Home » Tips om lezen leuker te maken

Tips om lezen leuker te maken

Het is algemeen bekend dat het ook goed is om thuis te oefenen met lezen. Maar een groot gedeelte van de kinderen hebben helemaal geen zin meer om ook nog thuis te lezen. En dan zijn er ook nog kinderen die het lezen helemaal niet leuk vinden. Daarom in deze blog tips om ervoor te zorgen dat ze thuis toch blijven lezen.

Laat lezen leuk zijn

Wat zijn onderwerpen die jouw kind leuk vindt? Houden ze meer van strips of zijn kookboeken favoriet. Ja echt, er zijn kinderen die heel graag koken en daardoor wel hele recepten lezen, maar niet de normale “leesboeken” willen lezen. Mijn tip: hou het leuk. Houd je kind van strips? Ga lekker Donald Ducks lezen. Mopjes? Je hebt genoeg moppenboekjes. Lezen is lezen. Dus is het niet een “normaal” leesboek? Geen probleem. kijk vooral naar je kind en hou het leuk!

Lees ook: Maak kennis met digitale prentenboeken | Media Ukkie Dagen activiteit

Leesbingo

Maak samen een leesbingo. Hierin mogen forse uitdagingen staan zoals: lezen met een ijsje in de hand of lezen in de dierentuin. En dan ook wat gekke items ertussen, zoals: lezen op je hoofd of lezen op de trampoline. Als de bingo vol is kun je je kind ergens mee belonen. Hoe gekker, hoe leuker en een uitdaging voor je kind. Ze vinden het leuk om uit te voeren en je kan eindeloos variëren. Online is de kaart te vinden. je kan hem ook bewerken en zelf invullen.

Word lid van de Bibliotheek

Word lid van de bibliotheek en maak er elke keer een uitstapje van om boeken te gaan kiezen. Lees met het kind de achterflap en bespreek het onderwerp waarover ze graag lezen. Het hoeven niet altijd fantasieboeken te zijn, het kunnen ook informatieboeken, een tijdschrift of zelfs strips zijn. Als er genoeg variatie in zit is alles goed. Door er een leuk uitje van te maken, kijkt je kind ernaar uit. Even samen met elkaar. De onverdeelde aandacht van je moeder krijgen. In de bibliotheek hebben ze ook plekje waar je samen met je kind kan zitten. Sommige plekjes zijn zo mooi en zitten zo lekker dat je er eigenlijk niet meer weg wil!

Lees ook: Voorlezen aan baby’s: Hoe doe je dat? En welke boekjes zijn leuk?

Koken en bakken

Houdt jouw kind van koken of bakken? Dan is dit ook een ideale manier om toch te lezen. Bedenk samen een gerecht en schrijf deze op. Koop de ingrediënten en laat je kind daarbij voorlezen wat je nodig hebt. Eenmaal thuis kan je kind het recept voorlezen en kunnen jullie het samen maken. Lezen is nog nooit zo lekker geweest!

Om de beurt lezen

Zo hoeven ze niet grote stukken te lezen, maar om de beurt een zin werkt motiverend. Zo lees jij als ouder actief mee en heeft je kind na elke regel even “rust”. En natuurlijk de tijd die jullie samen doorbrengen. Hoe fijn is dat?

Racelezen

Een dochter van een vriendin van mij doet aan ‘racelezen’, een spelletje waarbij ze zo snel mogelijk woordjes van een werkblad afleest. Dit helpt om sneller te leren lezen en spellingsregels te automatiseren. Doordat ze dit 5 dagen achter elkaar doet en de score bijhoud, ziet ze hierop snel resultaat. En dat resulteert in een vrolijk kind.

Lees ook: Voorleesboek met illustraties van patchwork: Bzzz in het bos

Belonen

Maak samen met je kind een eigen beloningskaart om het lezen mee te stimuleren. Op een A4tje teken je bijvoorbeeld 10 cirkels en bovenaan schrijf je beloningskaart.. Elke dag als ze een kwartier hebben gelezen, mogen ze een sticker in een rondje plakken. Als alle 10 de cirkels een sticker hebben gekregen, krijgen ze de beloning. het leukste is om vooraf samen te bedenken wat de beloning wordt. Ik weet zeker dat ze er dan voor gaan.

Wat zijn jullie ervaringen met lezen? Gaat het vanzelf of moet je eraan trekken? Deze tips al geprobeerd? Ik hoor graag jullie ervaringen.

 

 ••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond