Home » Tips en info over je huis verduurzamen

Tips en info over je huis verduurzamen

Wil jij graag je huis verduurzamen, maar weet je niet waar te beginnen? Wij geven je in deze blog tips over het verduurzamen van je huis.

Je huis heeft een grote invloed op je ecologische voetafdruk en we horen in het nieuws steeds vaker hoe belangrijk het is om zuinig om te gaan met het klimaat. Het is dan ook niet zo vreemd dat veel Nederlanders aan het kijken zijn hoe zij hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. In de meeste gevallen zal het verduurzamen van de woning het meeste invloed hebben. Wil jij graag je huis verduurzamen, maar weet je niet precies waar je moet beginnen en hoe je dit kunt doen? Wij geven je in deze blog tips over het verduurzamen van je huis.

Wat is je ecologische voetafdruk?

Simpel gezegd is je ecologische voetafdruk de oppervlakte van de aarde die jij nodig hebt om te kunnen leven. Het gaat er dus niet om hoe groot je woning is bijvoorbeeld, maar wel hoe duurzaam hij is. Zo kan een groot huis dat duurzaam is gebouwd minder effect hebben op het klimaat dan een klein appartement dat slecht geïsoleerd is. Hoe minder CO2 je uitstoot, hoe zuiniger je leeft en dus hoe kleiner jouw ecologische voetafdruk.

Hoe kun je je huis verduurzamen:

1. Isolatie

Een van de eerste stappen die je kunt ondernemen om je huis te verduurzamen, is het isoleren van je huis. Isolatie zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat, waardoor je minder energie hoeft te gebruiken voor verwarming. Er zijn verschillende soorten isolatie die je kunt toepassen, zoals spouwmuurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie. Een soort isolatie waar minder snel aan gedacht wordt, zijn kunststof kozijnen. Heeft jouw woning nog houten kozijnen, dan is het de moeite waard om te kijken naar de kozijnen vervangen door kunststof kozijnen. Deze zorgen er namelijk ook voor dat je minder warmte naar buiten verliest. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op alku.nl.

2. Energiezuinige verwarming

Als je je huis gaat isoleren, is het ook verstandig om te investeren in energiezuinige verwarming. Een goede optie is bijvoorbeeld een warmtepomp. Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de lucht, het water of de grond haalt en deze gebruikt om je huis mee te verwarmen. Warmtepompen zijn relatief duur in aanschaf, maar je bespaart hiermee op de lange termijn veel geld omdat ze erg energiezuinig zijn.
Zoek vooraf wel goed uit of een warmtepomp voor jouw huis zinvol is, want niet in ieder huis zal een warmtepomp uiteindelijk echt besparing opleveren. In de praktijk blijken vooral nieuwbouwhuizen en goed gerenoveerde en geïsoleerde huizen in aanmerking te komen.

3. Zonnepanelen

Als je echt wilt verduurzamen, is het aan te raden om zonnepanelen te installeren. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit en kunnen je huis voorzien van een groot deel van je energiebehoefte. Zonnepanelen zijn relatief duur in aanschaf, maar je krijgt hierdoor wel minder energiekosten. Uiteindelijk duurt het gemiddeld zo’n acht jaar voor je de kosten terug hebt verdiend en de panelen gaan gemiddeld 25 jaar mee.

Kun je subsidie krijgen als je je huis wil verduurzamen?

Als je je huis verduurzamen wil, kun je in aanmerking komen voor subsidie. Er zijn verschillende soorten subsidie die je kunt aanvragen, afhankelijk van wat je precies wilt doen. Informeer dus zeker bij je gemeente naar de mogelijkheden en voorwaarden en kijk ook vooraf goed op internet voor tips.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reactie

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond