Home » Tips om je kind voor te bereiden op veranderingen

Tips om je kind voor te bereiden op veranderingen

Tips om je kind voor te bereiden op veranderingen boek Saar wordt grote zus

Veranderingen; we maken er heel wat mee. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing of voor het eerst naar de peuterspeelzaal. Een verandering zien wij, als grote mensen, vaak aankomen. We maken namelijk vaak zelf een keus die tot de verandering leidt. Hierdoor kunnen we ons vaak al geestelijk voorbereiden op de naderende verandering. Er gebeuren uiteraard ook zaken waar we geen invloed op hebben, zoals een overlijden. Als je jonge kinderen hebt, kan het lastig voor ze zijn. Wij hebben het afgelopen jaar zelf drie hele grote veranderingen meegemaakt. In dit artikel vertel ik daar meer over, geef ik tips om je kind voor te bereiden op veranderingen en ik vertel je hoe hoe wij deze tips toegepast hebben.
 

Veranderingen

 
Ongeveer een jaar geleden ontdekte ik dat ik in blijde verwachting was van Bas; Mila werd dus grote zus. Mede door onze kinderwens waren we al even op zoek naar een eengezinswoning. Met twee kinderen en een hond zou het appartement te klein zijn. Vlak voor de zomer vonden we ons droomhuis; we gingen verhuizen. Kort voor de verhuizing overleed onze hond echter onverwachts. Wij kregen dus te maken met een geboorte, een verhuizing en een overlijden. Je kunt je denk ik de impact van al deze veranderingen wel voorstellen. Met name over Mila maakten we ons soms zorgen. We zochten daarom naar manieren om haar zo goed mogelijk voor te bereiden op al wat ging komen of gebeurd was.
 
Lees ook: Ons huis is nu een thuis voor ons allemaal
 

Tips om je kind voor te bereiden op veranderingen

  • praten, praten, praten
  • betrekken in keuzes
  • voorlezen

 

Praten

 
Iets doodzwijgen is denk ik niet de juiste manier van handelen. Hoe moeilijk ook, door ergens over te praten geef je verwerking (en daarmee automatisch ook acceptatie) een kans. Praten, praten, praten dus!
 

Betrekken in keuzes

 
Bijvoorbeeld bij een verhuizing is betrekken in keuzes goed mogelijk. Niet in de keus voor een huis zelf natuurlijk, maar wel misschien qua inrichting van de eigen nieuwe kamer. Dit kan je kind zeker helpen om zich sneller thuis te laten voelen. Ook bij het verhuizen van een ledikant naar een peuterbed is betrekken in keuzes een handige zet. We zijn met Mila naar het bekende Zweedse warenhuis geweest en met z’n drieën hebben we keuzes gemaakt. Wij kozen het bed en zij mocht accessoires kiezen zoals nieuwe dekbedovertrekken.
 

Voorlezen

 
Deze methode bleek voor ons het meest effectief; boeken voorlezen over het onderwerp wat aan de orde was. Omdat dit, zeker bij de jongere kindjes, het meest tot de verbeelding spreekt, deel ik graag met je welke boeken wij gelezen hebben.
 
Saar wordt grote zus van Pauline Oud
 

Saar wordt grote zus | Pauline Oud

 
Dit boek is erg compleet. Wat je je maar kunt voorstellen, wordt behandeld. Saar wordt er bijvoorbeeld op voorbereid dat haar babykleertjes opnieuw gebruikt gaan worden voor de baby. Ook de kraamvisite die veel aandacht gaat besteden aan de nieuwe baby komt aan bod.
 
Tips om je kind voor te bereiden op veranderingen boek Kas gaat verhuizen
 
Lees ook: Ik lees voor uit: De vader van Kikker
 

Kas gaat verhuizen | Pauline Oud

 
Omdat het boek over Saar zo goed beviel, ben ik eerst gaan kijken of Pauline Oud ook een boek over verhuizen heeft geschreven. Dit boek, wat we toen bij de bibliotheek hebben geleend, behandelt het onderwerp op herkenbare wijze. Van het inpakken, uitpakken tot nieuwe vriendjes maken. Alles komt aan bod.
 
Kikker en het vogeltje
 

Kikker en het vogeltje | Max Velthuijs

 
De dood is en blijft een moeilijk onderwerp. Toen onze hond overleed, wisten we in eerste instantie even niet wat te doen voor Mila. We vielen terug op dat wat bekend was en kochten dit boek, dat uitstekend te gebruiken is bij de dood van een huisdier. In het boek is de vogel “kapot”, Mila begreep hierdoor heel goed wat er aan de hand was. Het boek sluit positief af met een andere zingende vogel. De boodschap die het boek hiermee uitdraagt, het leven gaat verder, past uitstekend bij hoe kinderen denken.

Deze tips om je kind voor te bereiden op veranderingen zijn zoals gezegd toepasbaar bij een geboorte, een grote of kleine verhuizing en een overlijden, maar ook bij het zindelijk worden en een scheiding kun je ze inzetten. En vergeet de leukste verandering niet: jarig zijn!
 ••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond