Sparen is altijd goed, en je kunt er maar beter op tijd mee beginnen. Wie op jonge leeftijd leert sparen, heeft hier voor altijd profijt van. Het is dus aan te raden je kinderen te leren sparen, zodat zij dit later zelf kunnen doen. Maar waar begin je? In 10 tips leren wij je hoe je je kinderen kunt laten sparen.
1. Koop een spaarpot
Dit lijkt een inkoppertje, maar het helpt echt: schaf een spaarpot aan voor je (jonge) kind. Dat kan een leuk ouderwets varkentje zijn, maar het kan ook een low budget glazen pot zijn. Als er maar geld in kan. En spreek met je kind af dat de spaarpot nooit zomaar open gaat. Je kind leert op deze manier dat, door er elke keer een muntje of briefje in te doen, het bedrag in de pot groeit. Hoe langer hij of zij spaart, hoe zwaarder en voller de pot. Zet de pot op een opvallende plek, in de woonkamer of de slaapkamer van je kind, zodat hij of zij er vaak aan herinnerd wordt dat sparen loont.
2. Open een spaarrekening
Naast een spaarpot, kan een spaarrekening ook motiverend werken. Vooral voor oudere kinderen is een spaarrekening een goede manier om te leren sparen. Het openen van een spaarrekening voor je kind heeft veel voordelen: hij of zij ziet het bedrag stijgen, het is overzichtelijk en gemakkelijk in gebruik. Je kunt elke maand een moment nemen om samen naar de spaarrekening te kijken, te zien hoe het bedrag gegroeid is en te bespreken of je kind er nog iets naar wil overmaken.
3. Beloon goed spaargedrag met een cadeautje
Ook belonen kan motiverend werken. Heeft je kind moeite met sparen, dan is dit een goede manier om het sparen gemakkelijker en leuker te maken. Je kunt het volgende doen: spreek een bepaald streefbedrag met je kind af, en beloon hem of haar als dat bereikt is. Je hoeft bij een beloning niet aan een groot cadeau te denken, het kan ook een leuk uitje een kleinigheidje zijn. Of het cadeau nu groot of klein is, je kind zal voelen dat sparen iets goeds is en voor iets positiefs zorgt.
4. Stel spaardoelen op
Sparen gaat altijd makkelijker wanneer je weet waarvoor je spaart. Bedenk samen met je kind waar hij of zij voor wil sparen. Misschien een computergame, tekenspullen, of een leuk uitje met vrienden. Of kleding, een nieuwe fiets of sportkleding. Schrijf dat doel op, samen met het bedrag dat het gaat kosten. Bedenk ook voor wanneer je kind het doel wil behalen, en of dat haalbaar is. Stel: de sportspullen zijn €50,-, dan kun je afspreken dat je kind hier 5 euro per maand voor spaart en hoe lang het zal duren. Je kind leert zo ook dat, wanneer hij of zij een maand geen geld inlegt, het langer zal duren.
5. Beloon goed spaargedrag met het aanvullen van geld
Je kunt, als je daar de middelen voor hebt, goed spaargedrag van je kind belonen met geld. Dit is zeker niet nodig, maar het kan wel motiverend werken. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen aangeven dat, wanneer je kind een bepaald bedrag gespaard heeft, je het met een bepaald percentage of bedrag aanvult als beloning. Zo wordt je kind gemotiveerd om zelf sneller te sparen.
6. Geef je kind zakgeld
Hoewel niet iedere ouder zakgeld geeft, is het een goede manier om je kind met geld om te laten gaan. Vooral de periode voordat hij of zij een bijbaan kan nemen, is het geven van zakgeld een slimme keuze. En zakgeld is niet alleen voor mensen met een grote portemonnee: ook een paar euro per maand kan al helpen voor het financieel inzicht van kinderen.
7. Wees consequent
Als je je kind wil leren sparen, is het belangrijk om consequent te zijn in je gedrag en afspraken. Hebben jullie afgesproken dat een bepaald spaarbedrag beloond wordt? Geef je cadeautje dan niet voor die tijd. Of misschien hebben jullie afgesproken dat hij of zij een bepaald bedrag zou sparen, voordat het van de spaarrekening af mag. Houd ook deze regel dan vol, en blijf je kind motiveren om door te sparen. Zo ziet je kind in dat sparen belangrijk is en dat hij of zij soms even moet doorzetten tot zijn doel bereikt is.
8. Heitje voor karweitje
Wil je kind graag meer sparen? Laat hem of haar klusjes doen in jouw huis. Misschien laat je je kind normaal gesproken al meehelpen, daar hoef je natuurlijk niet voor te betalen. Maar grotere klussen die je normaal zelf doet, zoals je auto wassen, kun je tegen een (kleine) beloning uitbesteden aan je kind. Zo leert je kind dat werken loont, ook als het niet altijd even leuk is. Bovendien is dit een win win situatie, want als ouder heb je minder werk.
9. Samen contant geld op rekening storten
Wordt er vooral contant gespaard? Maak dan een uitje van het storten van dit geld. Zo ziet je kind dat, wanneer hij of zij contant geld in de automaat doet, dit bijdraagt aan een hoger bedrag op zijn of haar spaarrekening. Elk gestort geld laat de spaarrekening groeien, wat weer motiverend is voor het spaargedrag van je kind.
10. Leer niet alleen sparen, maar ook uitgeven
Last but not least: naast leren sparen, is ook leren uitgeven heel belangrijk. Je kind kan nog zo goed zijn in sparen, maar als hij of zij het daarna in één keer uitgeeft aan snoep of andere onnodige dingen, is dat jammer. Leer dus dat doelen stellen belangrijk is, en dat het zonde is om je gespaarde geld zomaar uit te geven. Blijft er na het kopen van het spaardoel nog een beetje geld over? Leer dan dat dat bedrag kan blijven staan, zodat je kind eerder bij het gewenste nieuwe spaardoel is.
Sparen met de app van Dyme
Wil je zelf ook meteen aan de slag en meer gaan sparen? Of wil je je kind extra motiveren? De app van Dyme helpt je hierbij! Je kunt eenvoudig een financieel overzicht maken met Dyme, waardoor je precies weet wat je maandelijks verdient en uitgeeft. Geef zelf aan wat je ergens maximaal aan wil uitgeven en de app zal je waarschuwen als je daar overheen gaat. Daarnaast motiveert het je om je spaardoelen te behalen, door middel van budgetten. En tot slot: betaal je te veel voor een abonnement? De app geeft dit aan, en helpt je vervolgens met het opzeggen hiervan.
••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••
[…] eigenlijk sparen? De meeste ouders kiezen ervoor om te sparen voor de kinderen zodat er een potje ontstaan waar bijvoorbeeld de studie van betaald kan worden, een rijbewijs, een […]