Home » Melk maakt de moeder; van tandemvoeden naar bijvoeden

Melk maakt de moeder; van tandemvoeden naar bijvoeden

tandemvoeden lukt niet

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Dat wordt er bijna ingepeperd aan alle kanten. Omdat ik borstvoeding geef, heb ik hier geen last van. Dacht ik… Tot het moment zich weer aandient dat ik flesvoeding moet gaan geven. Dan merk ik bij mezelf dat ik flesvoeding een tweede keus vind voor mijn kinderen. Wat een ander het beste vindt en geeft moet diegene zelf weten.
 

Moeite met flesvoeding

 
Al mijn kinderen hebben op een bepaald moment de combinatie van borstvoeding en flesvoeding gekregen. Omdat dat op dat moment het beste was voor mij en vooral voor hun. En elke keer heb ik er weer moeite mee. Er wordt weleens geroepen dat een blije moeder een blij kind is. Of dat een gevoede baby een tevreden baby is. Kan allemaal wel zo zijn, maar zijn deze kreten er niet om de moeder die zogenaamd niet de beste keuze maakt een beter gevoel te geven?
 
tandemvoeden lukt niet
 

Als tandemvoeden niet lukt

 
Een week geleden gaf ik zwanger nog borstvoeding aan mijn dreumes. De afgelopen week heb ik zelfs aan tandemvoeden gedaan. Geen melk wat nog op gang moet komen. Aanleggen en hoppa daar was het. Ideaal! En toch groeit mijn lieve Sem er niet op. Het ziekenhuis geeft in stilte de dreumes aan de borst de schuld. Onbekend met tandemvoeden maakt in deze onbemind. De wel ingeschakelde lactatiekundige maakt zich nog geen zorgen. Het is een beeld wat normaal is bij een keizersnede.* Met enkele tips mogen we gelukkig naar huis.**
 
Lees ook: Zwanger zijn en borstvoeding geven
 

Bijvoeden als oplossing

 
De dalende lijn zet zich helaas voort. Bijvoeden middels kolven blijkt al snel niet de juiste en snelle oplossing. Vanmorgen is de knoop doorgehakt: Sem moet de komende twee dagen bijgevoed worden met flesvoeding. En jemig wat vind ik dat lastig. Ik vind het vooral zo onwerkelijk. Er is melk. Heeft mijn lichaam meer tijd nodig om zich aan te passen aan de komst van Sem? Wat had ik anders kunnen doen? Het is een scenario waar ik geen rekening mee heb gehouden. Om het hoekje piept toch weer dat gevoel van falen. Ik roep toch altijd dat flesvoeding ook goed genoeg is?! Diep van binnen vind ik dat kennelijk dus niet.
 

De beste moeder

 
Maakt borstvoeding geven van mij dan een betere moeder? Natuurlijk niet. Maar ik voel mij wel beter als moeder als ik het wel geef. En nu baal ik omdat het mij niet lukt. Het is nu zaak dat te doen wat het beste is voor mijn baby; flesvoeding geven. En als de weegschaal morgenochtend een stijging aangeeft, ben ik de beste moeder. Toch?!
 
Lees ook: Wat ik niet zal missen aan kolven op het werk + afbouwschema
 
 
Het mag voor zich spreken dat dit geen medisch blog is en ik niet medisch onderlegd ben. Onderstaande is wat aan mij is verteld op basis van mijn persoonlijke situatie.
 
*Bij een keizersnee is er in de meeste gevallen sprake van een plaatselijke verdoving middels het toedienen van een ruggenprik. Als je een ruggenprik krijgt, krijg je ook een infuus met zoutwateroplossing. De baby krijgt dus, net als de moeder, extra vocht binnen. Dit vocht raken ze heel snel na de bevalling kwijt. Wat je dus krijgt is een vertekend beeld. De vraag is of de baby net zoveel afgevallen zou zijn als het om een natuurlijke bevalling zou gaan. De lactatiekundige ging zelfs zover dat ze zei dat het beter zou zijn om keizersnede baby’s een dag later te wegen. Mijn verloskundige beaamde dit ook.

** De belangrijkste tip om de tandemvoeding te laten slagen was om de jongste baby als eerste aan te leggen om te zorgen dat deze voldoende voeding binnen kreeg. 
 
Foto: baby op weegschaal via Shutterstock
 ••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reacties
  • Als je doet wat het beste is voor je kind, en dat is in dit geval blijkbaar bijvoeding, dan ben je zeker een goede moeder!!! Want je stapt over je eigen verlangen en wens heen, en kiest voor je kind.

    Goed gedaan!

  • Lastig!! Idd iets waar je niet snel aan zou denken.. ik hoop voor je dat Sem er uiteindelijk toch lekker op mag groeien, en als flesvoeding er even bij moet helpen, is het fijn dat die mogelijkheid er is. Maar voelt idd dubbel als je wel voldoende melk produceer. Goed dat je een lactatiekundige heb ingeschakeld, geeft je ook meer steun dan zh personeel die tandemvoeden misschien niet gewend zijn.
    Succes!

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond