Home » Voorbereiden op samenwonen

Voorbereiden op samenwonen

samenwonen sleutels

Gaan jullie samenwonen? Wat leuk! Een nieuwe fase van jullie leven breekt aan. Daar komt ongetwijfeld veel positiefs uit voort. Of de reden nu is dat jullie een kindje verwachten of gewoon dat jullie meer tijd met elkaar door willen brengen, de tijd is aangebroken voor een gezamenlijk huishouden. Daar komt echter wel heel wat bij kijken. Er moet van alles geregeld zijn voordat jullie in alle rust samenwonen. Wil je weten wat precies? Lees dan dit artikel.

Bepaal eerst waar jullie gaan wonen

Eigen woonruimte voor jullie beiden is de eerste prioriteit. Misschien had één van jullie al een eigen woning en trekt de ander daarbij in. Dat scheelt al veel geregel. Is dit niet het geval, dan moeten jullie bepalen of het een woning huren of kopen wordt. Sta je ingeschreven bij de woningbouwvereniging in je woonplaats? Dat is wel aan te raden als je kans wilt maken op een huurwoning. Hoe langer je ingeschreven staat, des te groter de kans dat je een woning vindt op het moment dat jullie samen gaan zoeken.

Een huis kopen kan ook een optie zijn, afhankelijk van jullie gezamenlijke inkomen. Probeer vooraf eerst de precieze rente- en aflossingskosten duidelijk te krijgen. Je kunt hiervoor online je maandlasten van je hypotheek berekenen. Het is misschien niet tot op de euro nauwkeurig, maar je hebt wel een goede indicatie van de mogelijkheden in jullie situatie.

Spullen, spullen en nog meer spullen!

Zodra jullie besluiten om samen te wonen en jullie weten ook in welke woning, dan is het tijd om na te denken over de inrichting en de spullen die je nodig hebt om er te leven. Denk daarbij aan meubels voor in de verschillende kamers, maar ook aan serviesgoed en bestek, pannen om te koken, een koffiezetapparaat en nog veel meer. Alles wat essentieel is om samen goed van start te gaan. Die spullen hoeven echt niet allemaal nieuw te zijn. Mensen in je omgeving hebben vast nog allerlei spullen over die jullie kunnen gebruiken.

Heb je nog recht op toeslagen?

Een verandering in de woonsituatie of gezinssituatie kan ook betekenen dat jullie recht hebben op toeslagen van de overheid. Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag als je in een huurwoning woont of zorgtoeslag omdat de kosten voor jullie zorgverzekeringen hoog zijn in relatie tot jullie inkomen. Check deze toeslagen zodra duidelijk is welke wijzigingen er zullen plaatsvinden in jullie leven.

Laat het iedereen weten

Een berichtje op Instagram om te laten weten hoe blij je bent om samen te wonen, is vaak niet genoeg om iedereen te bereiken die je nieuwe adres moet weten. Stuur daarom adreswijzigingen of een verhuisbericht naar vrienden en familie, maar ook naar instanties die je post sturen en bijvoorbeeld magazines waar je op geabonneerd bent. Vraag ook aan de nieuwe bewoners van jullie oude adressen of ze eventuele post voor jullie bewaren. Dan komt het vast goed!••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond