zij liever binnen?
Ik ben erg benieuwd!••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reactie
  • […] Het klinkt heel logisch; direct zonlicht is niet goed voor de huid en zeker niet als deze herstelt van een wond. Maar kinderen zijn graag buiten en zeker in de zomer is het niet eenvoudig om ze uit de zon te houden. Maak daarom gebruik van een littekencrème die niet alleen zorgt voor een voorspoedig herstel van de huid. Kijk ook of deze littekencrème een beschermingsfactor tegen Uv-straling heeft. Op deze manier sla je twee vliegen in een klap. Je profiteert van de snelle werking van de natuurlijke ingrediënten van de littekencrème en gelijktijdig kan je kind rustig buitenspelen. […]

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond