Home » Yes!! Surprise maken voor Sinterklaas

Yes!! Surprise maken voor Sinterklaas

Het is weliswaar alweer bijna 5 december en de surprises voor Sinterklaas zijn vast allemaal al gemaakt. Toch wil ik jullie onze surprise niet onthouden. Al onthoud je hem voor volgend jaar….of die daarna…..Of je put er inspiratie uit voor andere knutsels. En daarnaast ben ik eigenlijk gewoon trots op het resultaat 😉

Inspiratie voor surprise

Mijn dochter zit in groep 6. Het tweede jaar dat ze een surprise maken voor Sinterklaas. You hate it or you love it….tenminste, dat denk ik. Wij zijn van de laatste categorie en maken er best een werk van. Vorig jaar hadden we van papier mache een aap in een palmboom gemaakt. Zo rond de 1.40 hoog. Was echt een succes. Dit jaar hadden dochterlief en ik een discussie. Ze heeft het lootje getrokken van een jongen. Ter inspiratie moeten ze opschrijven wat voor kadootjes (€4,00) ze leuk vinden en wat hun hobby’s ed zijn.

Isabel had dus een lootje waar enkel ‘kruidnoten’ en ‘gamen’ op stond…..Dus; gamen…..dat werd een schoenendoos met een game-controller erop van karton. Toen de basis klaar was (en dat was snel), bleek het toch niet zo ons ding te zijn. Te makkelijk, niet origineel. In de kliko dat ding. Om verder door te borduren op ‘gamen’ had ik mijn pinterest-app geopend. Hier stond zo’n hele leuke vleesetende plant van Mario (Nintendo) op. Ik had al uitgezocht waar we een piepschuimbal vandaan konden halen. Helaas, Isabel was het er niet mee eens. Maar wat dan?

Nou, deze jongen heeft een hond. Dus dat vond ze een goed idee. Zo gezegd, zo gedaan. Alhoewel ik in eerste instantie dacht dat hetgeen we zouden gaan maken heel veel tijd zou gaan kosten, viel het achteraf alleszins mee. We hebben een dweil-hond gemaakt! Niet een hond om de vloer mee blinkend schoon te maken, nee, een hond gemaakt van de slierten van zo’n ouderwetse mop.

Lees ook: Een kerstboekenlegger knutselen

Benodigdheden

 • Kranten
 • Tape
 • Behangplaksel
 • Kwastje
 • Evt disposable handschoenen (tenzij je het gewoon met je “blote” handen wilt doen)
 • 3 moppen/dweilen (action)
 • Ranja fles (wel leeg) (AH basic, plastic fles)
 • 4 WC-rolletjes
 • Lege keukenrol
 • Textiellijm (witte lijm, action)
 • Wiebelogen/plakogen” (action/hema)
 • Iets voor de neus; knoop, van die fluffy knutsel balletjes (weet niet hoe dat heet), of zo’n knutselijzerdraadje met verschillende kleurtjes “stof”eromheen (chenille, hema*)

Stappenplan surprise maken

Eerste stap is de basis van de hond maken. Dat kan je doen door kranten te proppen en dat te omwikkelen met tape en vervolgens te beplakken met krantenslierten (de papier mache), maar wij hebben het als volgt gedaan:

1.De lege ranjafles is het lijf, deze positioneer je dus horizontaal. Hieraan moeten de poten. Daarvoor gebruiken we de 4 WC-rolletjes. Om deze goed te bevestigen aan de fles heb ik inkepingen in de fles gesneden. Twee voor en twee achter, op ongeveer 4 en 8 uur. In die inkepingen duw je een stukje van de bovenrand van  het rolletje. Daarna nog extra tape eroverheen. Dan zit het stevig vast en blijft hij meteen goed staan.

2.De staart is aan de zijde van de dop bevestigd. Hiervoor gebruiken we de rol van een keukenrol. Duw deze plat en buig hem iets krom. Geen enkele staart is immers recht. Deze heb ik met tape goed vastgemaakt aan de hals van de fles. Vervolgens heb ik er, om meer “body” te geven, nog wat extra kranten omheen gepropt. Ook deze vast tapen, en de basis voor de staart is er.

3.De hals van de hond hebben we enkel van kranten gemaakt. Prop deze in elkaar, tape erover en aan de andere zijde van de fles vast tapen

4.De kop van de hond is op dezelfde wijze als de hals.

5.De oren zijn geknipt uit een doosje hagelslag. Teken hierop flaporen en  knip ze uit. Ook deze zijn met tape aan de kop van de hond bevestigd.

6.Tijd om het te gaan bedekken. Omdat de basis al redelijk stevig is (fles en rolletjes) hoef je niet zo heel veel lagen plak en kranten eromheen te gaan doen. Hoe gaat dat in zijn werk: Knip stroken van kranten. Zorg voor behangplak (kant en klaar óf aanmaak, misschien heb je ergens nog een restje liggen?) en een kwast. Daarnaast is het belangrijk om een werkplek te creëren die bedekt is. Denk aan kranten/zeil/placemats o.i.d. Je gaat nu elk strookje insmeren met de plak, of je smeert heel de ranjafles onder en beplakt hem dan. Dat kan natuurlijk ook. Bedek op die manier alle onderdelen. Staart, poten, hals, hoofd en vergeet de oren niet. Zorg voor meerder lagen op elkaar en leg de stroken ook in andere richtingen. Vervolgens laten drogen. Dat duurt wel een dag.

Lees ook: Overzicht van alle Sinterklaasfilms in 2018 {te zien op televisie, dvd en in de bioscoop}

surprise maken van papier mache

7.Volgende dag. Voel aan de hond. Is hij droog en stevig genoeg? Als je hem helemaal in kan drukken (terwijl het al droog is) dan moeten er nog wat lagen op. Herhaal dan stap 6.

8.Is hij stevig? Mooi! dan kunnen we hem gaan bedekken met zijn vacht. We knippen hiervoor de dweildraden in stukjes. We beginnen aan de onderkant. Dit is omdat we laagjes gaan maken, en bovenop de rug van de hond zitten nu eenmaal de bovenste laag haren. We werken dus van onder naar boven. Eerst leggen we een cirkeltje lijm rond de eerste poot. We zorgen dat enkel de bovenzijde van het draadje vast zit aan de hond. De draden bungelen zo min of meer naar beneden. Uiteindelijk komt er zo een cirkeltje van draden (dweil) om de poot. Herhaal dit bij alle poten en ga een laagje omhoog. Zorg dat de volgende laag die daaronder bedekt. Ze vallen dus over elkaar heen. Uiteindelijk zijn alle poten bedekt.

9.Ga verder met zijn lijf. Ook hier, begin onderaan en werk omhoog naar het midden van de rug.

10.De onderzijde, oftewel de buik, hebben we iets anders aangepakt. Hier hebben er korte draadjes in zijn geheel opgeplakt. Deze bungelen dus niet naar beneden.

11.Maak ook cirkeltjes met draadjes rond de staart (zelfde als de poten).

12.Maak de borst en hals ook in laagjes, van onder naar boven.

13.De kop: deze hebben we aangepakt net zoals de buik. Eerst hebben we de ogen opgeplakt. De draadjes hebben we korter geknipt en helemaal plat geplakt op zijn kop. Eerst rond zijn ogen, dan naar zijn neus.

14.De neus hebben we gemaakt door zo’n bekleed ijzerdraadje rond te draaien en te bevestigen met die textiellijm. De ogen hebben we daar trouwens ook mee geplakt.

15.De oren hebben we ook gedaan zoals de kop. Plat de draadjes erop plakken (let op de richtingl; verticaal)

16.Nog een gedicht oprollen en middels een leuk gekleurd ijzerdraadje (Chenille) om de hals knopen.

17.KLAAR (tenzij je nog een hok wilt maken. Wij hebben daar een bananendoos voor gebruikt en deze bekleed met kadopapier)

Na al het harde werken heeft ook mama haar eigen verrassing verdiend. De Mama Me-time Kit is een verrassingsdoos voor moeders. Samengesteld door mij met mooie producten van mooie kleine ondernemers. Omdat je het hebt verdiend!

surprise voor sinterklaas

Resultaat

Op de foto’s kun je het resultaat zien van onze surprise voor Sinterklaas. Het kado hebben we expres niet verwerkt in de hond. Deze hebben we gewoon in het hok gelegd. Vind het toch zonde als deze hond meteen zijn loodje moet leggen. Al met al ging het super vlot. Eerlijk is eerlijk. Ik heb wel de basis gemaakt. Isabel heeft mee de papier mache erop geplakt. Ik knipte vervolgens de draden en zij plakte ze erop. Teamwork én leuk om samen te maken. Het plakken van de draden ging echt snel en viel echt niet tegen. Het resultaat mag er dan ook zijn (al zeg ik het zelf). Hopelijk wordt er een jongetje heel blij van.

Ps; let op met de lijm en je kleding. Aangezien het textiellijm is krijg je het er niet zomaar af…..

 

Like it? Pin it! ↓••Op mamaloublogt.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reacties

Welkom op Mama blogt!
Op deze blog vind je artikelen vol inspiratie, ervaringen en tips rondom het ouderschap, maar ook rondom het vrouw zijn. Want elke moeder is immers ook een vrouw.
Met ruim 1000 blogs heb je vast en zeker genoeg te lezen. Veel plezier!

Gratis aanvragen!

Voor jou!

Mooi en gezondMooi en gezond