Home » Voorlezen aan baby’s: Hoe doe je dat? En welke boekjes zijn leuk?

Voorlezen aan baby’s: Hoe doe je dat? En welke boekjes zijn leuk?

Voorlezen aan baby's
Gek op boekjes

Voorlezen aan baby’s. Een onderwerp wat me aan het hart ligt. Waar de oudste soms al in de buik werd voorgelezen (*proest) komt mijn jongste er toch nog steeds bekaaid vanaf. Hij wordt overigens wel meer betrokken bij het voorlezen aan de oudste. Hij heeft er ook steeds meer het geduld voor. Ondanks alles heeft hij toch een liefde voor boekjes ontwikkeld en spreidt dat graag tentoon. Je hoeft je maar om te draaien of hij bladdert een boekje door. Ik geniet ervan. 
 

 
Omdat wij al zoveel boekjes hebben, koop ik tegenwoordig minder en kom je in mijn rubriek “Ik lees voor uit” nog weinig babytips tegen. Hoe leuk is het dan dat ik vandaag een gastblog heb vol met tips. Hoe lees je voor aan een baby? En vooral; welke boekjes zijn dan leuk? Lees, geniet en doe vooral mee met de één na laatste winactie van deze week.
 

Gastblog Voorlezen aan baby’s

Wanneer je in het eerste jaar regelmatig voorleest aan je baby is er rond 18 maanden een al meetbaar effect daarvan. En met 22 maanden wordt dat effect alleen nog maar sterker!

Kindjes die al vanaf hun babytijd worden voorgelezen hebben vaak een veel grotere woordenschat (kunnen zich daardoor veel beter uitdrukken!) en hebben een veel beter taalgevoel. Zo hebben ze dus een voorsprong op andere leeftijdgenootjes!
 

Hoe begin je met voorlezen aan je baby?

Ik vond het in het begin maar lastig voorlezen aan je baby, luisteren ze wel? Heeft het wel zin? Vindt ze het wel leuk? Maar naar mate ik het vaker ging doen, kregen we er steeds meer lol in. We begonnen vanaf een maand of 3 (als je baby wat meer controle krijgt over zijn lichaam) met knisperboekjes. Samen in het boekje kijken, dingen aanwijzen vertellen wat het is. Het geluidje van het dier nadoen bijvoorbeeld.

Als ze zelf al een beetje geluidjes gaan na maken (en de eerste mamamamama of papapapappa is er ook al uit) kun je eens kijken naar bijvoorbeeld kartonnen boekjes met de eerste woordjes erbij geschreven. Ook leuk om te doen.
 

Zo wordt voorlezen aan je baby een succes!

● Verwerk het in een vast ritueel. Baby’s zijn dol op ritme en regelmaat. Als je het voorlezen van een boekje er in betrekt worden ze er snel rustiger van.

● Baby’s luisteren vaak graag naar je stem. Daarom kan je ook gewoon eens een boekje pakken met een kort verhaaltje om voor te lezen waar hij misschien nog helemaal niet van begrijpt maar wel fijn vindt om naar te luisteren.

● Baby’s kunnen alle kleuren zien, maar hebben wel veel contrast nodig om goed te kunnen zien. Kies dus boekjes uit waarin een hoog verschil in contrast is tussen de kleuren. Die zal je baby het meeste aanspreken!
 

Leuke voorleesboekjes voor baby’s

Er zijn een heleboel leuke knisperboekjes of badboekjes te verkrijgen waar je baby’tje veel plezier aan zal beleven:

● Dag dieren knisperboekje: Diertjes doen het altijd goed bij baby’s. Leuk om zo te leren wat voor dieren er zijn. Dit boekje is met de tekeningen van Dick Bruna.

● Mijn eerste knisperboekje: Ook een leuk en simpel boekje met verschillende vormen er in. Van een bal tot een beertje. En het knispert natuurlijk ook leuk. 

Dan hebben we nog de boekjes met de eerste woorden.

● Mijn eerste 100 woorden: Een superleuk boekje waar je baby ook nog vakjes open en dicht kan doen! Voor de iets grotere baby’s een aanrader!

● Woezel & Pip: Eerste woordjes: Bijna bij elk kind zijn Woezel en Pip wel een succes. Ze zijn ook zo ontzettend schattig! Dit boekje is ook voor de al wat grotere baby’s die al een beetje woordjes proberen te zeggen. Ontzettend leuke afbeeldingen zoals we gewend zijn van Woezel & Pip.
 

De voelboekjes mogen ook niet ontbreken

Ook zijn babytjes vaak dol op allerlei soorten voelboeken als ze eenmaal wat betere controle hebben over hun handjes..

● Het rupsje nootgenoeg voelboek: Het is niet het verhaal van rupsje nooitgenoeg maar het is wél een ontzettend leuk voelboek. Onze dochter is inmiddels 4,5 jaar maar ze pakt hem best nog wel eens. De cocon achterin was alleen al snel gesneuveld.

● Baby voelboekje: Eerste woordjes: Op elke pagina heb je een afbeelding staan mét voelelementje, niet alle voel stukjes zijn even goed voelbaar, maar het is alsnog een erg leuk boekje om samen met je baby te lezen

En nog een paar leuke boekjes:

● Baby ziet.. Slaap zacht!: Jonge baby’s hebben voorkeur voor zwart-wit patronen. Daar speelt deze reeks leuk op in. Zelfs baby’s van 4-6 weken kunnen dit boek zeker al waarderen!

● Eerste kijkboek Mijn wereld: Groot succes bij baby’s vanaf 3 maanden! Goed contrast en leuke illustraties. Er staan geen teksten in dit boek maar wel veel voorwerpen waarvan je de woorden kunt leren. En natuurlijk de objecten later op zoeken in en om huis.
 
Deze gastblog over je baby voorlezen is geschreven door Serita. Ze heeft een voorleesblog en hier vind je regelmatig nieuwe voorleesboekjes voor je baby! Het nemen van een kijkje de moeite waard.
 

Winactie

Ik vond het lastig om leuke cadeautjes te verzinnen voor Bas zijn 1e verjaardag morgen. Veel van wat ik leuk vind, hebben we al een keer gekocht voor Mila en wordt doorgegeven. En toch is het gelukt. Binnenkort zal ik misschien laten zien wat het geworden is. Ik heb wel boekjes als suggestie gegeven aan gasten, maar zelf niet gekocht. Na het lezen van de gastblog van Serita kon ik het toch niet laten. De bijna jarige is dol op voelboekjes en het Rupsje Nooitgenoeg voelboek mag hij daarom ook gaan uitpakken. Het leuke is… jij misschien ook!

• Laat een reactie achter dat je meedoet.

• Volg mijn blog op een kanaal naar keuze.

Facebook | Instagram | Twitter
 
 
 

Zou je het leuk vinden om vaker gastblogs te lezen? En over welk onderwerp? Laat het me weten en wie weet…

 
 
Deze blog bevat affiliatelinks ••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reacties

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond