Wanneer je kind drie jaar wordt, is het tijd om de inschrijving van de basisschool definitief te gaan maken. Als het goed is heb je in jouw omgeving al rondgekeken op diverse scholen en heb je een idee welk soort onderwijs het beste bij jullie ideeën past. Maar als die inschrijving definitief is, volgt er een hele andere periode. De voorbereiding op het starten op de basisschool. In deze blog lees je meer over hoe je de overgang naar de basisschool het best kunt laten verlopen.
De peuterschool of kinderdagverblijf ter voorbereiding
Als jouw kind al op de opvang of de peuterschool zit, zal de overgang naar school lang niet zo moeilijk zijn dan wanneer jouw kind altijd thuis is gebleven en nog geen ‘schoolse ervaring’ heeft. Hoewel het niet altijd nodig is qua opvang, kiezen veel ouders ervoor om hun peuter een dagdeel (of meerdere) naar de peuterschool te brengen. Naast dat je kindje leert omgaan met het van jou weg zijn, leert het ook allerlei sociale vaardigheden die het op de basisschool goed kan gebruiken. Het leert zich veilig te voelen in een groep kinderen en ook simpele dingen zoals uitgestelde aandacht en samen delen en spelen.
Het nadeel van een peutergroep of kinderdagverblijf kan zijn dat er vaak en veel over ‘de grote school’ wordt gesproken. Als ik bij mijn eigen dochter kijk, werd er met regelmaat gesproken over ‘de grote school’ wanneer er weer een kindje 4 geworden was en het de laatste keer zijn of haar verjaardag mocht vieren bij ‘de kindjes’. Wat ik merkte was dat ‘de grote school’ echt een ding werd voor mijn dochter. Er werd over gesproken, kinderen waren enthousiast, maar wat gebeurt er nou eigenlijk als die kinderen na hun verjaardag niet meer terugkomen bij de ‘kindjes’? ‘De grote school’ werd een spannend mysterie, maar werd daardoor ook wel steeds spannender.
In aanloop naar de vierde verjaardag van onze dochter, merkten we aan alle kanten aan haar dat er iets spannends zou moeten gaan gebeuren. Nu helpt het natuurlijk ook niet mee dat ze begin januari jarig is. De spanning van Sinterklaas en Kerst en de verjaardag van haar zusje eind december en natuurlijk haar eigen verjaardag speelden allemaal een rol in haar gedrag. Ze was, in mijn ogen, echt wel klaar om naar school te gaan. Wij besloten daarom dat ze voor de kerstvakantie haar laatste dag bij de peuters zou hebben en maandag na de vakantie direct op de basisschool zou starten. De vakantie gaf ons te tijd voor een ‘reset’ als het ware. Een rustige voorbereiding op wat er komen gaat.
De eerste dag op de basisschool
Wij kozen er dus heel bewust voor om geen losse wendagen vóór de vakantie in te plannen. Wel bespraken we met de juf dat ze de eerste weken niet gelijk 5 dagen zou komen. We begonnen met drie dagen, net zoveel als dat ze er naar de peutergroep ging. We kozen er wel gelijk voor om hele dagen te gaan. Ze was namelijk op de peutergroep ook al gewend om daar de boterham te eten. De eerste dag vond ik echt enorm spannend. Ik besefte me ineens hoe het van de andere kant is. Ik ben zelf juf en vond het maar ‘vreemd’ dat ouders zo moeilijk deden over de basisschool. Maar nu ik zelf mijn kind ging wegbrengen, ging er van alles door me heen.
We brachten haar samen weg die ochtend. Samen het plekje zoeken voor de jas en tas. Met papa en mama de klas in. Samen naar haar plekje tussen twee meiden die inmiddels haar dikke vriendinnen zijn. Even bij mama op schoot. Even wat foto’s maken en dan is het toch tijd om weg te gaan. En ja, dat was wel even spannend en moeilijk. Maar als juf weet ik dat het zeker niet helpt als de ouders maar blijven treuzelen. Nog even zwaaien voor het raam en dan even flink slikken en er gewoon op vertrouwen dat het goed komt. En zo niet, kon de juf ons gewoon bellen.
Als je het leuk vindt, kun je het verslag van ons allereerste wegbrengmoment hier lezen. Want natuurlijk was het voor ons ook best lastig. Maar als je zag hoe snel ze meedraaide met de groep, verdwenen alle zorgen als sneeuw voor de zon. Al gauw kregen we van onze dochter dan ook de vraag waarom ze niet op de andere dagen ook naar school mocht, net zoals de andere kindjes. Toen was de keuze natuurlijk snel gemaakt. Na 3 weken ging ze gewoon 5 hele dagen naar school.
Tips bij het starten op de basisschool
Als ik het zo eens bekijk heeft onze dochter een toch wel vrij vlekkeloze start gemaakt op de basisschool maar uit ervaring weet ik dat er kindjes zijn die er veel meer moeite mee hebben. Wellicht heb je dan iets aan de volgende tips!
Heb vertrouwen en ga naar huis!
Stap 1 in een goede overgang is dat jij als ouder vertrouwen moet hebben in de school en de leerkracht. Ga ervan uit dat de juf of meester echt wel voor jouw kind zal zorgen. Ook als die het even moeilijk heeft bij het afscheid. Tranen bij het afscheid zijn niet abnormaal, zelfs al ging je kind hiervoor 4 jaar lang zonder zorgen naar het Kinderdagverblijf. Je mag even troosten, maar geef een knuffel en een kus en beloof dat je later er weer bent om op te halen. Het is 100% niet leuk om weg te lopen bij je huilende kind, maar weet dat wanneer jij de hoek om bent, 9 van de 10 keer die tranen weer verdwenen zijn. Leerkrachten weten echt wel hoe ze hier op een fijne manier mee om moeten gaan.
Maak geen enorm ‘ding’ van de basisschool
Zoals ik al zei, is het belangrijk dat ‘de grote school’ geen enorm ding wordt. Op de opvang wordt er al over gesproken en thuis natuurlijk ook. En hoewel je wellicht denkt dat je, door het er vaak over te hebben, het onderwerp makkelijker maakt, dat kan ook averechts werken. Wat je wél kunt doen is vertellen over de dingen die kinderen gaan doen in de kleuterklas. Ze gaan daar namelijk ook gewoon kleuren, kleien, bouwen en buitenspelen. Net zoals thuis of op de opvang. Loop af en toe eens langs het schoolplein waar gespeeld wordt door de klas. Wedden dat jouw kind al snel wil gaan meespelen?
Zorg voor ritme
Het allerbelangrijkste bij het wennen aan de basisschool is dat het kind went aan een bepaald ritme. Als jij je kind, omdat het pas 4 en dus nog niet leerplichtig is, te pas en te onpas thuis houdt, gaat je kind niet wennen aan school. Je kunt beter beginnen met het ritme waaraan je kind al aan gewend is (zoals wij deden met de opvangdagen) en dar langzaamaan uitbreiden. Is zou kind nog niet gewend om naar de opvang te gaan, probeer dat in ieder geval met de ochtenden te starten zodat er een patroon ontstaat. Je staat iedere ochtend op tijd op, aankleden, ontbijten, naar school en in de middag weer lekker thuis om zelf te spelen en uit te rusten. Kinderen gaan goed op vaste patronen en het wennen aan de basisschool is hier geen uitzondering op.
Welke tips heb jij nog voor ouders wiens kind op de basisschool gaat starten binnenkort?
••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••