Wanneer de eerste zonnestralen van het jaar zich laten zien, werpen we massaal weer eens een blik op onze tuin. Wat opvalt is dat de koude en natte wintermaanden de terrastegels in onze tuin niet veel goeds hebben gedaan. Er ligt een groene aanslag op en ze zien er niet meer zo fris uit. Tijd om de tegels eens goed schoon te maken met de hogedrukreiniger. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten bij het reinigen van je terrastegels met de hogedrukreiniger? En is elke tegel geschikt om schoon te maken met een hogedrukspuit? Hieronder lees je 9 tips voor het reinigen van je terrastegels.
Tip 1: ga na of jouw terrastegels geschikt zijn voor het reinigen met de hogedrukspuit
Terrastegels zijn er in alle vormen, maten en prijsklassen. Veel mensen pakken in hun enthousiasme snel de hogedrukreiniger erbij wanneer ze hun terrastegels zomerklaar willen maken. Maar niet ieder type tegel is bestand tegen de druk van de hogedrukreiniger. Check daarom, voordat je met de hogedrukspuit aan de gang gaat, of jouw tegels ermee gereinigd kunnen worden. Heb jij terrastegels van natuursteen of gebakken steen? Dan kun je gerust aan slag met de hogedrukreiniger. Maar bij cementen terrastegels kun je de aanslag beter op een andere manier verwijderen. Het water dat met hoge druk uit de hogedrukreiniger komt, zal de bovenste laag van je cementen tegels aantasten. Hierdoor ontstaat een ruwe bovenlaag op je tegels, waar algen zich gemakkelijker aan hechten en er snel opnieuw groene aanslag ontstaat.
Tip 2: maak je terras leeg voordat je begint
Om van je terras een gezellig buitenplekje te maken, heb je er vast een mooie loungeset, een tuintafel of een aantal leuke plantenbakken staan. Zet al deze producten uit het zicht wanneer je jouw terrastegels wilt schoonmaken. Zo krijg je je tegels egaal schoon en werk je het meest efficiënt. Bovendien voorkom je op die manier dat alle tuinmeubelen en accessoires onder het water komen te zitten. Naast het verwijderen van meubelen, is het ook verstandig om je familieleden op te roepen even niet in de buurt te komen tijdens het reinigen. Hoe interessant je kinderen de hogedrukspuit ook vinden, een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kunt het beste het zeker voor het onzekere nemen en de klus even veilig in je eentje klaren. Uiteraard zijn je familieleden wél weer van harte welkom om je na de klus te helpen met het terugzetten van de spullen op het terras!
Tip 3: gebruik een terrasreiniger voor een optimaal resultaat
Met een terrasreiniger voorkom je dat het water door de hoge druk alle kanten opspat. Hierdoor houd je jezelf droog, maar krijg je ook een veel mooier resultaat. Je terras wordt gelijkmatiger schoongemaakt en je voorkomt het ontstaan van strepen. Als je een hogedrukspuit koopt, wordt deze vaak geleverd met een terrasreiniger. Heb je al een hogedrukspuit in huis, maar nog geen terrasreiniger? Geen zorgen: terrasreinigers zijn ook los te koop!
Tip 4: werk niet in de buurt van elektriciteit
Dat water en elektriciteit niet goed samengaan, dat weten we allemaal. Zet alle elektrische apparaten daarom aan de kant, wanneer je gaat werken met een hogedrukspuit. Zet ze echt even op veilige afstand, want het opspattende water komt soms verder dan je zou denken. En let erop dat het water niet in aanraking komt met het verlengsnoer van de hogedrukspuit zelf. De richting waarin je spuit kan hierbij helpen, zie tip 4.
Tip 5: bepaal voor je begint de richting waarin je reinigt
Misschien ben je zo enthousiast over het reinigen van je tegels, dat je ze snel mogelijk aan de slag wilt met de hogedrukreiniger. Toch is het verstandig om, voordat je begint met spuiten, een plan te maken voor de richting waarin je je terrastegels wilt schoonmaken. Waar begin je met schoonmaken en waar eindig je? Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je na afloop overal water op je terras vindt. Daarnaast is de kans groter dat het water per ongeluk het verlengsnoer raakt. Werk daarom altijd vanaf de muurkant van je terras naar de buitenzijde toe. Op die manier loopt het water aan de kant van je tuin van het terras af én voorkom je dat het opspattende water met het verlengsnoer in aanraking komt.
Tip 6: zet de hogedrukreiniger niet direct op de hoogste stand
Wanneer je begint te reinigen, heb je misschien de neiging om deze direct op de hoogste stand te zetten. Hoe hoger de druk, hoe sneller de aanslag is verwijderd, toch? Toch is dit niet waar. Hoe hoger de druk van de spuit, hoe groter de kans dat de bovenste laag van jouw terrastegels wordt aangetast. Hierdoor ontstaat een ruw oppervlak, waar algen zich gemakkelijker aan kunnen hechten. Als dit gebeurt, heb je dus eigenlijk het tegenovergestelde effect van wat je wilt bereiken! Begin daarom altijd op een lage stand, wanneer je de aanslag van de tegels wilt verwijderen. Verdwijnt de aanslag niet, zet de hogedrukspuit dan een standje hoger.
Tip 7: gebruik de hogedrukspuit niet bij vorst
Heb je van jouw tuin een fijn plekje gemaakt om ook in de winter te vertoeven, en horen schone terrastegels daar óók bij? Daar heb je groot gelijk in. Het is echter niet verstandig om je terrastegels met de hogedrukreiniger schoon te maken, wanneer het gaat vriezen. Bij vorst zet water namelijk uit, waardoor het je tegels kan beschadigen. Vooral voor tegels van poreuze materialen kan dit funest zijn.
Tip 8: bescherm jezelf tegen opspattend water en hard geluid
Heel leuk natuurlijk, zo’n klusje in de tuin. Maar van een nat pak wordt niemand blij, tenzij er sprake is van een hittegolf. Ga je dus aan de slag met de hogedrukspuit, bescherm jezelf dan met een veiligheidsbril om water in je ogen te voorkomen en trek iets aan dat nat mag worden, zoals een regenpak en regenlaarzen. Sommige hogedrukreinigers maken flink wat lawaai tijdens het spuiten. Zet in dat geval oorkappen op tijdens de klus.
Tip 9: vul de voegen tussen de tegels opnieuw met zand
Door de hoge druk waarmee het water uit de hogedrukreiniger spuit, wordt niet alleen de groene aanslag van je tegels verwijderd. Oók het zand tussen de voegen van je tegels wordt hiermee weggespoten. Verspreid daarom na het reinigen wat zand over je terras heen en veeg het met een bezem in de voegen tussen je tegels. Zo zijn de voegen weer gevuld en ziet je terras er weer pico bello uit. Laat die warme dagen maar komen!
••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••
[…] dat je gasten in de kou, regen of de wind staan. Kies daarom een plek die beschut is, zoals een terras of een veranda. En het liefste een plek die je dicht kunt maken met deuren, zodat het ook een beetje […]