Home » Thuiswerken: handig, maar hoe pak je het aan?

Thuiswerken: handig, maar hoe pak je het aan?

Als de coronacrisis één voordeel met zich meegebracht heeft, is het dat het benadrukt heeft dat thuiswerken voor veel mensen eigenlijk best goed mogelijk is. Mogelijk leidt dit er zelfs toe dat we in de toekomst met z’n allen meer thuis blijven werken. En dat is voor een mama eigenlijk best handig, want dat maakt het combineren van werk, kind en huishouden een stukje eenvoudiger. Je bent dicht bij het vuur en verliest geen tijd aan reizen van en naar het werk. Maar hoe geef je hier op de beste manier vorm aan?

Niet werken in de woonkamer

Laten we beginnen met het feit dat je niet effectief thuis kunt werken als je niet ook thuis een scheiding tussen werk en privé maakt. Werk je in de woonkamer, dan is het huishouden altijd dicht in de buurt en vormt het een constante afleiding. Vice versa is het ook zo dat je deze ruimte gaat associëren met werk en er niet meer goed tot ontspanning kan komen. Dan wordt thuiswerken een soort vloek op je privéleven, en dat kan natuurlijk niet te bedoeling zijn. Wees dus verstandig en richt een afzonderlijke werkplek in op een (zolder)kamer waar daarvoor de ruimte is.

Thuiskantoor inrichten

Net als een extern kantoor moet je thuiskantoor zo ingericht worden dat je er de hele dag kunt werken zonder al te veel lichamelijke ongemakken. Daarvoor heb je een ergonomische bureaustoel nodig die je zo kunt verstellen dat je in de juiste lichaamshouding kunt werken. Je bureau moet op de juiste hoogte zijn voor jouw lichaamslengte, en is dus bij voorkeur een in hoogte verstelbaar bureau (of anders op maat gemaakt). Zorg dat je niet tegen een lichtbron achter je computerscherm in moet kijken, en vermijd reflecties op je scherm. Beide zijn vermoeiend voor je ogen. Uiteraard moet je voor alle benodigde apparatuur zorgen, zoals een geschikte computer met werkende internetverbinding en zaken als een goede muis en bijvoorbeeld een HP printer. Heb je een werkgever, vraag dan wat deze hieraan kan bijdragen. Zo niet, dan is het in ieder geval handig om te weten dat je online goedkoop aan cartridges voor je printer zoals de HP 364xl kunt komen.

Thuiswerken: handig, maar hoe pak je het aan?

Niet flexibel werken, maar juist goed plannen

Hoe kun je de zorg voor je kind en huishoudelijke zaken combineren met thuiswerken zonder gestrest te raken? Dat doe je niet door een ‘ontspannen’ attitude rondom je werk aan te nemen. Dit lijkt lekker flexibel, maar komt er uiteindelijk op uit dat je zaken niet gedaan krijgt en avonden of weekenden moet doorwerken. Dit terwijl je ook tijd nodig hebt om te ontspannen. Daarom is het juist belangrijk om je taken te plannen. Je kunt om het schema van je kind heen plannen. Door in kaart te brengen wat er op je to do-list staat en hoeveel tijd je voor die taken nodig hebt, kun je ze op een efficiënte en overzichtelijke manier inplannen. Zo weet je precies wat je wanneer te doen staat en of op je op schema ligt. Dat geeft een hoop rust in je hoofd.

Taken verdelen met je partner

Het feit dat jij thuiswerkt, wil niet zeggen dat je voor alles in huis verantwoordelijk bent. Ook als jouw partner wel buitenshuis werkt, is het niet meer dan eerlijk om netjes de taken onderling te verdelen. Thuiswerken is immers net zo goed werken, en de zorg die jij er overdag voor je kind en het huishouden bij neemt zijn ook al taken op zich. Zorg er dus voor dat voor jullie beiden tijd overblijft om te ontspannen door buiten werktijden om de huishoudelijke taken en zorgtaken eerlijk te verdelen.

Niet zomaar de oppas of poetshulp de deur uit doen

Het feit dat je thuiswerkt in plaats van buiten de deur betekent niet dat je opeens de poetshulp of oppas niet meer nodig hebt. Natuurlijk is het fijn om geld te kunnen besparen, maar niet als je hier voor jezelf een hoop stress mee creëert omdat je te weinig tijd overhoudt om je werk gedaan te krijgen. Houd daarom de hulp die je al had aan als hier de (financiële) mogelijkheden toe bestaan. Laat ook als je thuiswerkt de verantwoordelijkheden bij degene die je daarvoor ingeschakeld hebt, en probeer je er zo min mogelijk mee te bemoeien. Je kunt je niet op twee dingen tegelijkertijd concentreren, en dat zou ook niet moet hoeven als je een taak uitbesteed hebt.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond