Home » Voor- en nadelen van een open haard

Voor- en nadelen van een open haard

Door Anne| Kijk je naar een romantische film dan zie je vaak een stelletje op de bank, met een glas wijn, gezellig voor een knetterende open haard. De open haard heeft iets magisch en staat voor veel mensen voor gezelligheid. Maar wat zijn nu de voor en nadelen van een open haard. In onderstaand artikel heb ik ze benoemd.

Gezellig en warm

Een open haard is een open systeem. Dat betekent dat er dus geen glas of iets anders voor de vlammen zitten. Je hebt ook haarden met een gesloten systeem, juist ja met glas rondom. Je hebt houtkachels, gaskachels, bio ethanol haarden en elektrische haarden. Veel keus dus. Wij houden het vandaag bij de open haard en daar de voor- en nadelen van.

Bij iedere open haard hoort een schoorsteen. De schoorsteen is een open verbinding naar boven, meestal richting het dak. Alle rook en gassen gaan door dit gat naar buiten. Niet alleen je rook ook een deel van je warmte gaat verloren. Een open haard heeft namelijk maar een rendement van 10%. Het zorgt niet voor een verwarming van je hele huis en zorgt er ook niet voor dat jij je verwarming lager kunt zetten.

De nadelen

Een nadeel is die open verbinding, je hebt met een open haard altijd trek in je huis vanwege het gat. Ook moet je deze goed schoonhouden, en laten vegen. Bij verbranding van hout komen er namelijk gassen vrij, deze kunnen blijven hangen in je woonkamer. Daarom moet je goed ventileren als je een open haard aan hebt. Maar er is nog een reden voor het ventileren, dat is dat vuur zuurstof nodig heeft om een mooi vuur te krijgen. Uiteraard heb je ook hout nodig. Gebruik je hout uit eigen tuin, zorg dan er voor dat het droog is. Met nat hout heb je meer kans op een schoorsteenbrand en er kunnen giftige stoffen vrij komen. Indien je niet beschikt over een grote tuin dan raad ik je aan om hout te kopen met een FCS keurmerk of om eens te kijken bij Staatsbosbeheer voor gecertificeerd hout.

Ook kun je beter niet branden bij mistig weer, door de mist blijft er rook hangen in de lucht en kan dit plaatselijk luchtvervuiling veroorzaken. Een ander nadeel vind ik het opslaan van je hout, maar als je daar geen plek voor hebt in je tuin bied een haardhout opslag mogelijk ook een oplossing.

De voordelen van een open haard

Helaas kan ik maar een kort lijstje bedenken met voordelen. Het is voornamelijk een gevoel. Het is gezellig, ruikt lekker en sommige mensen vinden een vuurtje stoken en het hout kappen erg leuk om te doen. Samen met familie en vrienden rond een knisperend houtvuur is toch ook super? Als je vlak voor de haard zit is het daar ook nog lekker warm. Ik zal eerlijk bekennen dat wij onlangs hebben gekozen om de open haard juist uit onze woning te laten halen. Wij hebben echt de voor- en nadelen naast elkaar gelegd.

Aangezien we onze jaren 30 woning zo energiezuinig als mogelijk willen maken, kozen wij er voor om het rookkanaal dicht te laten zetten en de open haard te laten verwijderen. Ik ga maar op zoek naar een filmpje van een open haard want super gezellig is het zeker!

 

Foto van open haard van Konstantinos via Shutterstock••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond