Home » Te warm in bed: zo los je het op!

Te warm in bed: zo los je het op!

Zweet jij je bed uit midden in de nacht? Lees hier meer over de oorzaken van het 's nachts zo warm hebben en hoe je nachtwarmte op kunt lossen.

Als het aankomt op warm hebben en koud hebben, dan ben ik een vreemd persoon. Tenminste, ik ben nog niet vaak iemand tegengekomen die het net als ik overdag in huis vaak koud heeft, maar ’s nachts in bed altijd snikheet heeft. Waar ik de verwarming overdag het liefst op 22 graden heb staan, slaap ik tijdens de koudste winternacht het liefst onder een dun zomerdekbedje. Want ik zweet dus echt letterlijk mijn bed uit als ik onder een te dik, warm dekbed lig. Nu ben ik gaan onderzoeken of er meer oorzaken zijn van het ’s nachts zo warm hebben, en deze deel ik graag met je in deze blog.

Een goed dekbed

Ik heb gelezen dat het dekbed de grootste rol speelt in het te warm hebben in bed ’s nachts. Neem bijvoorbeeld een dekbed van donzengans. Dat is heerlijk zacht en het voelt ook als een heerlijk dekentje als je het over je heentrekt. Alleen het probleem is dat ganzendons zeer weinig wind en vocht doorlaat. Daardoor blijft de warmte dus onder het dekbed en dat verklaart dan weer dat jij het bloedje heet hebt.

Wat zijn dan wél goede dekbedden voor als je het zo heet hebt in bed ’s nachts? Dat is een kasjmier dekbed (met geitenwol) óf een dekbed gevuld met kamelenhaar. Beide dekbedden hebben als eigenschap dat ze wat afkoelen als je het warm hebt en juist warmte geven als je het koud hebt. Eigenlijk precies vergelijkbaar met hoe bijvoorbeeld de kameel leeft in de woestijn en waarom het dus zo goed werkt: overdag is het zeer heet in de woestijn en zorgen de haren ervoor dat ze koelte toelaten. ’s Nachts koelt het in de woestijn af en houden de haren warmte vast. Magisch bijna, en dat is precies hoe dit dekbed dus ook werkt!

Het matras

Zorg ervoor dat je, wanneer je een matras gaat kopen, kiest voor een matras dat warmte goed doorlaat. Er zit heel veel verschil in matrassen, qua ligcomfort maar zeker ook qua warmte reguleren, dus laat je goed informeren. Vraag ook eens rond bij vrienden of familie, wellicht hebben zij al ervaring met een bepaald matras. Daarnaast kun je soms ook proefslapen op een matras, zodat je kunt testen of het matras goed bij jou past.

Het hoeslaken

Er bestaan speciale verkoelende hoeslakens waar jij een stuk lekkerder door kunt slapen, zonder wakker te worden van de warmte. Deze hoeslakens hebben een speciale werking waarbij warmte wordt opgeslagen zonder dat jij er last van hebt.

Het dekbedovertrek

Ook dekbed overtrekken hebben invloed op hoe warm jij het in bed hebt. Met een katoenen dekbed zit je eigenlijk altijd goed. Deze zorgen niet voor extra warmte. Als je het in bed vaak warm hebt, is een flanellen dekbed af te raden, want deze heeft juist als eigenschap om extra warmte af te geven.

Het hoofdkussen

Het kiezen van het juiste hoofdkussen is ook heel belangrijk, want het ene kussen is zéker het andere niet. Er zijn speciale kussens die gemaakt zijn om goed te ventileren en snel transpiratie kunnen afvoeren.
Er zijn zelfs hoofdkussens met een koelende toplaag.

Een koele slaapkamer

Het is natuurlijk een inkoppertje, maar een koele slaapkamer is natuurlijk essentieel. Als jij het snel warm hebt, dan is het niet handig als je overdag of ’s avonds de verwarming aan zet bijvoorbeeld.
Zet juist overdag het raam lekker open. En mocht het ’s nachts buiten koeler zijn dan binnen, laat dan ook ’s nachts je raam op een kiertje.
Een laatste tip: Maak je bed niet op ’s ochtends, maar sla de dekens lekker open. Zo kan het vocht dat achtergebleven is na je nacht gemakkelijker verdampen.••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond