Home » Tieners en een mobiele telefoon: do’s and don’ts

Tieners en een mobiele telefoon: do’s and don’ts

Wanneer je een nieuwe smartphone aanschaft, is het belangrijk dat je een telefoon kiest die bij jou past. In dit artikel vind je tips. Tegenwoordig worden er bijna meer iPhone telefoons gekocht voor een kind dan speeltoestellen. Waar vroeger de hele dag werd buitengespeeld is dat nu anders

Als je een tiener hebt, dan weet je dat ze vaak op hun telefoon zitten te kijken. Soms vaker dan je lief is, en het zinnetje ‘blijf eens van je telefoon af’ zal vele ouders bekend in de oren klinken. Maar welke afspraken kun je met je tiener dan maken over het gebruik van een smartphone? Lees onze blog voor tips!

Telefoonabonnement

Om te beginnen is het aan te raden om een telefoonabonnement te regelen voor je tiener. Het is niet meer dan normaal dat je kind op school goed zijn of haar telefoon kan gebruiken. En natuurlijk is er wel WiFi op de meeste scholen, maar die is vaak niet overal en in ieder lokaal even goed. Daarnaast wil een tiener natuurlijk ook buiten school goed bereikbaar zijn en wellicht vind jij het als ouder ook prettig dat je je kind kunt bereiken via bijvoorbeeld WhatsApp. Wat ons betreft is daarom niet de vraag óf een tiener een telefoonabonnement zou moeten hebben, maar wel wélk abonnement.
Zelf hebben wij gekozen voor een iPhone met abonnement, omdat we hier thuis allemaal een iPhone hebben. Dat is bijvoorbeeld fijn met de functie waarop je kunt zien waar iemands iPhone zich bevindt. Ik vind het namelijk prettig dat ik weet waar mijn tiener ongeveer is als hij niet op de verwachte tijd thuis komt. En gelukkig vindt mijn tiener het ook prima dat ik dat kan zien.

Hoeveel mb’s voor een tiener

Mijn 12-jarige tiener heeft een abonnement van 3000 mb, oftewel 3 gb. Hiermee redt hij het elke maand met gemak, zeker omdat hij natuurlijk veel gebruik maakt van WiFi netwerken. En daarnaast weet hij goed dat het niet verstandig is om TikTok’s of YouTube filmpjes te kijken zonder WiFi. En mocht dat wel gebeuren en hij is door zijn mb’s heen, dan is dat een wijze les. Gelukkig blijft hij dan wel gewoon internet houden zodat hij bereikbaar blijft, alleen gaat de snelheid flink omlaag.

Afspraken over het gebruik

Zoals ik al aan gaf, is het verstandig om afspraken te maken met je kind over het gebruik van zijn smartphone. Zo voorkomen je dat je de hele dag ‘nee’ loopt te roepen. Om te beginnen zou ik altijd aanraden om af te spreken dat je tiener zijn telefoon niet mee naar boven mag nemen als hij gaat slapen. Dat voorkomt een hele hoop schermtijd op tijdstippen waarop je vooral niet wil dat je kind op zijn telefoon zit. Daarnaast is het ook niet goed voor de nachtrust om een telefoon bij je te hebben liggen, want bij ieder geluidje zal je kind willen weten wie of wat er een berichtje stuurde.

Verder is het verstandig om af te spreken of je kind altijd zijn of haar appjes mag lezen die binnenkomen, of alleen op vaste momenten. Houd er rekening mee dat klassenapps of vriendengroepen apps vaak de hele dag door volgespamd worden bij die leeftijd, dus de kans is aanwezig dat je kind alsnog de hele tijd op zijn scherm te vinden is.
Wat hier ook vaak gedoe oplevert, zijn de TikTok filmpje die dan in die apps doorgestuurd worden. “Ik mocht toch mijn appjes lezen?!” is dan het antwoord als ik weer eens roep dat ze geen TikToks hoeven te kijken. Want ja, iemand appte die TikTok door en dus keek ik hem. Inmiddels hebben we hier de afspraak dat ze op vaste tijden en momenten op hun telefoon mogen, en wat ze er dan op doen, dat is aan hun.

Heb jij nog goede tips of afspraken over het gebruik van een mobiele telefoon door je tiener? Laat het dan hieronder weten en help elkaar!••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond