Home » Tuinonderhoud in het voorjaar

Tuinonderhoud in het voorjaar

De eerste zonnestralen breken langzaam weer door. Aan de bomen verschijnen nieuwe blaadjes en de bloemen beginnen weer te bloeien. De eerste tekenen van het voorjaar zijn er eindelijk. Het is dan ook weer tijd om je tuin te gaan onderhouden. Lees in dit artikel wat er allemaal moet gebeuren om jouw tuin helemaal klaar te maken voor de lente.

Ruim je najaarstuin op

De nattigheid en kou uit het najaar hebben schade aangericht in je tuin. Als de nachtvorst weg is en de zon weer begint te schijnen, is het dan ook tijd om de schade te bekijken en op te ruimen. Haal dode planten weg, ruim gevallen bladeren op en snoei dode takken weg van je struiken en bloemen.

Is de tuin niet meer te redden met een simpele opknapbeurt, maar heeft deze een grote schoonmaak nodig? Dan is het tijd voor een tuinrenovatie. Vraag advies aan een tuin specialist over wat er vervangen moet worden en hoe je je tuin opnieuw inricht. Door een tuinontwerp te maken zie je wat het renoveren van je tuin gaat kosten en wat je hier allemaal voor nodig hebt.

Voorjaarsbollen en bloemen

Voorjaarsbollen zorgen ervoor dat je tuin vol staat met vrolijk gekleurde bloemen in de lente. Plant uitgebloeide krokussen, narcissen, tulpen en hyacinten van binnen in je tuin. Deze zullen dan volgend jaar opnieuw gaan bloeien in de tuin. Ook plaats je bollen en zaden van zomerplanten in je tuin, bijvoorbeeld Dahlia’s of Lelies. Hierdoor heb je in juni en juli al plezier van je zomerbloemen.

Help de planten en bloembollen een beetje door ze te bemesten met speciale mest voor voorjaarsbollen. Gebruik ook bodemverbeteraars om de perfecte bodem te creëren voor groeiende planten. Mest maakt ze sterker waardoor ze minder gevoelig zijn voor schimmels en ziektes en daardoor prachtig bloeien.

Een kindvriendelijke lentetuin

Je tuin moet natuurlijk geschikt zijn voor je kinderen om lekker in te spelen en te genieten. Let er daarom op dat je geen giftige planten plaatst. Voorbeelden van giftige planten zijn: Blauw Monnikskap, Buxus, Rhododendron en verschillende boterbloemsoorten. Wil je toch graag een van deze planten in de tuin? Kies dan voor hoge bloembakken waar je kinderen niet bij kunnen.

Vind je zoon of dochter het leuk om met planten te werken? Begin dan een klein moestuintje waar je samen aan werkt. Maak een werktafel speciaal voor kinderen en koop speciaal kinder-gereedschap zodat er geholpen kan worden bij klussen in de tuin. Weet je niet goed waar je de werktafel neer moet zetten? Wat dacht je van dicht bij de zandbak, zodat je kinderen bijvoorbeeld gezellig zandkoekjes kunnen bakken.

Begin van het snoeiseizoen

Maart is de perfecte maand om te beginnen met het snoeien van je struiken. Hiermee bevorder je dat de struiken weer gaan groeien. Heb je verzwakte takken of takken die ouder zijn dan 3 jaar? Snoei deze dan tot op de bodem, zodat de bloemen straks groter en voller bloeien. Snoeiafval van je struiken stek je vervolgens weer, waardoor je nieuwe struiken krijgt.

Onkruid verwijderen

In de lentezon begint het onkruid weer met groeien, waardoor ze bloemen en zaden gaan vormen. Begin snel met het wieden van deze ongewenste gasten in je tuin, om te voorkomen dat het onkruid zich verspreidt.

Bestrating schoonmaken

Door het natte weer in het najaar is het mogelijk dat er een groene aanslag ontstaan is op je tuintegels. In het voorjaar is het dan ook weer tijd om dit grondig schoon te maken. Maak de bestrating schoon met een biologisch reinigingsmiddel, om er voor te zorgen dat het niet schadelijk is voor je kinderen. Vervolgens maak je de tegels schoon met een harde bezem. Als je bestrating weer mooi schoon is, is het tijd om de tuinmeubels naar buiten te halen en te genieten van het mooie weer.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond