De sint is weer in het land! Een leuke tijd voor jong en oud. Maar vooral voor ouders met kleine kinderen ook wel een drukke tijd. Ik kan mij zo voorstellen dat je met alle Sint stress misschien geen ruimte hebt om ook nog eens aan het milieu te denken. Maar een groene pakjesavond is niet moeilijk te organiseren. Misschien kan ik je met deze handige tips op weg helpen met een duurzaam sinterklaasfeest.
Bewust sinterklaasinkopen doen
Een duurzaam sinterklaasfeest begint al bij de voorbereidingen. Want wat komt er met pakjesavond uit de zak tevoorschijn? Zit de zak tot de nok toe vol met cadeaus of zitten er slechts een paar mooie geschenken in?
Overconsumptie is een groot probleem in onze maatschappij. Nu is het verleidelijk om met de feestdagen flink uit te pakken, maar uit ervaring weet ik dat er dan ook vaak zogenaamde “opvulcadeautjes” in de zak gaan. Kleine dingen die eigenlijk alleen maar dienen als extra uitpakmomentje. Prullaria ook, want het mag niet teveel kosten. Denk aan kleine speeltjes van Action of AliExpress die even leuk zijn, maar als snel stuk gaan.
4-cadeautjes regel
Ken je de 4-cadeautjes regel al? Dit is een mooie manier om die opvulcadeautjes af te leren. Je koopt dan eigenlijk alleen maar echt waardevolle cadeaus. Bij de 4-cadeautjes regel koop je namelijk:
- Iets wat de ontvanger echt graag wil hebben (hoofdcadeau)
- Iets om te knutselen
- Iets om te dragen (pyjama, mooie trui)
- Iets wat ze nodig hebben (nieuwe schooltas, sporttenue)
Je kunt deze regel ook aanvullen met: ‘iets om te lezen’ (prentenboek) en ‘iets om te eten’ (chocoladeletter).
Hier tip ik trouwens de leukste duurzame rugtassen voor school met een kortingscode.
Misschien ben je bang dat je kind teleurgesteld zal zijn over de hoeveelheid cadeaus. Maar het is ook maar net wat kinderen gewend zijn. En als je op deze manier cadeaus koopt heb je juist meer geld voor een echt mooi cadeau, dan wanneer je toch al gauw enkele tientjes neertelt voor dingen waar ze uiteindelijk niet zoveel aan hebben.
Recycle Sint
Nog een initiatief voor een duurzaam sinterklaasfeest is de Recycle Sint. Dit zijn leuke ruilmarkten die door heel Nederland worden gehouden. Hier kun je speelgoed waar niet meer mee wordt gespeeld ruilen voor iets anders. Er zijn natuurlijk ook andere manieren om aan tweedehands speelgoed te komen. Denk bijvoorbeeld aan Marktplaats of aan lokale Facebook groepen. Tijdloos speelgoed als Duplo en actiefiguren kun je vaak nog in heel goede staat overnemen voor leuke prijzen.
Duurzaam cadeaus inpakken
Goed, de cadeautjes heb je in huis. Maar nu moeten ze nog ingepakt worden! Wist je dat de meeste sinterklaas cadeaupapiertjes niet gerecycled kunnen worden? Ook al gooi je het braaf bij het oud papier, de kwaliteit van die dunne papiertjes is zo slecht dat het gewoon verbrand wordt.
Er is wel milieuvriendelijk cadeaupapier, maar meestal niet met leuke sinterklaas printjes. Wel kun je kiezen voor kraftpapier. Dat is saai bruin papier, waar je met een beetje fantasie echt wel iets leuks kunt maken. Teken er bijvoorbeeld leuke figuurtjes op of ga los met sinterklaas stickers of -stempels.
Een leuk lintje erom of vrolijk gekleurd maskingtape op het pakje doet ook wonderen.
herbruikbare cadeauverpakkingen
Nog een leuke tip voor een duurzaam sinterklaasfeest: herbruikbare cadeauverpakkingen. Investeer eenmalig in mooie cadeaudoosjes, jute zakjes en kartonnen of stoffen tasjes. Hier kun je ieder jaar weer de cadeautjes in doen. Op de doosjes kun je zelfs de namen van de gezinsleden zetten, zodat iedereen elk jaar dezelfde doosjes krijgt. Zo kunnen kinderen ook niet alvast stiekem aan de pakjes voelen om te raden wat er in het cadeautje zit.
Als pakjesavond voorbij is en iedereen de cadeaus heeft uitgepakt doe je de lege cadeauverpakkingen in de zak en zet je deze bij de deur. ’s Nachts kan Sinterklaas dan de spullen meenemen naar Spanje om daar volgend jaar weer nieuwe cadeaus in te doen.
Milieubewust snoepgoed
Tja, bij pakjesavond hoort natuurlijk wel snoepgoed. Kies als het even kan voor lekkers waar niet al teveel verpakkingsmateriaal omheen zit. Liever 1 grote zak kruidnoten in plaats van kleine uitdeelzakjes. Of nog beter: maak ze lekker zelf! Strooigoed hoort eigenlijk door de kamer gestrooid te worden. Maar het is best zonde dat het daarna in de prullenbak of stofzuiger terecht komt. Doe de lekkernijen daarom liever in een kommetje.
Een letter van fairtrade chocolade is niet per se beter voor het milieu, maar noem ik toch maar even in dit rijtje met tips voor een duurzaam sinterklaasfeest. Want van chocola met keurmerk kun je verantwoord smikkelen. En er zijn zelfs vegan chocoladeletters op de markt! Hier is geen zuivel in verwerkt (de zuivelindustrie is heel vervuilend) en er is geen sprake van dierenleed. Win-win!
Ik wens je een heel fijne pakjesavond!
Op mijn blog deel ik regelmatig tips over duurzaam wonen en leven. Vind je het leuk om hier meer over te lezen? Bezoek dan mijn groene blog eengoedverhaal.nu.
••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••
[…] van de tips die je kunt onthouden als je graag duurzaam wilt shoppen, is het vaker opruimen van je kledingkast. Wanneer je dit namelijk doet, zal je meer […]