Al van jongs af aan heb ik een bril nodig om veraf te kunnen zien. Iets wat ik als meisje van 8 verschrikkelijk vond. Dat werd zo richting de puberteit niet veel minder. Iets wat ik als moeder heel graag zou willen dat dat mijn kinderen bespaard blijft. Toch heb ik nooit gedacht dat ik daar daadwerkelijk een vinger mee in de pap zou hebben. Je bent bijziend of niet toch? Door de campagne Doe mee! 20-20-2! van het Oogfonds weet ik nu wel beter.
Wat is bijziend?
Als je bijziend bent, kun je objecten van dichtbij goed zien, maar verder weg minder goed tot slecht. Dit is afhankelijk van je sterkte die wordt gemeten in min getallen. Bijziendheid wordt ook wel myopie genoemd.
Oorzaak myopie
Noem me naïef, maar ik dacht dat je bijziend was of niet. Dat het zelfs erfelijk was. Nu was dat niet eens zo gek gedacht want je kunt het inderdaad via je genen doorkrijgen van je ouders, maar levensstijl is in de huidige tijd ook een veroorzaker.
Lees ook: Wat als oogtest Consultatiebureau niet goed is?
Schermgebruik
Onze kinderen groeien op in een heus schermentijd. Ze hebben niet alleen televisies tot hun beschikking, maar ook telefoons, laptops, tablets, smartwatches en meer van zulks. Dikke prima trouwens, het past helemaal in de huidige tijd. Alleen is de hoeveelheid tijd die ze achter een scherm doorbrengen hier vaak een puntje van aandacht. Ik denk bij veel gezinnen.
Datzelfde gebruik werkt bijziendheid in de hand. Ai! Veel dichtbij lezen en kijken om precies te zijn. Als je veel dichtbij kijkt en te weinig veraf, passen de ogen zich aan door langer te groeien. En dat langer groeien gaat op den duur voor problemen zorgen.

Campagne Oogfonds
Daarom heeft het Oogfonds een campagne gelanceerd: Doe mee! 20-20-2! Deze getallen zijn natuurlijk niet zomaar random gekozen: Neem na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden pauze en ga 2 uur per dag naar buiten. Hoe eerder kinderen deze regel naleven, hoe beter voor de kwaliteit van hun ogen op de lange termijn.
De 2 uur per dag regel is toegevoegd omdat van buitenlicht (ondanks regen of bewolking) is bekend dat het het langer groeien van het oog remt. Buiten spelen is dus niet alleen goed voor je lijf, het voorkomt ook hoge myopie (sterkte van min 6 en hoger).
Tips om langer buiten te spelen
Maar eerlijk is eerlijk; ik vind het lastig om tijd buiten zo in te vullen dat we het allemaal leuk vinden. Dat ervaart gastblogger Lisanne ook. Zo doet zij mee aan een challenge om in 2020 1000 uur buiten te zijn. Zij heeft een leuke “naar buiten-tip”: Buitenbingo. Pinterest is een goede bron om inspiratie voor buitenbingo’s en andere leuke buitenspeeltips op te doen.
Lees ook: Buitenspelen tegen bijziendheid
Minder schermtijd en meer buiten spelen
Als geen ander weet ik hoe verleidelijk het is om de kinderen even voor de tv te parkeren. Ze zijn zoet en jij kunt dan even dit of dat. Voor je het weet ben je zo een uur verder. Iets wat ik al niet prettig vond, maar nu helemaal niet meer nu ik weet dat het bijziendheid in de hand werkt. Zo’n catchy regel van het Oogfonds vind ik dan een goede reminder en stok achter de deur.
Doe jij mee met 20-20-2?

••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••