Home » Thuisonderwijs: het is roeien met de riemen die je hebt

Thuisonderwijs: het is roeien met de riemen die je hebt

Thuisonderwijs: het is roeien met de riemen die je hebt

Mijn tiener van 10 jaar zit net op een nieuwe basisschool. Vanwege zware dyslexie moet hij naar speciaal onderwijs. Dat was in het begin zeker even wennen. De eerste lockdown op de andere school was voor ons beide niet zo goed bevallen. Alles ging chaotisch en de werkdruk was te hoog. Dat we in een tweede lockdown zouden komen, zag iedereen wel aankomen. In januari 2021 was het zo ver. Vanwege Corona moet ik weer thuisonderwijs geven aan mijn tiener. Maar dit keer ging het anders.

Wel even wennen

De nieuwe school is wel even wennen. Het voordeel is dat alles een tandje langzamer gaat. En toen was daar de lockdown, dit keer ook voor de basisschool. Ik moet mijn tiener dus weer thuisonderwijs gaan geven. Bij de eerste lockdown maart 2020 hebben we bijna twee maanden geploeterd. Per dag kregen we huiswerk wat af moest. Maar het was zo veel. En zo ingewikkeld. Ik en zoonlief konden het niet bijbenen. Hij werd boos: “Waarom legde ik het niet net zo uit als de juffrouw?” En ik deed mijn best maar had net een burn-out gekregen. Kortom het werd er in huis niet gezelliger op!

Wat stond ons nu te wachten?

Dat we moesten accepteren dat het Coronavirus zwaar is en we ons moeten aanpassen is duidelijk. Er is dan ook geen andere weg, dan thuisonderwijs geven.  Maar wat staat ons te wachten op deze school? De juf van de nieuwe school was goed voorbereidt. We konden het lessenpakket van tevoren ophalen. Juf had een boekje taal, reken, begrijpend lezen en meer boekjes gemaakt. En op elke bladzijde stond wanneer de stof gemaakt moest worden. Dit keer ging mijn zoon in Teams werken, en ook wij waren goed voorbereid. We hebben alles op een aparte laptop voor hem geïnstalleerd. De maandag zaten we klaar en het systeem werkte ook nog. Eén voor één zagen wij de gezichten van de kinderen om 9.15 uur in beeld komen. Niemand had problemen, alle kinderen waren aanwezig. Wat me op viel was dat juf elk kind even de aandacht gaf. “Hoe was je kerstvakantie?”, was de standaardvraag. Mijn tiener vindt dat niks: hij is niet van de lange antwoorden. Maar een ander kind vertelde uitgebreid dat zijn goudvis was overleden, waar ik erg om moest lachen. Maar de camera stond aan. Dus ik kreeg een stoot in mijn ribben van mijn tiener. Zo van: “Houd je mond!”.
Waar ik dacht dat ik allemaal stuiterende kinderen zou aantreffen, zorgde juf voor rust en stabiliteit. Duidelijk legde ze uit dat de kinderen niet door elkaar moesten praten, maar hun hand moesten opsteken als ze een vraag hadden.

Toen ging het wat minder

De eerste week ging perfect. Mijn puber had maar drie kwartier werk per dag, wat goed te overzien was voor hem. Als het goed ging mocht hij zelfs vooruit werken. Omdat het herhaalstof was wist hij ook duidelijk hoe hij de opdrachten moest maken. Elke dag start juf om 9.15 uur. Dan neemt ze de lesstof nog uitgebreid door. Daarna ga je zelfstandig aan de slag en begrijp je iets niet, dan kun je chatten met juf.
Om 11.45 ben je weer online. Juf doet dan meestal een challenge met de kinderen. Bijvoorbeeld “Maak een filmpje van de wc-rol die je moet laten balanceren op je voet”.

Maar in week twee had school wat veranderd aan de kanalen van Teams. En zo zat mijn tiener opeens in het verkeerde kanaal. Ik begreep er niks van en zijn oudere zussen hadden les, dus die konden ook niet helpen. Kortom we liepen vast. Mijn puber vond het ook niet fijn dat ik steeds door de camerabeelden liep. Dus wilde hij op kantoor, met zijn laptop in zijn eigen kamer zitten. Dan had hij rust.

Alleen op een kamer

Echt een goed idee vond ik het niet. Nu kon ik niet horen wat juf te melden had, welk huiswerk hij moest maken. En ik wist niet welke challenge hij had. Maar opvoeden is ook loslaten en zeker bij 10-jarigen is het misschien wel beter om niet teveel bovenop het thuisonderwijs te zitten. Hij gaf zelf aan dat het geen probleem zou zijn. Dus mocht mijn puber op kantoor in zijn eigen kamer. En inderdaad het liep beter dan verwacht!
Alle opdrachten maakte hij netjes. Maar daar kondigde het volgende probleem zich aan. Op kantoor was de wifi slecht. Pff en nu? Alle winkels zijn dicht. Maar manlief heeft wat gesleuteld in huis en de wifi is verbeterd. En nu? Nu nog twee weken… En is dan het thuisonderwijs voorbij in het Corona tijdperk, hoop ik. Maar of dat echt zo is…het blijft afwachten.


Dit blog is geschreven door Linda Swinkels van Linda schrijft ’t op.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond