Wat mij het afgelopen jaar wel duidelijk is geworden, is dat het dragen van je baby voor velen onderdeel is van een levensstijl. Heel kort (echt heel kort) door de bocht; het natuurlijk of bewust ouderschap. Niet alleen een bepaalde zienswijze over de wijze van opvoeden komt vaak terug, dit is ook het geval met bepaalde producten. Ik noem bijvoorbeeld het natuurrubberen speen, houten speelgoed en wasbare luiers. Zo zie je ook het dragen met een strikmutsje terug. Maar wat is een strikmutsje precies? Wat voor nut heeft het? En ook niet onbelangrijk; hoe knoop je een strikmutsje veilig?

strikmutsje van het merk Cosilana

Lees ook: De knoop is doorgehakt en dit wordt het geboortepakje

Wat is een strikmutsje?

Alle pasgeboren baby’s hebben een mutsje nodig om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Een strikmutsje is een muts met lange koorden die je op een bepaalde manier moet strikken. Vandaar ook de naam strikmuts. De muts wordt trouwens ook in het bedje gedragen. Voor een goede werking is het materiaal enorm belangrijk. Vanuit de antroposofische leer wordt het dragen van wollen (kinder)kleding erg gestimuleerd. Het strikmutsje heeft zich als het ware een weg gebaand vanuit deze enigszins alternatieve hoek. Zowel wol (warmteregulerend), maar ook zijde (prikkeldempend) heeft zijn eigen voordelen. Een mutsje gecombineerd van beide materialen houdt je baby niet alleen lekker warm, ook houdt het dus prikkels tegen. Synthetische en katoenen mutsjes voldoen dus niet. Er kan warmtestuwing ontstaan en het houdt geen prikkels tegen. Niet alleen het materiaal, ook de vorm is erg belangrijk, het voorhoofd van je kindje moet namelijk vrij blijven.

 Lees ook: 5 Vreemde draagtermen uitgelegd die je daarna nog net zo vreemd zal blijven vinden

Hoe strik je een strikmutsje?

Ik dacht zelf dat het ingewikkeld zou zijn, maar het blijkt enorm mee te vallen. Op de website van Ziloen vond ik een stap voor stap instructie

Zet het mutsje op

Kruis de koordjes op de borstkas

Breng de koorden onder de armen door naar de rug

Strik (afhankelijke van de lengte en je voorkeur) de koordjes op de rug, onder de oksel of verder naar voren op de buik.

Als de muts op de aangegeven manier geknoopt wordt, brengen de lange koorden geen gevaar met zich mee bij het afglijden van het hoofdje. Iets wat ik mezelf meteen afvroeg toen ik een strikmutsje voor het eerst zag.

strikmutsje

Lees ook: Op zoek naar een klein cadeau voor iemand die draagt? Ik geef je meer dan 10 toffe suggesties!

Strikmutsen is het nieuwe inbakeren

Ook in bed komt een muts, gemaakt van de juiste materialen, goed van pas. Ook hier heeft het kort gezegd alles met prikkels te maken. Of eigenlijk het verminderen hiervan. Hierdoor zal je baby zich beter kunnen afschermen tegen de prikkels die hij hoort (en gek genoeg ook ziet) en makkelijker in slaap vallen. Eigenlijk bied het dezelfde geborgenheid als een draagdoek. Wol is een relatief duur materiaal en toch vallen de kosten van een strikmutsje vaak mee. Zeker bij de combinatie met zijde zijn de prijzen schappelijk te noemen. (Blijf je de lange koorden toch spannend vinden? Er zijn ook wollen mutsjes met drukknopen.)

Waar zijn strikmutsjes te koop?

Er zijn verschillende webshops en stenen winkel waar je de mutsjes kunt kopen. Denk bijvoorbeeld aan Ziloen , In de Wolletjes en Little Shop Around the Corner. Als ons derde kindje straks geboren is, zal hij terechtkomen in een relatief druk huishouden met een kleuter en een dreumes. Voor mij reden om een strikmutsje aan te schaffen. Mutsjes zullen er hoe dan ook moeten komen, waarom dan niet meteen één met de genoemde voordelen?!

••Op mamaLou blogt maak ik soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, ik daar een commissie voor ontvang. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 %d bloggers liken dit: