Home » De 5 beste tips om huiswerk te maken

De 5 beste tips om huiswerk te maken

Op een gegeven moment krijgen je kinderen huiswerk mee van school. Tijd om in actie te komen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen waarvan de ouders actief betrokken zijn bij het maken van het huiswerk dit beter doen. Daarom in deze blog de vijf beste tips!

Samen

Ieder kind vindt het fijn om tijd door te brengen met zijn ouders en nog fijner als zijn ouders willen helpen met het huiswerk. Het is namelijk heel frustrerend wanneer je je ouders lekker tv ziet kijken en jij aan je huiswerk zit. En ten tweede is het ook nog eens heel gezellig. Thee en koekjes erbij en gaan! Hoe fijn is het om je vader of moeder naast je te hebben om dingen uit te leggen? Neem geen taak over, maar stimuleer, complimenteer en leg alles rustig uit.

Goede studieplek

Hangend op de bank is niet een ideale plek om huiswerk te maken. 😉 En ook boven op je bed is niet aan te raden. Zorg voor een tafel, een goed zittende stoel en een lege studieplek. Ook fijn is het als h

et rustig is op de plek waar het huiswerk wordt gemaakt. Geen tv, geen radio en geen spelende kinderen. Zo zorg je ervoor dat je kind zich optimaal kan concentreren. Werken ze beter met muziek op, dan mag dat natuurlijk ook.

Lees ook: Stress bij kinderen. Hoe herken je het?

Planning

Een goede planning is cruciaal. Het is fijn om te weten waar je aan toe bent. In het begin is het fijn om dit samen te doen. Zorg ervoor dat er een goede balans is tussen ontspanning en het maken van huiswerk. Schrijf het op de weekkalender zodat het duidelijk is wanneer jullie aan het huiswerk gaan zitten. Zo wordt het een vaste routine en dat werkt alleen maar fijner. Bedenk wel dat je niet alles moet opofferen voor huiswerk. Er moet ook tijd zijn voor sporten en ontspanning.

Stappenplan

Het is fijn om samen met je kind een stappenplan te bedenken voor het maken van het huiswerk.

  1. Wat moet ik doen? (inventarisatie)
  2. Hoe ga ik het doen? Waar kijk ik als eerste naar? (Aanpak)
  3. Ik ga nu aan de slag. (zelfstandig)
  4. Ik controleer alles. Ben ik iets vergeten? Staan er nog fouten in? Is het werk netjes? (controle)

Loop de eerste keer de stappen samen met je kind door. Hoe vaker je het doet, hoe beter ze het straks zelf kunnen.

Lees ook: Wat leren kinderen in groep 7?

Gebruik internet

Lopen jullie vast? Kan je iets niet vinden? Gebruik internet! Er is zoveel online te vinden. Als je weet dat je altijd iets op kan en mag zoeken, geeft dat rust. Ik zeg altijd “Google is je beste vriend”

Maar bovenal geef het goede voorbeeld. Ga niet uren op je telefoon zitten als je eigenlijk nog de afwas moet doen. Help je kind waar nodig. Begeleid je kind, vooral als ze net beginnen met het ontdekken van huiswerk. Leer je kind ook hoe je het beste kan leren. Geef ze leerstrategieën en leg dit uit. Doe het voor. Dit komt jullie “samenwerking” alleen maar ten goede. En zorg voor genoeg ontspanning. Even pauze tijdens het werk zorgt er juist voor dat ze daarna er weer helemaal tegenaan kunnen.

Succes!

 

Wil je deze 5 tips op PInterest bewaren? Dat kan heel makkelijk met deze afbeelding. 

 

 

Foto van moeder en dochter die huiswerk maken van LightField Studios via Shutterstock••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reactie

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond