Home » 4 tips om productief thuiswerken mogelijk te maken

4 tips om productief thuiswerken mogelijk te maken

Misschien werk je alweer een tijdje thuis en merk je dat je het lastig vindt. Lees hier tips om productief thuiswerken mogelijk te maken, want het kan echt!

Misschien werk je alweer een tijdje thuis en merk je dat je het lastig vindt om net zo productief als op kantoor te werken. Het kan dat je thuis regelmatig wordt afgeleid, bijvoorbeeld door je partner, kinderen of huisdieren.
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen, waardoor je thuis ook productief kan werken. Ilse is blogger op ilsevanelleswijk.nl en werkt al jaren vanuit huis. Zij deelt graag haar tips om productief te werken vanuit huis.

1. Creëer een eigen werkplek

Een eigen werkplek is zo belangrijk om productief te werken. Tegelijkertijd is het niet altijd makkelijk om een eigen werkplek te creëren door ruimtegebrek in huis.
Maar een bureau hoeft niet altijd groot te zijn. En werken aan je eigen bureau geeft een heel ander gevoel dan werken aan de keukentafel. Bij winkels als IKEA koop je al voor een paar tientjes een simpel bureau en Pinterest staat boordevol ideeën voor een kleine werkplek. Bijvoorbeeld in de slaapkamer naast het bed of de kledingkast, een loos hoekje in de keuken, de ruimte onder de trap of deel een bureau met één van je kinderen en gebruik deze als de kinderen naar school zijn.
Alle beetjes helpen, maar werken aan een (eigen) bureau werkt veel beter dan aan de eettafel. Zo blijft werk en privé beter gescheiden en heb jij een eigen plek om aan te werken.

2. Gedraag je als op een normale werkdag

Zit jij thuis achter de computer in joggingsbroek, het liefst met sloffen? En rol jij 5 minuten voor werktijd je bed uit? Stop daar direct mee, geen wonder dat je niet zo productief bent. Gedraag je als op een normale werkdag: sta op de normale tijd op, douche, ontbijt en kleed je aan. Trek ook je schoenen aan en start op de normale tijd met werken. Wedden dat je zo heel wat lekkerder werkt? Soms heb ik ook weleens een dag dat ik met sloffen en in een makkelijke outfit achter de computer kruip, maar echt, dit merk ik ook direct in mijn productiviteit.
Zorg eerst goed voor jezelf door je op te tutten en aan te kleden en dan ben jij veel beter opgewassen tegen die werkdag vanuit huis.

3. Laat je niet afleiden door huishoudelijke taken

Het voordeel van thuiswerken is dat je even snel een wasje kunt draaien of de keuken kunt opruimen. Dit is ook meteen het nadeel, want hierdoor kan je je continue laten afleiden door dingen die gedaan moeten worden.
Even voor werktijd of in de pauze tijd iets in het huishouden doen is helemaal niet erg, maar overdrijf het niet. Werktijd is werktijd en door steeds een klein huishoudelijk klusje tussendoor te doen word je elke keer opnieuw uit je concentratie gehaald en kan je niet productief werken.
Dus bewaar die huishoudelijke klusjes voor een later moment en focus je tijdens werktijd ook echt op het werk.

4. Maak afspraken met je familie

Ik werk al jaren thuis, maar het was voor mij even schakelen toen mijn man ook opeens 5 dagen in de week vanuit huis werkte. Het is heel gezellig als je partner of kinderen even willen bijkletsen, maar als je net geconcentreerd aan iets bezig bent is dit minder fijn. En tijdens een overleg wil je natuurlijk al helemaal niet gestoord worden. Maak dan ook afspraken met het gezin over wanneer je gestoord kan worden. Kan je jouw werkruimte afsluiten? Spreek dan bijvoorbeeld af dat als de deur dicht zit je niet gestoord mag worden. Of bespreek elke ochtend wie wanneer overleg heeft en dus niet gestoord mag worden. Ook kan je afspreken op welke momenten je gezamenlijk pauze hebt en dus wel tijd hebt om bij te praten.

Door duidelijke afspraken te maken hoef je elkaar niet te storen op momenten dat het niet niet uitkomt en zorg je ervoor dat het thuiswerken gezellig blijft. Mijn man en ik lunchen bijvoorbeeld elke dag samen en dat is een stuk gezelliger (en lekkerder, yum tosti’s!) dan voorheen.
En vergeet ook niet om goed voor jezelf te zorgen tijdens thuiswerktijd, zodat je ontspannen en energiek de dag doorkomt.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond